onsdag 25 juli 2012

Det är på bänken det avgörs

Nu har tiden kommit att ge svar på frågorna som inte ställts, ja det är knappast någon som ens kommit i närheten av att fundera i dessa banor. Torsdagen den 19:e juli 2012, på denna bloggs årsdag, gav jag mig ut på en rundresa till alla damlagens anläggningar för att skaffa mig underlag till en analys av publikplatser och avbytarbås. Jag menar, vad händer om vi skalar av allt oväsentligt (!) i form av spelare, ledare, domare och publik? Kvar står dessa fasta installationer som monument över en tid som varit men också en tid som komma skall.


Avbytarbåsen
För många spelare är avbytarbåset endast en plats att ställa sin vattenflaska och ev. hänga av sig överdragskläderna. Medan andra tillbringar huvuddelen av sin karriär som seniorspelare där... För att visa solidaritet med alla bänknötare men också assisterande tränare, lagledare och annat löst folk som befolkar avbytarbåsen vecka ut och vecka in har jag nu genomfört en inventering av vad anläggningarna runt Nyköping har att erbjuda. En rankning sker i slutet av detta inlägg. (Vem vill inte veta var man helst ska nöta bänk...?)


Folkungavallen


Folkungavallens avbytarbås är en lång och robust träkonstruktion. Enkelradig men med djup bänk. Golv i båset.
Sikten bort till motståndarnas bås är minst sagt grumlig på Folkungavallen.


Krikonbacken


Krikonbackens bås är förankrad i marken, enkelradig men med djup bänk, lervällingvarning  dock.
Sikten till motståndarbåset är god eftersom det sällan är någon på Krikonbackens läktare...


Enstaberga IP


Enstaberga IP håller sig med moderna, höga och grunda bås. Enkelradig med smal bänk. Med marken halvintegrerat golv.
God sikt till motståndarbåset som är på behörigt avstånd.


Stigtomta IP


Nykonstruerade bås på Stigtomta IP. Dubbelradig med bra bänkdjup och golv i båset. Stålkonstruktion som bör stå pall några år. 
God sikt till motståndarbåset som inte är allt för långt borta. Dock stor, öppen glugg på sidan av båset.

Dambroängen


Dambroängens enkelradiga träbås utan golv börjar ge med sig av tidens tand. Fina skyltar dock...
Rejält avstånd mellan båsen på Dambroängen. Båda båsen lutar dock ganska mycket bakåt.


Ramdalens IP


Ramdalens bandyarv. Parkbänkar i avdelat bås ger en ytterst annorlunda lösning.
Sikt till andra avbytarbåset? Nej, inte på Ramdalen. Man ser i alla fall bra rakt ut mot planen...


Rosvalla


Rosvalla verkar endast ha 2 avbytarbås (vad jag kunde se.) 2-radiga, djupa och moderna. Dessutom på hjul.
Perfekt koll på motståndarbåset på Rosvalla.


Avbytarbåsens topp-3


Jag har summerat det jag kan misstänka väger tungt i klassningen av avbytarbås. Komfort, väderskydd, sikt, utrymme och underhåll är viktiga beståndsdelar. Men vad händer om någon blir skadad och det ösregnar? Inte vill man väl ligga på backen bredvid båset då? Och med bänkar som inte är djupare än att en konservburk ärter och morötter kan stå där lär man förbli på vad moder jord har att erbjuda.


Plats 3
Folkungavallen. Båsen är inte i topp-skick, plexiglaset har sedan länge passerat bäst-före-datum och det är bara en enkelradig sittyta. Men med bra djup och golv som ger distans till marken är det i denna konkurrens ändock en pallplats för Vallens gulvita skapelser.


Plats 2
Stigtomta IP. Nya för säsongen och i hårt och kallt material som kan te sig vasst borde det kanske inte ge någon pallplats, men med alla faciliteter som avbytarbås ska ha utom möjligtvis skyddande fönster i gavlarna är det silverplaketter för plåtmonstren på Stigtomta IP. Underhållet lär dessutom dröja många år vilket säkerligen är välkommet.


Plats 1
Rosvalla. Anläggningen ståtar med de modernaste men säkerligen också dyraste båsen. Given förstaplats då de ger bäst skydd för väder och vind men också bidrar till att de som sitter därinne kan se i alla riktningar (vad man nu kan behöva se rakt bakom sig...?) En bekväm sitt-upplevelse på breda och fina bänkar. En viktig sak är dock att man inte får glömma att spärra hjulen under båsen ty med tanke på vindförhållandena på Rosvalla kan man plötsligt finna sig som illegal båtflykting i Riga om man inte ser upp...




Jag avslutar med en iakttagelse från Oxelösund. De har ju en lite speciell lösning med bås, sekretariat och skridskoslipningsbod (!) som en slags allt-i-ett-paketering. Men hur bra är det egentligen med tekniska zoner som går så nära att lagens tränare har varandra på vift-avstånd??


Osämja undanbedes på Ramdalens IP. Tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar