fredag 31 augusti 2012

Vad hände? Div 5 B

Ena dagen var det 6 lag, nästa bara 4. De 2 orapporterade matcherna i höstens första omgång av division 5 B har fått sin förklaring. Hastigt har både Triangelns IK 2 och Torshälla-Nyby IS 2 dragit sig ur seriespelet. Mindre lustigt för de kvarvarande lagen, däribland Hargs BK/Stigtomta IF:s samarbetslag, i och med att de endast får spela 3 matcher i höst.

För HBK/SIF innebär detta att de nu på söndag, då de möter Skogstorps GOIF, spelar säsongens näst sista match. Och att serieavslutningen är den 9/9 då de möter Vingåkers IF som lika plötsligt hamnat 3 poäng före HBK/SIF i tabellen (och därmed kan sägas ha tjänat på att de två avhopparna lämnat seriespelet.)

onsdag 29 augusti 2012

Läget i serierna med en månad kvar

Det är inte mycket mer än en månad kvar av årets seriespel. Hur ser det ut i de olika serierna för våra lokala damlag? Här kommer en snabb överblick!


Fotboll som fotboll, mål som mål? Amerikansk fotboll har målen uppe i luften!

Division 2 Södra Svealand
3 omgångar kvar
IFK Nyköping har sedan förra omgången säkrat sin plats i nästa års motsvarande serie (som kommer att heta division 1.) Däremot är det inte praktiskt möjligt att nå förstaplatsen som innehas av seriesuveränerna Älta IF (och därmed få kvala mot högre serier.) Kanske, kanske når IFK andraplatsen som just nu innehas av Enskede IK men IFK har i de återstående 3 omgångarna motståndare som alla kommer att vara mycket intresserade av att lägga beslag på någon av de återstående platserna i seriens topp-5 för att få hänga med till division 1 kommande säsong.

"Fredagsmys" på Rosvallas KGB.

Division 3
5 omgångar kvar
IFK Nyköping 2 leder och det utan att (ännu?!) förlorat en enda match! IK Tun ligger 6:a, Nyköpings BIS 7:a och Hargs BK 8:a (av 9 lag.) IFK Nyköping 2 jagas närmast av Telge United FF och Åkers IF som de möter i de två sista omgångarna.
Tun har Biss en poäng bakom sig och det tycks som att de kommer att fajtas om en mittplats då en av dem kanske kan svinga sig upp på 4:e-platsen som bäst. HBK ser ut att få nöja sig med 8:de-platsen.


Ängstrollslända som bänknötare på Krikonbacken.

Division 4
6 omgångar kvar
Oxelösunds IK är 6:a och IK Tun 2 är 10:a (av 10 lag.) Tun 2 fajtas med Valla IF om att undvika sistaplatsen i tabellen och har ett intressant möte framför sig den 9/9 då de möts på Valla IP.
OIK kan med en del tur och skicklighet klättra som mest ett par placeringar.

Jakten efter bra resultat fortsätter. Högt och lågt.

Division 5 A
4 omgångar kvar
Vårens division 5-serie delades efter sommaren upp i en övre och en undre hälft. I den övre hälften toppas tabellen av Trosa IF/Vagnhärads SK som under våren inte tappade en endaste poäng! (Otroligt starkt!!) Och trots att TVD överraskande förlorade sin första höstmatch i helgen toppar de tabellen.
En högintressant match äger rum nu i helgen, lörd 1/9 kl 13.00 på Rosvalla, då tredjeplacerade IFK Nyköping 3 möter tabell-tvåan BK Sport. Vinst där och IFK 3 har goda chanser att fortsätta fajtas om en av de två platserna ovanför det övre strecket i tabellen. OBS! Den ovan nämnda matchen är flyttad till onsd 5/9 kl 18.30 eftersom BK Sport inte fick ihop lag till nu på lördag.

Jag kallar bilden "Hästsvansar". Typ.

Division 5 B
4 omgångar kvar (även om endast en av tre matcher i höstomgång 1 är rapporterade)
HBK/SIF ligger just nu 2:a i denna serie och bör kunna slåss om denna placering eller möjligtvis tredjeplatsen när säsongen ska summeras.

Mats Petersson, tränare HBK tillika grundare av sporten Fotbollsorientering. 

Östergötlands 7-mannaserie
4 omgångar kvar
Ålberga GIF får svårt att nå andraplatsen men har god chans att behålla nuvarande 3:dje-plats.

söndag 26 augusti 2012

HBK/SIF kämpade men förlorade

Snacka om evenemangstät helg. Det har varit Hertig Karls marknad, SN-löpet, flygdag på Skavsta och även typ en festival. Men varför söka förändring när man kan luta sig mot fotbollens trygga famn...? (Jag måste erkänna att jag var väldigt lockad att titta på flygplan under söndagen ute på Skavsta, men ett zonsammandrag i Södertälje satte käppar i hjulet för dessa flyg-planer.)

Typ en fotbollsmatch
Mellan regn och åskskurar spelades under söndagseftermiddagen en division 5-match på Krikonbacken. Det var samarbetslaget HBK/SIF som i femmans fortsättningsserie (den nedre halvan som fått namnet Division 5B) mötte Strängnäs-tjejerna i IK Viljan 2. Vårens möte slutade med seger för Viljan med 4-1 och efter dagens Viljan-vinst med 4-2 känns det som att de utan tvivel är snäppet bättre än tjejerna från Nyköpings-området.

I dagens match började hemmalaget dock bäst. De spelade riktigt, riktigt bra första kvarten och tar också helt logiskt ledningen i 17:e minuten genom Elin Svedling efter fin assist från Jenny Eriksson Litzell.


Elin Svedling t.v. tackar Jenny Eriksson Litzell för förarbetet till hennes mål.

IK Viljan kvitterar i 22:a minuten och tar sedan ledningen med 1-2 i 30:e minuten (efter flackt inlägg och mycket snygg nicklobb över Ellen Thelin i HBK/SIF-målet.)

Hemmalaget stretar emot och ett par minuter in på andra halvlek kvitterar Jenny Eriksson Litzell till 2-2 med ett hårt och lågt precisionsavslut från snäv vinkel. Tyvärr måste Jenny lämna planen en kvart in i andra halvlek med migrän och visst tappade HBK/SIF en hel del spets utan unga fröken Eriksson Litzell på planen.


Mycket Jenny Eriksson Litzell på Krikonbacken denna helg.

IK Viljan punkterar matchen genom 2 snabba mål i mitten av andra halvlek. 2-4 och hemmalaget orkar denna gång inte resa sig på nytt. IK Viljan hade förvisso vid det här laget tagit ett ordentligt grepp om det mesta skeendet på planen. Rättvis seger till Viljans andralag men på intet sätt en slät insats av hemmatjejerna.

De som såg Stigtomta IF respektive Hargs BK 2 förra säsongen i division 5 har säkert precis som jag inte allt för positiva minnen av insatserna. De två lagen hamnade sist i division 5-tabellen. Men efter sammanslagningen till denna säsong har det uppenbarligen hänt positiva saker med spelarna. Man vågar och vill på ett helt annat sätt och jobbar på riktigt bra. (Undantaget uppe i Vingåker i våras bränner i och för sig fortfarande irriterande mycket på näthinnan!)

Jag vill lyfta fram några spelare från matchen utöver ovan nämnda Jenny. En tjej som nog inte borde, men tydligen inte kan låta bli, är numera (tillfälligt?) spelande tränaren Mariette Karlsson. Med ett knä som inte tål en endaste dutt mer spelade hon så bra och emellanåt smartare än vad medspelarna kunde hantera.


Mariette "Marre" Karlsson i den blå/svarta HBK/SIF-dräkten.

En spelare jag följt under några år presterade jämnare och bättre än på länge. Malin Larsson "den äldre" (jo, hon har ju en namne i Malin Larsson "den yngre" i laget) bar kaptensbindeln och ansvaret det innebär på ett bra sätt idag. Roligaste episoden i matchen var när Malin nickade till sig själv 3 gånger innan bollen försvann (bildbevis på dessa nickar finns i bildgalleriet.)


Malin Larsson aka DÄ eller "den äldre".

En mittfältskrigare som fajtades så bra idag att hon till och med provocerade gästernas tränare var Jennie Padron. Den tjejen ger sig inte i första taget och är ettrig bollvinnare för sitt HBK/SIF.


Jennie Padron gjorde det bra för HBK/SIF idag.

Du hittar ett 30-tal bilder från matchen i bildgalleriet.

En intensiv helg i fotbollens tjänst är till ända. Med höstens intåg har också vardagskvällarnas matcher försvunnit i takt med det flyktande kvällsljuset. Den kommande perioden innebär ytterst match-intensiva lördagar och söndagar och också det faktum att det är mer än vad en person kan täcka. Med tur hinner jag med några mer matcher innan serierna är avklarade (även om jag kommer att jobba ett par helger i september vilket gör att jag inte kan dra ut på foto-uppdrag.)

På återhörande!

Hargs BK stötte på patrull i trean

Vad var det som hände? Jag har kommit totalt i otakt denna helg. Sedan jag slutade jobbet i fredags eftermiddag har jag hunnit ner till Oxelösund där yngsta dottern spelade träningsmatch mot OIK:s F04/05, vidare till Rosvalla (som ni kanske läst om här på bloggen) och en kortare vila innan lördagen bjöd division 3-match på Krikonbacken mellan Hargs BK och Åkers IF (mer om denna match här nedan.) Privata åtaganden från lördag eftermiddag till sent för att därefter hoppa upp tidigt på söndagsmorgonen då det skulle hinnas upp till Södertälje och zonsammandrag för min 9-åriga tjej. På hemvägen stannade familjen till på Krikonbacken för att titta på den 16-åriga dottern då hon spelade med HBK/SIF mot IK Viljan 2 i division 5B (mer om den matchen i ett efterföljande blogg-inlägg.)

Och nu sitter jag här med anteckningar och bilder från ett par dam-matcher som ska redovisas. Vad hände? När hände det? Minns jag något? När kan jag vila...? :-)


Tungsprunget på Krikonbacken under lördagens match (efter åskregnet på fredagskvällen.)

Krikonbackens gräsmatta reser sig såsom fågeln Fenix. Dock ej ur aska utan ur lera och till synes livlös mull. Vårens eländiga stubbåker har nu blivit en frodig och grön fotbollsplan. Fredagskvällens skyfall gjorde tyvärr underlaget lite mjukt, tungsprunget och något halt men tveklöst i spelbart skick.

Jag gladde mig åt att kliva ut bredvid en fotbollsplan för matchspel under dygnets ljusare timmar. Fredagskvällen eländesmörker kändes avlägset och jag undrade lite för mig själv varför Nyköpings BIS ägnar sig åt ljusskygg verksamhet framåt nattkröken och om det är för att de vill slippa bli fotograferade?

Matchen som denna lördag spelades på Krikons gräs blev en styrkedemonstration av gästande Åkers IF. Jag har redan konstaterat att jag tidigare inte sett dem ute på en elvamannaplan. Det var klasskillnad mellan lagen idag och framförallt i inledningen av matchen hade Hargs-tjejerna ingenting att sätta emot.

5 minuter in på matchen tar Åkers IF ledningen och efter ytterligare drygt 5 minuter kommer 0-2 innickad på hörna av planens kortaste aktör.


Nr 10 i Åkers IF, lagkapten Jessica Nordling, nickar in Åkers andra mål för dagen.

Hargs första regelrätta anfall och bollkontroll på motståndarnas planhalva ägde rum i 19:e minuten och mynnade ut i en resultatlös hörna. Åker hinner göra sitt tredje mål innan Harg vaknar till och bjuder upp till lite rejälare motstånd. Och även om Åkers IF spelade fiffig, snabb och fin anfallsfotboll så fick de också visa att de kunde spela en ganska tuff fysisk fotboll som tangerade gränsen för det tillåtna. Med 7 minuter kvar av första halvlek snurrar Åker in 0-4.


Mycket duktig i Åkers IF var lagkaptenen Jessica Nordling.

Andra halvlek spelades i ett lägre tempo (tacka tusan för det på den tungsprungna planen och det faktum att tillställningen kändes avgjord.) 0-5 kom i inledningen av andra halvlek och avslutande 0-6 gjordes i 69:e matchminuten.

Åkers IF vinner fair and square. (Med tanke på det jag såg av dem denna lördag blir jag ännu mer imponerad över Nyköpings BIS seger på bortaplan över det svart/gula laget häromsistens.)

Och nog hörs han, tränare Toye Cardeståhl i Åkers IF. Jag undrade emellanåt i andra halvlek om hans lag låg under med typ 20-0... Men han verkade ha god hand med spelarna och som de spelar så måste de ha en skicklig coach!


Toye Cardeståhl, tränare i Åkers IF.

Ett par spelare att nämna i hemmalaget finns också. Jag tyckte att mittfältsspelande Evelina Johansson gjorde en klart godkänd insats med få misstag.


Evelina Johansson i Hargs BK.

Och unga, lovande talangen Jenny Eriksson Litzell fick en hel del speltid. Jenny som är 97:a har framtiden för sig och har haft en spännande utveckling denna säsong. Sedan sommaren uppflyttad från äldsta flicklaget till damtruppen i Hargs BK.


Jenny Eriksson Litzell fick känna på hetluften i division 3 för Hargs BK.

Du hittar ett 30-tal bilder från matchen i bildgalleriet.

lördag 25 augusti 2012

Bevakning Hargs BK - Åkers IF

Division 3-matcherna avlöser varandra. Jag är snubblande nära ett kritiskt driftstopp då mitt anteckningsblock i det närmaste upplöstes i vätan under fredagskvällen. (Att ta sig en blöt kväll kan betyda fler saker men ni som var utomhus på Rosvalla kl 19.30 vet vad jag menar.)

Tjejerna i Åkers IF kölhalade HBK i våras, vann med 7-1 den 27/5, och måste ses som skyhöga favoriter idag. Jag har nog aldrig sett Åkers damlag spela fotboll annat än inomhus så det här ska bli skoj att följa.

Jag får nog förvarna ivriga bloggläsare och bildfluktare. En kvällsutflykt till människobyn Vrena och en söndag i Söötälje med 9-åringen på zonsammandrag gör att text och bild från Krikonbacksdrabbningen dröjer mer än vanligt. Men ni vet "tålamod är en dygd".

Tappert BIS stred förgäves

Himlen var mörkare än den stora skuggan över Mordor när jag gled in till Rosvallas parkering under fredagskvällen. Matchstart kl 19.30 mellan hemmalaget Nyköpings BIS och gästande Telge United FF i damernas division 3. När jag tog de första stegen mot konstgräsplan B där övriga 19 i publiken stod kom första regndroppen. Denna första droppe skulle inte bli ensam i sin färd ner mot marken utan följdes av ett regn som närmast kan beskrivas som ett skyfall. Blötare har jag nog inte varit utan att ha duschat eller badat och chanserna till något som liknar EN bra fotbollsbild försvann i ett mörker svartare än ett, ursäkta uttrycket, sotar-arsel.


Avspark. Sofia Kjellberg i bakgrunden ser minst sagt ruggig ut i regnet.

Jag har inte många bilder från matchen, och kommer inte att göra texten särdeles långdragen heller. Gästerna från Södertälje var bästa laget i första halvlek. De tog ledningen i 9:e minuten på nick i samband med en hörna.


Där satt den. Telge United tar ledningen i matchen.

Det var möjligtvis en och annan individ med Telge-sympatier som kunde uppbringa något som kunde indikera trivsel. Hemmapubliken och Bissornas lagledare led...


Nyköpings BIS lagledare Kenneth Persson övade klädsim.

Telge var rättvist i ledning efter första halvlek. Och för hemmalaget blev inte inledningen av andra halvlek särskilt munter heller. Efter ett inledande BIS-anfall tar Telge bollen, kontrar blixt(!)-snabbt och gör 2-0 innan minuten har gått av del 2 i kvällsmatchen.

Men när 20 minuter passerat av andra halvlek har BIS tagit över och sätter stor press på ett allt mer stressat och tillbakatryckt TUFF. Frisparkarna nere på bortalagets försvarshalva kom allt tätare och i 26:e minuten reducerar Frida Jarngren för hemmalaget. Ett logiskt mål och välförtjänt efter tappert krigande från de rödtröjade tjejerna.


Frida Jarngren gjorde Nyköpings BIS reduceringsmål till 1-2.

Trots fortsatt BIS-iver så lyckades Telge-tjejerna få lite bättre kontroll på sig själva och jämnade ut spelet något. Matchen slutade 1-2 och det är i mina ögon inte helt orättvist sett till alla 90 minuter. Telge spelade bra i första halvlek, Biss hade andra halvlek men kom inte till några riktigt vassa chanser utöver målet. Att lagen spelade oavgjort den 27/6 i Södertälje var nära att inträffa igen. Trots förlusten för hemmalaget kan konstateras att de är inne i en positiv trend då de i senaste omgången slog topplaget Åkers IF med 3-1 på bortaplan. Att förlora mot duktiga Telge med uddamålet är inte kattskit!


Regnmolnen skingrades och månen tittade ner på oss.

I kön för att ta mig ut från konstgräsplanen efter matchen tyckte jag mig höra att Nyköpings BIS damer har en förstärkning på gång. Om jag fattade rätt får vi snart se en stark och snabb tjej ånga fram i den röda tröjan och Biss tunna trupp får en välkommen avlastning.

Några få regntunga bilder hittar du i bildgalleriet.

God natt!

söndag 19 augusti 2012

Underhållande derby på Vallen

Jag fick frågan precis före matchstart hur jag trodde att det skulle gå mellan IFK Nyköping 2 och IK Tun i division 3-mötet på Folkungavallen under söndagseftermiddagen. Framför mig såg jag en tuff matchöppning men till slut seger för hemmalaget. Måhända fegt tippat utifrån tidigare resultat (seger för IFK med 5-4) och tabellpositionerna (IFK toppar tabellen och Tun finns straxt under mitten på densamme.) När slutresultatet 4-0 skrevs ner i rullorna gav det mig åtminstone rätt vad gäller segrare i derbyt, men matchbilden blev inte den jag trott.

Båda lagen bjöd på god underhållning, de spelade fokuserat och var nog ungefär lika tuffa i duellerna och i mina ögon gjorde domare Fuad Dedovic en bra match idag.


Domare Fuad Dedovic höll ordning på lagen i dagens heta derby.

Precis som jag skrev i kommentarsfältet efter första halvlek så var spel- och chansfördelningen jämnare än siffrorna 3-0 visade. IK Tun skapade några chanser som var riktigt bra men hemmalaget tog verkligen vara på de få möjligheter de vaskade fram. 1-0 kom i 9:e minuten och det var unga talangen Stina Röken som fick höja armarna i skyn först i denna match.


Stina Röken i IFK Nyköping är född -97.

2-0 gör en ung dam som i ett ännu yngre IFK riskerar att få "tant-stämpel" på sig. Sofia Sjöberg snor åt sig en dålig passning i Tun-försvaret och gör i 29:e minuten mål på sina forna lagkamrater.


Sofia Sjöberg är 20 och några år, hon vet hur man gör mål!

3-0 gör Tove Almqvist psykologiskt viktigt för hemmalaget i 44:e matchminuten. Naturligtvis tyngre för gästerna som förtjänade bättre än att ligga under med 3 mål till pausvilan. Jag noterade under första halvlek att duktiga Amanda Nordlie (tydligt bra i huvudspelet idag) och Tuns Emmelie Jönsson gav varandra strama tyglar på mittfältet.


Lagkaptenerna Amanda Nordlie i IFK och Emmelie Jönsson i Tun.

En annan mittfältare som lyste lite extra var Katarina Quershi i IK Tun. Hon var bra matchen igenom även om hon fick tuff uppvaktning av IFK:s Filippa Sjöberg i andra halvlek.


IK Tuns Katarina Quershi jagar Saosann Rammo (+ boll.)

Andra halvlek bjöd inte fullt så många målchanser för något av lagen. Tun föreföll komma upp i en något högre felprocent i passningsspelet än sina motståndare. Tyvärr för Tun så gapade avbytarbänken tom på välbehövliga byten i augustivärmen under andra halvlek. Maria Hagfalk Woss försökte komma till start (såg det ut som precis innan matchstart) men fick se sig tvungen att stå bredvid. Likaså kunde inte Desirée Olsson inte fullfölja matchen och därmed var backlinjen hos gästerna en komposition som fick lösas med Rebecka Thörnberg och nya Caroline Silver som mittbackar och Elin By samt Elina Engström som ytterbackar.


Caroline Silver i IK Tun var en ny bekantskap för mig och hon gjorde en mycket bra match.

IFK Nyköping bjöd på fin rörelse och god kvalité på sitt spel i andra halvlek. Chanserna var däremot inte så många. Men i 75:e minuten gör Saosann Rammo 4-0 efter fint förarbete av Tove Almqvist. Det skrivs ofta och mycket om detta radarpar, och det finns fog för det!


Saosann Rammo och Tove Almqvist gjorde var sitt mål i derbyt.

Innan matchen var till ända visade IFK:s mittförsvarare Emelie Lundberg stor kyla och skicklighet när hon i sista sekund avväpnade en framrusande Erica Thorell i Tun.

Jag läste om en ung 97:a som i sin division 3-debut i förra omgången gjorde succé. Kul att få se henne även i denna match även om det inte blev något mål denna eftermiddag. Bianca Öhman Candeloro har satt sitt namn på Nyköpings damfotbollskarta!


15 år ung och redan mycket duktig. IFK:s Bianca Öhman Candeloro.

Så var det bara avslutningen kvar. Visst var lokalsporten.se där!


Glassigt på Vallen med lokalsporten.se i solglajjor.

Efter någons timmes extra finslipning finns nu ett drygt 50-tal bilder i bildgalleriet. Och bilderna bjuder lite bonus för min arbetsgivare (!) som tydligt syns som sponsor på IK Tuns bortaställ.

Hett derby

På Folkungavallen söndagen den 19/8 klockan 17.00 startar ett synnerligen hett derby i damernas division 3. IFK Nyköpings ungdomliga lag som leder trean tar emot IK Tun. Lagens möte på Enstaberga IP slutade med 4-5 efter att hemmalaget haft ledningen i halvtid med 3-1.

Derbyt efterlämnade en del känslofyllda kommentarer efter sig och inför dagens match är domaren Fuad Dedovic via Tuns hemsida upplyst om att han inte bör blåsa sönder matchen. Ja, hett derby kan det bli i dubbel bemärkelse då vädret bjudit stekhet högsommarvärme kryddad med en augustidags höga luftfuktighet.

Spänn fast säkerhetsbältena för nu blir det åka av!

lördag 18 augusti 2012

Nödvändig prioritering

Min vana trogen borde jag måhända vara på Folkungavallen under lördageftermiddagen då IFK Nyköping möter spännande motstånd i form av Enskede. Men föräldraplikten och föreningsarbete kallar och i detta fall är det inget att tumma på. Att genom eventjobb dra in pengar till verksamheten har Stigtomta IF profilerat sig med sedan många år. Diggiloo-turne'n har mer än en gång varit vid Ulriksdals Slott och så även i år. Vi föräldrar och en hel del ledare i Stigtomta IF hjälper till med allt från scen-bygge (och rivning) till biljettriv, värdar och staketvakter.

En tidig lördagsmorgon följs av en innehållsrik dag innan en arbetsintensiv kväll och natt tar vid. Tillsammans kan man åstadkomma mycket och även känna delaktighet i verksamheten och föreningens ekonomi. Därför blir det ingen matchbevakning denna lördag men jag hoppas verkligen att hemmapubliken blir ordentligt underhållen!

Ha en underbar helg!

onsdag 15 augusti 2012

Ålberga GIF tog inte chansen

Lagom till matchstart täcktes himlen av ett högt moln men under hemresan lämnade detta moln en glipa vid horisonten. Och den nedgående solens sista strålar smekte trädtopparna längst min återresa i den gröna och sköna augustikvällen. Nu var det inte så poetiskt hela tiden, det såg med all önskvärd tydlighet myggorna till att förhindra.

När jag anlände till Dambroängen för att bevittna derby-mötet mellan Ålberga GIF:s och Kvarsebo IK:s damer i Östergötlands 7-mannaserie så möttes jag av en enorm samling bilar på parkeringen. Wow liksom, damfotbollen regerar tänkte jag, men fick rätta mig ganska snart på den punkten. Det visade sig att även Ålbergas herrlag var på plats men deras träning förpassades till skogen...


Ålberga GIF:s herrlag fick dra till skogs!

Nu var ju även gästerna talrika då många anhöriga följde med till grannorten.


Kvarsebo-tjejerna hade ett stort följe.

Förutsättningarna för matchen kan du läsa i det tidigare inlägget (som aldrig gick att skicka precis innan matchstart, tyvärr.) Men hur gärna Ålberga-damerna än hade velat vinna så lyckades de inte med detta då de redan i halvtid hade hamnat i underläge med 0-2. Och när domaren efter 60 spelade minuter förkunnade att nu fick det räcka för idag så var siffrorna 2-4.

En avgörande skillnad mellan lagen idag var att Kvarsebo hade den spets som krävs för att avgöra matcher. Inte helt oväntat gjorde Kvarsebos skyttedrottning Malin "Palmen" Palmgren ett par mål ikväll och hon var också den som inledde målskyttet i minut 8.


Malin Palmgren, målfarlig anfallare i Kvarsebo IK.

I 21:a minuten utökar gästerna sin ledning genom ett skott som via en touch går över Ålberga-målvaktens fingrar. Och inte mer än 3 minuter efter periodvilan kommer också 0-3, även denna gång var det Malin Palmgren som blev målskytt men det skedde på en rättmätigt blåst straff.

I andra halvleks 18:de minut hittar äntligen hemmalaget målnätet då lagkapten Angelika Karlsson gör mål i samband med en hörna. Glädjen varade inte särskilt många sekunder innan Kvarsebo ännu en gång ökade på sin ledning och det stod 1-4 hastigt och mindre lustigt för Ålberga.


Angelika Karlsson trycker här in Ålbergas första reduceringsmål.

Hemmalaget gav dock inte upp utan skapade en del halvchanser. Till dessa kan räknas en klockren ribbträff av Angelika i 23:e minuten. Med 2 minuter kvar av matchen kommer 2-4. Hemmalagets Sofia Johansson höll sig framme då ett lågt skott fipplades med av en annars utmärkt målvakt i Kvarsebo.


Sofia Johansson i Ålberga GIF gjorde ett mål (dock inte i denna situation.)

Spontant kan jag tycka att denna match hade kunnat sluta oavgjort. Ålberga hade bollinnehavet (med liten men ändock marginal) och förde spelet under huvuddelen av matchen. Men gästande Kvarsebo IK var lite vassare, inte bara framför mål utan kanske något precisare och snabbare i omställningar och passningsspel.

Jag stod och funderade på varför båda lagen hade lite för stor förkärlek till långa uppspel tills jag insåg att i 7-mannafotboll finns inte så himla många spelare att sikta på när man vill passa bollen. Och "långa" uppspel är det ju egentligen inte heller när man betänker att spelplanen är klart mindre än en 11-mannaplan.

Jag måste ge lite extra beröm till Ålberga GIF:s Gunilla Nordenberg. Ok, hon "glidtacklade" Malin Palmgren med straff som följd (och det kanske man inte ska ösa beröm över henne för) men fanns alltid spelbar längst bak i planen och bidrog mycket till linjerna i Ålbergas spel.


Gunilla Nordenberg laddar bössan.

Jag nöter ju inte precis på vägen mellan Stigtomta och Ålberga, det här var första matchbevakningen hos dem för säsongen, men för mig fanns i alla fall en obekant spelare med i hemmalaget idag. Om jag inte tar fel i laguppställningen heter hon Malin Karlsson.


Malin Karlsson, ny bekantskap i Ålberga GIF.

Jag rundar i och med detta av och konstaterar att det blev ännu en sen kväll i fotbollens tjänst. Du hittar några fler matchbilder i bildgalleriet.

På återhörande!

tisdag 14 augusti 2012

Dambroängen - en augustitradition

De av er som hängt med från allra första början här på bloggen kommer kanske ihåg att jag i mitten av augusti förra året var i Ålberga på Dambroängen för matchbevakning. Då var datumet den 18:e nu är vi på den 14:e men motståndet är nu som då närmaste seriegrannarna Kvarsebo IK för Ålberga GIF:s stolta fotbollsdamer.

Det kommer att krävas lite extra av hemmalaget idag om de ska lura gästerna på poäng. I våras när lagen möttes på Kvarsebos hemmaarena vann Kvarsebo-tjejerna med 3-0. Och för att Ålberga ska ha en chans på en placering i tabellens topp när serien är slut är detta en nyckelmatch enligt vad jag kan räkna ut!

Läget i den östgötska 7-mannaserien är att Åtvidaberg precis som ifjol toppar tabellen med Kvarsebo på en andraplats med 13 poäng (18-10 i målskillnad.) ÅGIF ligger för närvarande på 5:e plats med sina 11 poäng (22-12 i målskillnad.) Visst är det en s.k. 6-poängsmatch ikväll men också ett derby.

Det är på Dambroängen man ska vara i afton!

måndag 13 augusti 2012

IK Viljan ville mest

IK Tuns andralag fick inte någon poäng med sig i höstupptakten av division 4 då man på måndagskvällen tog emot IK Viljan från Strängnäs hemma på Enstaberga IP inför ca 45 åskådare. I strålande solsken och en behaglig värme började matchen med att Viljan visade att de var ordentligt spelsugna. Gästerna dominerade matchbilden de första 30 minuterna innan hemma-tjejerna kunde ta tag i tillställningen.

Redan efter någon minut skapade IK Viljan sin första chans som slutade med ett fräsande skott strax utanför ena stolpen hos Alexandra Larsson i Tun-målet. Och när ca 10 minuter gått gjorde duktiga nr 14, Johanna Söderström, 0-1 för det blåtröjade bortalaget. 0-2 gjordes av IK Viljans målskytt nummer ett som jag skrivit om tidigare här på bloggen nämligen Linnéa Eriksson.


Linnéa Eriksson i IK Viljan bör hållas koll på av försvarsspelarna i motståndarlagen.

Nu stack Tun emellan med en jättechans i 25:e minuten men skottet som var på väg in i krysset hos Viljan räddades snyggt av deras målvakt. Dock drog gästerna ytterligare ifrån när de gjorde 0-3 i 28:e minuten.

Första halvleks sista 10-15 minuter ägde IK Tun med visst eftertryck. Här spelade man riktigt bra men fick aldrig den där sista ordentliga pressen framför motståndarnas mål.

Andra halvlek var mindre än en minut gammal innan gästerna prickat stolpen. Men sedan fortsatte Tun där första halvlek slutat med ett visst övertag. Dock måste sägas att kvalitén på matchen sjönk en hel del i andra halvlek. Slutligen betalade sig dock Tuns övertag för i 56:e minuten gör vindsnabbe Sabina Dahlström 1-3 för sitt IK Tun.


Snabba Sabina Dahlström blev målskytt för IK Tun 2 denna afton.

Under en period efter Tuns reduceringsmål var ingen av lagen särskilt bra. Viljan hade ett par riktigt dåliga skott i riktigt bra lägenMen oavsett vilket tyckte nog hemmalagets Maja Karlsson att det kunde sitta bra med ytterligare en reducering, så hon tog sikte långt ute från sin högerkant och drog in ett rysligt snyggt mål i bortre burgaveln i 81:a minuten.


Maja Karlsson tar i för kung och fosterland. Eller nåt.

Glädjen hos hemmalaget blev dock kortvarig. Minuten senare sätter IK Viljan spiken i kistan för hemmalaget när de gör 2-4 och matchens sista mål i samband med en frispark nere vid ena hörnflaggan.

Det vill sig inte riktigt för Tuns andralag så här långt i årets seriespel. Något mål släpps in lite för enkelt men samtidigt sitter nog en hel del i huvudet på spelarna att de ligger i botten av tabellen. Samma tjejer skulle med säkerhet kunna plocka avsevärt många fler poäng med lite självförtroende och medgång.

Lite extra spännande var det för bloggaren att stifta bekantskap med några nya tjejer i Tuns uppställning. 3 av dem väljer jag att presentera med namn och bild här nedan:


Emelie Wårdemark


Malin Hanna


Maria Widén

I hemmalaget var det också roligt att se Karin Frändberg som även denna sommar hinner avverka några matcher då det är uppehåll i studierna. Karin gjorde mycket nytta ikväll precis som jag minns hennes insatser förra sommaren! Innan jag avslutar måste jag nämna ännu en tjej i motståndarlaget som fångade min uppmärksamhet med sin speed och dribblingsförmåga. IK Viljans nr 11 Gabriella Bruksner ställde till oreda för Tun denna afton mer än en gång.


Gabriella Bruksner

I sviktande foto-ljus blev inte allt för många bilder vad jag hoppats, men ett knappt 30-tal hittar du i bildgalleriet!

Tack för nu

Tuns andralag i kvällsmatch

IK Tuns division 3-lag luftade spirorna efter sommaruppehållet i lördags då de på hemmaplan spelade oavgjort mot Hällbybrunn. För andralaget är det nu under måndagskvällen dags att veva igång på allvar då man möter Strängnäs-tjejerna i IK Viljan på Enstaberga IP.

Tun har så här långt i seriespelet (9 matcher) skrapat ihop 4 poäng, gjort 9 mål (9 olika målskyttar!) och innehar för närvarande den mindre smickrande sistaplatsen i division 4. Viljan har på sina 9 matcher spelat till sig 13 poäng, gjort 22 mål, och parkerar i mitten av tabellen.

För Tuns försvarslinje kan det vara bra att se upp lite extra med gästernas Linnea Eriksson (7 mål) och Jennifer Lindholm (5 mål.) Förutsatt att de är med ikväll...

Jag ser fram emot en varm och foto-ljus augustikväll som är helt myggfri. Det vore i alla fall najs om något av detta infaller! Och för hemmalaget vore det skoj med åtminstone en pinne för att i så fall ta sig upp på samma poäng som närmaste seriekonkurrent Valla IF.