måndag 16 april 2012

Inför seriespelet 2012, IFK Nyköping U

Seriepremiärerna närmar sig nu med stormsteg. En genomgång kan vara på sin plats med ett avslutande tips om var våra lokala lag slutligen hamnar i sina respektive serier. Nu är det ju inte helt lätt att dra till med en gissning när de lokala lagens motståndare i serierna inte är kartlagda, men med ett getöga kastat på förra säsongens sluttabeller och chansningar på eventuellt ändrade styrkeförhållande ska det nog gå att få ihop ett tips i alla fall!


IFK Nyköping, division 3
Jag ska kanske inte skriva att jag bävar inför uppgiften att skriva om just IFK U men däremot våndas jag inför uppgiften att skriva om kamratföreningens division 3-lag. U-truppen är mig välbekant i vissa avseenden, även om gruppen fått "lämna ifrån sig" duktiga spelare till A-truppen, och de har tyvärr också troligtvis fått se en och annan tjej sluta under vintern. Men att få grepp om områdets mest virtuella lag är inte lätt! Samtidigt konstaterar jag att tonläget kring U-laget emellanåt kan te sig något tonårs-rebelliskt mot etablissemanget (läs A-lagsverksamheten.)


Spelarrörelser
Som antyds i ingressen har tyvärr en och annan spelare försvunnit under vintern genom att de helt enkelt valt att lägga skorna på hyllan. Och U-truppen har också fått se duktiga tjejer såsom Katja Andersson och Malin Thorslund ta steget upp i A-laget. (Det kan vara flera, jag är osäker på om t.ex. Jennifer Askesten som figurerat i några A-lagsmatcher tillhör den truppen numera.)
Men U-truppen har också fått in många duktiga talanger från omgivningarna och här kan bl.a. nämnas Moa Ivehammar, Jenny Andersson, Julina Andersson (sågs senast i samband med A-lagets match mot Norrköpings City), Sara Johansson och Inez Tranberg. (Alma Sjödahl gick ursprungligen till U-truppen i vintras men plockades tämligen raskt in i A-truppen.)


Försäsong
Inte många lag kan matcha den unga U-truppens inomhussäsong denna vinter. Segern i futsal-DM (F17) i november följde man upp med att vinna Metallcupen i början av januari. I början av februari lyckades man med konststycket att ta sig vidare från regionslutspelet i futsal och var bland de 8 lag som i slutet av februari gjorde upp om SM-titeln i klassen F17. Silver till sist och en inomhussäsong kantad av framgång. Utomhus då? Det har blivit 2 vinster, 1 oavgjord och en förlust (och 2 inställda matcher) men man har också efter visst besvär vunnit Hallgrens Damcup mot lokalt motstånd.


Placering 2011
Förra året placerade sig IFK Nyköpings division 3-lag på 6:e plats (4 poäng upp till Nyköpings BIS och IK Tun.)


Nyckelspelare 2012
Som skrivits tidigare är division 3-laget en mix av spelare där huvuddelen kommer från U-truppen men laget tillförs också spelare från A-truppen. De nyckelspelare jag nu plockar ut är U-truppstjejer då de står för kontinuiteten i laget.


En viktig spelare har Frida Genander visat sig vara med stort förtroende från både spelare och ledare.


Frida Genander i IFK Nyköpings U-trupp.


Nästa nyckelroll har mångsidiga Filippa Sjöberg som ofta burit kaptensbindeln där ute på mitten av fotbollsplanen, men hon har även plockats in då och då som målvakt när det krävts.


Filippa Sjöberg, IFK Nyköping, med Nyköpings längsta inkast (!?)


Jag kan inte utelämna ett par tjejer som är oerhört viktiga vad gäller kreativitet och anfallsspel; Saosann Rammo och Tove Almqvist (även om jag är lite osäker på var Tove placeras i IFK:s lagbyggen.)


Extraordinär. Saosann Rammo i IFK Nyköping.


Tove Almqvist i IFK Nyköping. Även hon en extraordinär spelare.


Påfyllning underifrån och i framtiden?
U-truppen är ganska stor och fortfarande mycket ung men har tidigare fått se en och annan duktig spelare från föreningens närmaste yngre flicklag inlånad vid tillfällen. Och det är inget konstigt med det då IFK Nyköping har regionens bästa förutsättningar för att försörja sig med nya, unga talanger som får prova på spel på en högre nivå.


Mitt tips
Fågel? Fisk? Eller mittimellan... Försäsongens spel utomhus har lämnat en del övrigt att önska, men laget har under Magnus Thells ledning kört hårt inomhus med kondition och styrka in i det sista för att vara bra rustade inför kommande seriespel.


Det kan mycket väl vara så att division 3-laget fajtas om placeringarna som gör dem till Nyköpings-områdets högst placerade division 3-lag, men jag räknar med att rutinen och erfarenheten i IK Tun och Nyköpings BIS även denna säsong räcker för att dessa lag ska hålla IFK bakom sig i sluttabellen. En 6:e-plats således men med varning för att detta gäng har stor potential i många av fotbollsdojjorna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar