torsdag 31 januari 2013

Futsal tills vi storknar

Ett sista ryck. I helgen kan det för några av de lokala damlagen vara sista inomhus-racet. Men för ett par av lagen skulle det nog vara mer än välkommet om de fick ytterligare en helg med futsal framöver!

Under fredagskvällen den första dagen i februari arrangeras den traditionella FC Cupen i Frejahallen. Och orten är där Kalle bodde. Gnesta, alltså. (Om det varit Pelle han hette skulle vi fått åka till Ludgo, och där har det nog inte spelats fotboll sedan Troja föll.) Spel pågår mellan klockan 18 och 23 och våra vänner i IK Tun samt IFK Nyköping 2 är ett par av totalt 8 deltagande lag. Kul att notera Gnesta FF som ett av damlagen vilket också bekräftar ryktet jag hörde i helgen om att de var på väg att starta upp ett lag på nytt. Mycket välkommet!




IFK Nyköping 2 delar upp sig till helgens aktiviteter. Man får misstänka att spelarna som är födda 1996 eller senare behövs vid lördagens äventyr istället för spel i Gnesta. På lördag är det nämligen regionkval i futsal-SM i klassen F17. Duveholmshallen i Katrineholm är spelplatsen och IFK Nyköpings tjejer möter P18 IK (kl 09.45), Borens IK (kl 15.45) och Vasalunds IF (kl 17.15.) Ska IFK lyckas ta sig till SM-slutspel även i år i klassen F17? Då får de minsann fortsätta spela futsal ytterligare en helg innan inomhusskorna kan ställas undan.

Och för att inte IFK Nyköpings spelare ska få någon ro tar sig ytterligare ett gäng till Nynäshamn på lördag. Även här ett regionalt kval till futsal-SM då gruppspel nr 2 avgörs. IFK Nyköpings A-damer möter här Hammarby IF DFF (kl 11.45) och Örebro SK Söder antingen kl 14.30 (vid förlust i första matchen) eller kl 17.15 (vid vinst.) Skulle man lyckas överträffa sig själva i detta sammanhang väntar ett slutligt avgörande i Falun (har jag för mig) och även dessa tjejer skulle få vänta med att snöra av sig inomhuspjucken.

Mitt i alla helgens IFK-aktiviteter där en speciell spelare i princip skulle kunna vara med på alla matcher nås jag av de oroande nyheterna att hennes säsong kan vara spolierad. Misstänkt korsbandsskada. Unga Julina Andersson stötte ihop med en annan spelare på träning för några veckor sedan och den senaste undersökningen pekade tyvärr på korsbandet. Magnetröntgen i veckan och alla tummar hålls för Julina just nu! Där har vi också förklaringen till att hon inte kunde delta i varken futsal-SM nr 1 eller Gästabudsbollen.

onsdag 30 januari 2013

Gästabudsbollen 2013, sista bilderna

Si så där, nu finns de sista av damklassens bilder redigerade och publicerade i bildgalleriet. Dagens skörd, 79 bilder, gör att det totalt finns lite väl mastiga 207 bilder från lördagens damklass i Gästabudsbollen.



Och sedan gör jag ett litet, litet undantag från allt vad principer heter. Jag har skapat ett separat bildgalleri för slutrundorna i herrklassen av Gästabudsbollen. Du återfinner de 53 bilderna HÄR.



Nu sätter vi punkt för årets Gästabudsboll-rapportering, eller hur? Nya utmaningar väntar runt hörnet.

tisdag 29 januari 2013

Fler bilder från Gästabudsbollen -13

Nu finns ytterligare 64 bilder inlagda i bildgalleriet från årets damturnering i Gästabudsbollen. De är inlagda i samma album som de första 64 bilderna och nu återstår en dryg tredjedel till innan allt material från damklassen är omhändertaget.

Målfirande för IFK Nyköping i Gästabudsbollen 2013.

Och som jag hotat med kommer några bilder från herrklassens slutspelsrundor in i ett eget galleri, men naturligtvis gäller principen damerna först!

Gästabudsbollen, för oss som rapporterar

Är det inte så att Gästabudsbollen egentligen är till för oss som tycker om att rapportera? Fotbollslag och övriga är väl där mest för att vi ska få roa oss? Det är en ganska bekväm miljö att verka i. Få förflyttningar krävs, toaletterna är nära och om man som jag dyker upp innan ottan får man en åtråvärd parkeringsplats strax utanför huvudingången.


Publikhavet lördag morgon klockan 07:27.

Damklassens tidiga gruppspelsmatcher drog inte allt för mycket bevakning till sig. Spelarna var på plats, förstås, men inte så många fler. Och så var ju jag där. Och en trogen publik. Men efterhand som dagen gick kom den ene efter andre inglidandes till stora hallen på Rosvalla.


Lokalsporten.se:s Kalle Eriksson var först att ansluta.
Sedan dök Martin Brunelius upp. Också lokalsporten.se.

Jag kan inte med säkerhet påstå att jag vet när Södermanlands Nyheters utsända team smög in men att de var på plats vittnar min paparazzi-bild tydligt om!


Smygfoto på SN:s Marcus Langbrandt och utsände fotograf Fredrik Laaksonen.

En mycket duktig fotograf som tidigare fotograferat en hel del till IK Tuns hemsida är Stefan Sollfors. I lördags misstänker jag att han experimenterade en del med att filma med sin utrustning. Kanske har han utvecklat en teknik i ishallen för detta ändamål då jag fått för mig att han följer ishockeyn ganska nära.


Stefan Sollfors in action.

Jag avslutar med en bild som jag passade på att ta när jag smet upp till lokalsporten.se:s näste under takåsarna. Mitt behov av en elkontakt för att återuppväcka min nästan urladdade mobil drev mig till att ta mod till mig och fråga om de hade den önskade resursen i sina domäner. Grabbarna, i sällskap med expertkommentator Jörgen Elmsäter, hade precis börjat sin livesändning när jag tog bilden.


Lokalsporten.se med perfekt översikt i Rosvalla-hallen.

Det dröjer en eller annan dag innan jag kan fylla på med fler bilder från årets Gästabudsboll.  Om det år värt att vänta på är inte upp till mig att avgöra, men fler bilder kommer, det kan jag lova!

söndag 27 januari 2013

Gästabudsbollen 2013, så blev det!

Det finns så mycket att skriva. Alla har sin alldeles egen upplevelse och berättelse om turneringen. Och alla lag har sitt unika perspektiv på vad som hände. För mig handlar det idag om att plocka fram några fragment av lördagens innehåll. Inte nödvändigtvis det mest anmärkningsvärda som hände. Några få spelare kommer att nämnas men jag skulle egentligen vilja skriva om varendaste en. Platsen är i och för sig inte begränsad ty det sägs att internet nästintill är som universum, gränslöst och oändligt...


Platt fall för IFK Nyköping i finalen? Nej, men de förlorade mot ett mycket bra lag!

Om man tittade noga under lördagsmorgonen kunde man se de mer ärrade veteranerna beträda planen med självsäkra och laddade blickar. Medan debutanterna flackade nervöst med ögonen och tog några osäkra och prövande steg på trägolvet.

Redan innan jag kommit in på arenan möttes jag av informationen att IFK Nyköping 2 skulle varva Iqra Sahi i målet med en för Nyköpingspubliken helt obekant målvakt. Under veckan dök en tjej vid namn Sofia Frindberg upp som från sin tid boendes i Södra Sandby har erfarenheter av division 1-spel. Sofia har hamnat i Nyköping tack vare arbete inom Räddningstjänsten och har hunnit träna med IFK:s A-trupp en gång.


I mitten av bilder ser vi nykomlingen Sofia Frindberg.

Nästa överraskning var inte så konstig som den först såg ut. Vagnhärads SK hade bara åtta egna tjejer tillgängliga till Gästabudsbollen och fick efter kontroll med arrangören löfte om att låna in fyra spelare från Team Rosa som generöst ställde upp.


Team Rosas Linn Karlsson i tillfällig Vagnhärads SK-utstyrsel.

Under gruppspelet noterade jag en del annat smått och gott. Nåja, i första hand fokuserade jag kameran och resultatrapporteringen på bloggen, men det dyker alltid upp intressanta saker att sprida vidare till dig som hittar hit! En spelare som jag inte ens nämnt tidigare är Ellen Johansson som anslutit till Nyköpings BIS. Och hon får även illustrera nyheten att Bissorna nu har nya, fina matchställ. Röda tröjor, blå byxor, förstås.


Ellen Johansson, ny i Nyköpings BIS.

OIK var lite försiktigare som nöjde sig med nya strumpor men IK Tun kom även de i nytt ställ. Den grönvita tröjan är helt i min smak. Snygg!


Ebba Bromée i Tuns nya matchställ.

Under avdelningen "anmärkningsvärda detaljer" måste jag även nämna Filippa Sjöbergs närvaro i IFK Nyköpings förstalag. Hon gavs under Gästabudsbollen chansen att spela med A-truppen och jag tycker hon gjorde det riktigt bra som mittfältskrigare.


I mitten ser vi IFK:s Filippa Sjöberg och till vänster har vi Kajsa Jonsson (Nyköpings BIS.)

Att IFK Täby i egenskap av titelförsvarare borde vara hyfsade var något de flesta av oss gissat. Men att de skulle vara så ruskigt bra hela vägen som under lördagen betraktar jag som ett utropstecken! Jag tippade fel här och där inför tävlingen, men jag hoppas att det går att ha överseende med det. Några som inte var ledsna för mitt feltips torde vara både Vagnhärads SK och Nykvarns SK. Vagnhärad tog sig till kvartsfinal och Nykvarn ända till semifinal. NSK är en av lördagens stora raketer men vad annat kan man vänta från ett lag med den coolaste ramsan jag hört på år och dag?

IK Tun är svårspelade i Gästabudsbollen (vilket bland andra Bissorna fick erfara.) Det visade de även i år men i den enda korrekta kvartsfinalen jag i förväg tippat, mellan IK Tun och IFK Nyköping 2, räckte Tun inte till trots att jag efter mycket vedermödor tippat så. Ingen skam i det utan jag vänder det i stället till lördagens andra raket! IFK Nyköpings andralag kom med ett så ungt lag, betänk också att de nu mist sina två målsprutor Tove Almqvist och Saosann Rammo till A-laget.


Nåja Torbjörn, så illa var det inte! :-)

IFK Nyköping som förening visar styrka på damsidan. Två lag tar sig till semifinal och det utan en massa lån hit och dit (om vi blundar för tidigare nämnda Filippa Sjöberg som gavs chansen "uppåt".) Nu stannade det inte på damsidan heller för den delen, herrlaget gick ju ända till final de också. Och det med en 14-åring som målvakt, vilken talang han är, den där Isak. Jag skrev i en kommentar igår att det var mycket känslor i semifinalmötet mellan IFK:s båda lag. Och det var det. Andralagets spelare visade tydligt att de minsann skulle visa brudarna i A-laget att de inte skulle ge sig lättvindigt. Och aldrig har väl A-lagstjejerna jublat så mycket efter mål som i just denna match. Prestigemöte inom föreningen även om jag vet att de jobbar med betydligt öppnare dörrar nu än på flera år mellan damtrupperna.


IFK Nyköping 2 med ett mycket ungt lag tog sig till semifinal.

Det smärtar att nämna men om jag ska hitta något negativt som kanske inte riktigt stämmer med mitt tips och förmodligen med både andras och lagets egna förväntningar så är det Nyköpings BIS utträde ur Gästabudsbollen redan i gruppspelet. Min kommentar i förbifarten om hur det står till med deras målskytte kan nog till viss del ha haft en viss riktighet. Det är bara att bryta ihop och komma igen!


Nyköpings BIS damer reser sig igen, ingen fara!

Jag borde ha någon spelare per lag att lyfta fram men det har jag inte. Jag ska plocka fram en tjej som förekom flitigt när det ropades upp målskyttar i högtalasystemet och som jag nog inte skrivit om tidigare. Vagnhärads SK:s Cornelia Jansson får nu lite utrymme, inte för sitt efternamn... utan för att hon är en duktig fotbollsspelare!


Vagnhärads SK:s Cornelia Jansson t.v. och IFK:S Malin Wahlne t.h.

Slutsegrarna IFK Täby, som slog IFK Nyköping med 4-1 i finalen, hade ett väldigt homogent lag. Ruskigt snabba med och utan boll och genuint duktiga på att tillämpa sin fina teknik till omständigheterna som gäller i Gästabudsbollen. Ett par av deras flitigaste målskyttar är dels förra årets omnämnda Rebecca Rolin men också Petra Sundqvist.


IFK Täbys Rebecca Rolin var nog ännu bättre än i fjol på trägolvet.


IFK Täbys Petra Sundqvist, här i Täbys match mot överraskningslaget Nykvarns SK.

Jag borde nog nämna finalen med några korta ord. Som du märkt har jag fladdrat lite i min text men bottnar i att allt av värde skrevs under gårdagen i kommentarsfälten efter varje match. (Det går bra att läsa dem även nu, men en varning är på sin plats då det finns ett och annat stavfel som får skyllas på obekväm arbetsställning och förbaskat litet tangentbord på mobiltelefonen...) IFK Nyköping började riktigt positivt och tog också rättvist ledningen genom mål av en för laget mycket nyttig Edina Begovic. Men efterhand kändes det som att Täby börjat matchen med lite väl stor respekt för sin motståndare, och när Täby höjde tempot kom deras kvalitéer fram och hur mycket Nyköping än kämpade var det en bit kvar för att få vågskålen att åter vända över till deras fördel.

Jag avrundar med ett par bilder där den första föreställer tre musketörer, tre strikers eller vad du nu vill tolka in i bilden. Synkroniserade är de i alla fall när de springer där bredvid varandra. Sofia Sjöberg, Saosann Rammo och Edina Begovic.


De tre musketörerna.

När IFK Nyköping och IK Tun stötte ihop med varandra under gruppspelet i grupp B hördes från Tun-keepern Zazza när Sofia Sjöberg kom rusande mot målet "Aldrig Sofia!". Det är väl så med gamla lagkamrater, man vill väl inte bjuda på vad som helst... :-)




Jag har inte glömt vare sig Oxelösunds IK, Hargs BK och Hargs BK 2. Ok, denna gång räckte det inte riktigt till men å andra sidan vill jag hävda att det var långt ifrån några dåliga insatser! Och jag hoppas och tror att alla tjejerna hade en riktigt bra dag tillsammans med sina lagkamrater. Er tid kommer!

När jag ögnade igenom lokalsporten.se och såg sammandraget av damfinalen såg jag i bildens nedre vänstra kant en liten skallig gubbe. Det var kul ända tills jag insåg att det var jag.

Fram till senare i vecka 5 får du hålla till godo med blott en tredjedel av de bilder jag valt ut från dagen. Arbetsresa till Göteborg har kommit ivägen. Du hittar bilderna i bildgalleriet där så småningom resten av bilderna landar men även en del intressanta bilder från herrklassens avgörande slutrundor. Hoppas du har överseende med fördröjningen och att det visas några herrbilder i galleriet. :-) 

lördag 26 januari 2013

IFK Täby segrade i Gästabudsbollen 2013

Ett stort grattis till IFK Täby som lördagen den 26/1 -13 försvarade sin titel i Gästabudsbollen. Man lyckades ta sig förbi alla hinder...




...och var det lag som under hela lördagen visade allra högst klass! IFK Täby vann damfinalen med 4-1 över IFK Nyköping. Och vinnarskallarna i IFK Nyköping visade med all önskad tydlighet att det inte var kul att förlora en final när de satt på läktaren efter matchen och varvade ner genom att spana in herrfinalen (som vanns av Nyköpings BIS över IFK Nyköpings herrlag.)


Täby segerjublar efter finalvinsten.

Jag har en del att berätta om dagen. Intryck och framträdande detaljer. Men det får bero. Och jag vet att det ivrigt väntas på bilder från turneringen. Alla förväntar sig att få se bilder på sig själva i fartfylld och kraftfull action, i smickrande ljus och med anletsdragen i perfekt ordning. Men det får också bero. Jag behöver den koma-liknande sömn jag fångar under natten mellan lördag och söndag efter en mycket lång dag på Rosvalla.

Tålamod!

Over and out

Bevakning slutspel Gästabudsbollen 2013

Efter en tidig lördagsmorgon och en fotbollsintensiv dag har det utkristalliserats vilka damlag i årets Gästabudsboll som får fortsätta från gruppspelet och in i slutspelet under lördagseftermiddagen och kvällen. Detta inlägg blir en fortsättning på bevakningstexterna som återfinns i kommentarsnivå på inlägget.

Förhoppningsvis kan jag bibehålla närvaron och skärpan ett tag till så att du som läsare kan hålla dig uppdaterad med vad som händer där ute på trägolvet. Vilka förlorar och vilka vinner? 

Slutspelsschemat ser ut som följer:


MatchTidLag
Kvart 116.40IFK Nyköping 2 - IK Tun
Kvart 217.00Nykvarns SK - Vagnhärads SK
Semi 118.00IFK Nyköping - IFK Nyköping 2
Semi 218.30IFK Täby - Nykvarns SK
Final20.00IFK Nyköping - IFK Täby


Uppdatering i tabellen gjord efterhand matcherna spelats.

Lycka till alla återstående lag!

fredag 25 januari 2013

Bevakning Gästabudsbollen 2013, damklassen

Normalt sett hade jag kanske skrivit en inför-text någon dag innan och precis inför matchstart lagt upp ett bevaknings-inlägg här på bloggen. Det vet du som tittat hit under den gångna säsongen. Men nu är Gästabudsbollen inte helt normal så mitt agerande blir därefter!

Bevakningsdags under Gästabudsbollen 2013 när damklassen avgörs.

Inför-texterna är redan skrivna. Mitt tippande, som jag säkert kommer att bli ifrågasatt för, är vid det här laget granskat i offentlighetens ljus. Vi är ju några stycken som bevakar, bloggar och resultatrapporterar under Gästabudsbollen 2013. SN-bloggen är igång redan från herr-klassens start och lokalsporten.se sitter där på VIP-plats i hallen. En annan får häcka nere vid sargkanten... (Men å andra sidan vill jag främst fotografera, vilket ändå har högre prioritet under tävlingen än själva bloggandet för mig!) För att följa lokalsporten.se är det twitter eller Facebook som gäller för löpande resultatrapportering och deras hemsida för en del intervjuer och inslag. Och från semifinalrundorna under lördagen (herr och dam) utlovar de live-sändningar! Men för er som vill titta länge på spelarna rekommenderar jag stillbilderna här på bloggen i efterhand!! :-)

Jo, Gästabudsbollen är mer än en fotbollsturnering. Det är en happening.

Under detta inlägg kommer du under lördagen att kunna följa en viss matchrapportering om dammatcherna i kommentarsfältet. Jag ska göra vad jag kan för att hinna mata på med resultat och kanske en och annan kommentar. När slutspelsrundorna börjar går jag över till nästa bevaknings-inlägg för att korta ner kommentarsantalet som annars blir en onödigt lång lista.

Som påminnelse till mig, men kanske också till dig som läsare, kopierar jag här nedan in gruppspelsschemat.


MatchTidLag
Grupp A08.00Oxelösunds IK (3) - Hargs BK 2 (5)
Grupp B08.20Hargs BK (3) - Nyköpings BIS (2)
Grupp A08.40IFK Nyköping 2 (3) - Vagnhärads SK (4)
Grupp B09.00Nykvarns SK (3) - IK Tun (3)
Grupp A09.20IFK Täby (1) - Oxelösunds IK (3)
Grupp A09.40Hargs BK 2 (5) - IFK Nyköping 2 (3)
Grupp B10.00IFK Nyköping (1) - Hargs BK (3)
Grupp B10.20Nyköpings BIS (2) - Nykvarns SK (3)
Grupp A10.40Vagnhärads SK (4) - Oxelösunds IK (3)
Grupp A11.00Hargs BK 2 (5) - IFK Täby (1)
Grupp B11.20IK Tun (3) - Hargs BK (3)
Grupp B11.40Nyköpings BIS (2) - IFK Nyköping (1)
Grupp A12.00IFK Nyköping 2 (3) - IFK Täby (1)
Grupp A12.20Hargs BK 2 (5) - Vagnhärads SK (4)
Grupp B12.40Nykvarns SK (3) - IFK Nyköping (1)
Grupp B13.00Nyköpings BIS (2) - IK Tun (3)
Grupp A14.40Oxelösunds IK (3) - IFK Nyköping 2 (3)
Grupp A15.00IFK Täby (1) - Vagnhärads SK (4)
Grupp B15.20Hargs BK (3) - Nykvarns SK (3)
Grupp B15.40IFK Nyköping (1) - IK Tun (3)


Häng med!

onsdag 23 januari 2013

Fotbollslasse tippar GBB 2013

Gästabudsbollen är en riktig mastodont-övning för de inblandade lagen. Inte nog med att man tvingas komma igång tidigt på lördagsmorgonen, man ska dessutom försöka spela fotboll under något udda och ovana former inför en tämligen stor publik. För att späda på den mentala anspänningen lite till så handlar det om att komma upp i fokus många gånger under en dag. För de som tänkt sig gå hela vägen till final krävs 5 eller 6 matcher. Inklusive finalen har man alltså som mest 7 matcher i benen under samma dag vilket inte lär lämna någon spelare opåverkad.

Du ska få mitt tips om utgången av årets Gästabudsboll på damsidan. Jag betonar att det är ett tips, ingen absolut sanning! Det brukar i regel skrälla lite här och där (vilket ju är omöjligt att förutsäga eftersom det annars inte skulle betraktas som en skräll...) För att tippa vägs de sedvanliga komponenterna in när lag ställs mot varandra, men i Gästabudsbollen spelar ytterligare faktorer in. Ingressen säger en del om detta. Rutin och erfarenhet är inte oviktigt och eftersom det är korta matcher med bonus-straffar för divisionsskillnader är inte heller detta oviktigt i sammanhanget.

Vid en snabb överblick konstaterar jag, som säkert en hel del andra redan gjort, att grupp B känns ruggigt tuff. Där finns många mycket dugliga lag och två ska säga tack och hej redan efter gruppspelet. Om vi räknar ihop divisionssumman i grupp A blir den 16. Divisionssumman i grupp B är 12. Utifrån detta finns det vissa belägg för att stämpla grupp B som den tuffare av årets grupper. (Jag går inte så långt som att kalla den Dödens grupp då det endast kan hända om Argentina är ett av de deltagande lagen...)



Grupp A
Här återfinner vi två stycken så kallade andralag men också titelförsvararna. Vi hittar också ett kustlag som haft hysteriskt svårt att hävda sig på trägolvet de senaste åren. Och grannarna i norr som nu är med för andra gången.

Titelförsvarande IFK Täby FK har sedan förra året haft en bra utomhussäsong i division 2 Östra Svealand. Man placerade sig 3:a och kommer alltså att spela division 1 (Norra Svealand) säsongen 2013. IFK Nyköping 2 spelade fin inomhus-fotboll senast i Metallcupen men många av spelarna har tidigare inte satt sin fot i Gästabudsturneringen. Och det gäller framförallt många av spelarna i Hargs BK 2 som får räknas som rena noviser i sammanhanget. Oxelösunds IK har inte lyckats hävda sig särskilt bra i denna turnering, de kan dock prestera bra inomhusfotboll vilket de visade i Metallcupen (men de spelade samtidigt Värmbols Dam Cup utan att göra ett enda mål.) Vagnhärads SK var med ifjol som nykomlingar, och bör kunna hävda sig bättre detta år.

Tippade lag att gå vidare ur gruppen:
















Grupp B
Grupp B är en grupp med hög-oktanigt innehåll. Som minst spelar lagen i division 3 och det säger en del om konkurrensen. Och även om gruppen innehåller ett division 1-lag så är det ett av gruppens division 3-lag som tog sig längst förra året. Tre av lagen avancerade en division när säsongen 2012 summerades. Den främmande fågeln i gruppen är inte mer avlägsen än att de återfinns strax västsydväst om Södertälje.

IK Tun visade under förra årets turnering framfötterna och tog sig till final. I år är truppen förstärkt och mixen av rutin och ungdomlig entusiasm är ett plus. Men som motståndare har de bl.a. IFK Nyköping som nu i helgen visade att de kan en del (åtminstone när det kommer till futsal.)  Division 3-nykomlingarna Nykvarns SK var mycket bra i Hallgrens Damcup ifjol men laget har här emot sig att de är nykomlingar i sammanhanget och i denna grupp kan det straffa dem brutalt. Hargs BK har ett ungt lag men de har likväl hunnit skaffa sig en hel del rutin. Laget spelade sekvenser av mycket fin och finurlig inomhus-fotboll i Metallcupen. Slutligen har vi arrangörsklubben Nyköpings BIS som har mycket som talar till deras fördel. Spelarna har rutinen, spelsinnet och disciplinen på planen. Men hur långt räcker målfabrikationen?

Tippade lag att gå vidare ur gruppen:


















Tippade kvartsfinaler:
Kvartsfinal 1: IFK Nyköping 2 - IK Tun
Kvartsfinal 2: Nyköpings BIS - Oxelösunds IK

Tippade semifinaler:
Semifinal 1: IFK Nyköping- IK Tun
Semifinal 2: IFK Täby- Nyköpings BIS

Tippad final:
IFK Nyköping- IFK Täby

Tippad slutsegrare:
IFK Nyköping


Till lagen här nedanför uppmanar jag således: Prove me wrong!  (Eller uttryckt i  modernare termer: Google me wrong!)






HBK 1 och 2

tisdag 22 januari 2013

Futsal-SM, regionalt kval nr 2

IFK Nyköpings framgångsrika futsal-spel i helgen har lett dem vidare till fortsatt kvalspel. Nästkommande gruppspel på regional nivå sker den 2/2 då IFK Nyköping möter Hammarby IF DFF och Örebro SK Söder (klicka på lagnamnen för länk till lagens respektive hemsida.) Hammarby, som man stötte ihop med våren 2012 i Svenska Cupen, möter man klockan 11.45 och beroende på vinst eller förlust i den matchen spelar man antingen klockan 14.30 (vid förlust) eller 17.15 (vid vinst) mot Örebro (som kommer att bli seriemotståndare senare i år för IFK.)

Spelplatsen ska enligt uppgift vara i Nynäshamn.

söndag 20 januari 2013

HBK Dam har klart med ny tränare

Att påstå att Hargs BK:s nya damtränare är oscoutad av mig vore en ren och skär lögn. Lik förbaskat har jag nog bara en fotbollsrelaterad bild på honom, och den lär göra så att jag får titta mig över axeln hela kommande arbetsvecka... Du förstår snart när bilden visas.

Sedan slutet av november har damerna i Hargs BK stått utan tränare i och med att Mats Petersson antagit utmaningen som assisterande tränare i IFK Nyköpings damlag. Och inte nog med att huvudtränare sedan dess saknats så har övriga ledare flaggat för att de förmodligen gjort sitt. Ingen lätt situation för Hargs BK och Klas Larsson som slitit med frågan sedan dess.

En temporär lösning för att slussa de två anmälda damlagen fram till och förbi Gästabudsbollen togs fram då Michael Åkerblom tillsammans med Sara Wallin lovade ställa upp. Gott så.

Michael Åkerblom med HBK-damerna i Multihallen den 13/1 -13.

Under lördagsmorgonen den 19 januari fick slutligen Klas Larsson lite ro (även om han säkert försöker komplettera ledarstaben i damlaget med ytterligare personer.) Som ny huvudansvarig tränare i HBK Dam återfinner vi nu Neil Franklin. Ett extra välkomnande till damfotbolls-familjen är på sin plats! Neil har de senaste två åren funnits i Nyköpings BIS ledarorganisation men åren dessförinnan var han huvudtränare för Hargs herrlag. Neil har en lång historia i Nyköping som aktiv spelare, men det är en annan historia...

En sammanbiten Neil Franklin tillsammans med Bissarnas andralag under GBB 2012.

Jo, och med tanke på bilden ovan så får jag hålla en låg profil på jobbet den närmaste tiden. (Precis som bloggaren tillbringar han sina arbetsdagar på Lundbergs Produkter ute på Skavsta.)

lördag 19 januari 2013

SM i futsal, gruppspel 1

I det första regionala gruppspelet i futsal-SM vann tidigare under lördagen Södermanlands representant IFK Nyköping efter segrar över IFK Norrköping och Tyresö FF. Nyköpings-laget kvalificerade sig till detta gruppspel i och med segern i DM i slutet av november och får nu ställa in siktet på gruppspel 2 som avgörs den 2:a eller 3:dje februari.

Jag ska ge dig en något utförligare rapport från dagen men måste tillåtas ge en naturromantisk utsvävning till att börja med. Den ytterst kyliga morgonen gav oss en hög och klarblå himmel. För att nå Vilstahallen i Eskilstuna från min utgångspunkt i Stigtomta tog jag den gamla vanliga vägen via Vrena, Tärnö och Husby Oppunda. Bitvis var det obeskrivligt vackert med frostkristalltunga björkgrenar som skimrade i silver och guld, en soluppgång där ljuset bröts i köld-diset över sjöar och fält. Vilken sagolik start på dagen!


Eskilstunas Vilsta-område i vinterskrud. Snökanonerna jobbade för fullt i backen.

Damernas gruppspel inleddes klockan 10.30 då kamratmötet ägde rum mellan Nyköping och Norrköping. IFK Norrköping spelade säsongen 2012 i Söderettan men mäktade inte med att ta en plats i Elitettan till säsongen 2013. Men nog såg man framför sig en tänkbart svår match för IFK Nyköping. Vi var dock inte många som bänkade oss till matchstart, med funktionärerna inräknat var vi endast ca 25 personer.


Vilstahallens läktare med publik, funktionärer och domare.

Nyköping startade optimistiskt och tog ledningen redan efter 1:13. Om det var Sofia Sjöberg eller möjligtvis Saosann Rammo som ska tillskrivas målet får de nog reda ut sinsemellan. När drygt 11 minuter spelats av första halvlek (man spelade 2x20 minuter effektiv tid) ledde Nyköpings-tjejerna med 3-0 och Melinda Hall samt Saosann Rammo hade då gjort var sitt mål. Högt tempo med tydlig Nyköpings-kontroll på det som skedde. Men Norrköping reducerade på grund av ett slarvigt uppspel när matchuret stod på 14:15 och i och med detta fick de mycket mer att säga till om.

Andra halvleks första 5 minuter gick även de till Norrköping. Då gör Saosann 4-1 för Nyköping och det får betraktas som viktigt för utgången men innebar också "proppen ur".


Saosann Rammo, en av segerorganisatörerna i Norrköpings-mötet.

Saosanns mål följs av 5-1 genom Melinda Hall och 6-1 från Amanda Nordlies fötter.


Melinda Hall, avlossade tunga skott flera gånger under lördagen.

I mitten av andra halvlek reducerar IFK Norrköping innan Saosann sätter 7-2. Nyköpings nästa mål lär inte Amanda Nordlie glömma i första taget. Om hon ser det positivt kan hon tillräkna sig en assist, men den var knappast frivillig... Melinda Hall dundrade på ett tungt skott som skulle gått in om inte fröken Nordlie stått där vid stolpen och via magen lämnat en retur som sedan Melinda satte i nätmaskorna.


Måljublet efter Melinda Halls 8-2 fick bli snabb-rehabilitering av Nordlie istället.

Matchens sista två mål producerades av Tove Almqvist som gjort så mycket under matchen på ett fenomenalt sätt. 10-2 och IFK Norrköping blev i andra halvlek tilltryckta å det grövsta.


IFK Nyköpings Tove Almqvist var lysande i första matchen.

IFK Nyköpings många mål var bl.a. ett resultat av ett kvickt, tekniskt och mycket rörligt anfallsspel. Några nävar med extra-plus måste lämnas över till ungdomarna Tove Almqvist och Saosann Rammo som Norrköping inte hade en chans att stoppa i denna match.

I pausen mellan matcherna gavs jag chansen att förhöra mig om ett par spelare som nog hade varit med idag om inte skador kommit i vägen. För några veckor sedan ådrog sig Julina Andersson en knäskada som förhoppningsvis inte är värre än att hon kan börja träna igen om ungefär en vecka. Alma Sjödahl kom inhoppandes i hallen på kryckor och hon hade lyckats töja ut ett ledband i högerfoten på sista träningen inför helgen. Surt.

IFK Norrköping spelade damgruppens andra match då de mötte Tyresö FF. Efter en halvlek ledde IFK Norrköping med 2-1 men Tyresö hade trots underläget haft flest vassa chanser av de två lagen. Men någonting mystiskt (?) hände i andra halvlek för plötsligt fick Norrköping igång sitt anfallsspel och defilerade in i mål med en 11-2-seger över Tyresö. I sammanhanget ska nämnas att Tyresö FF representerades i futsal-sammanhang av spelare ur Tyresö DFF-truppen som den kommande utomhus-säsongen kommer att spela i division 1.


IFK Norrköpings Daniella di Luca i rött var en av många bra i matchen mot Tyresö.

Hur skulle IFK Nyköping reagera på resultatet mellan Norrköping och Tyresö när de skulle avsluta tävlingsdagen med möte mot de sistnämnda? Inte så bra visade det sig. I en ganska tempofattig match hann både IFK Nyköping och Tyresö FF ställa upp sig i sina försvarsboxar så fort motståndaren hade bollen.  Första halvlek rann iväg och 0-0 lyste signifikativt på resultattavlan.


Tyresös försvarare och lagkapten Malin Paulsson var bra i mötet mot IFK Nyköping.

När matchuret förkunnade att det gått 2 minuter och 49 sekunder av andra halvlek tog Tyresö ledningen. Men 12 sekunder senare hade Nyköping kvitterat genom Amanda Nordlie.


Amanda Nordlie hade hittat luft igen sedan slutet av första matchen.

IFK Nyköping och Tyresö spelade helt jämnt med varandra. Nyköpings-tjejerna avlossade dock fler tunga distansskott mot mål än sin motståndare. Och det var på ett tungt skott som Amanda Johansson gav IFK ledningen i matchminut 12.


Amanda Johansson uppvaktas av Sofia Sjöberg efter sitt ledningsmål.

IFK:s ledning höll i 1,5 minuter innan Tyresö snyggt kvitterar till 2-2. Och för att dra ut på spänningen in i det längsta gjorde inte Sofia Sjöberg sitt avgörande mål förrän det var 51 sekunder kvar av matchen...


Sofia Sjöberg i IFK Nyköping i återhållsamt måljubel.

Kul att efter IFK Nyköpings andra match för dagen konstatera att det fanns en tjej som det lyste lite extra kring. Sofia Sjöberg ville, kunde och gjorde.


Det finns ett knappt 60-tal bilder från IFK Nyköpings två matcher i bildgalleriet.

SM-kval i Eskilstuna

Vilstahallen i Eskilstuna. 

På plats i Vilsta-hallen i Eskilstuna kan jag konstatera att det är varmare inne än ute idag. Och det är jag inte ledsen för. Idag spelas gruppspel 1 i regionkvalet till SM-slutspelet i futsal. Segrande lag idag spelar vidare i nästa kval-gruppspel den 2/2.

I egenskap av DM-segrare är IFK Nyköping på plats. De börjar mot IFK Norrköping. Därefter väntar Tyresö FF som enligt uppgift kommer med spelare från division 1-laget Tyresö DFF.

Häng med!