lördag 30 juli 2011

Halvtid i Nyköpingsfotbollen 2011, IK Tun

Som intresserad betraktare på avstånd av damfotbollen i Nyköpingsområdet kittlas jag av utmaningen att summera statusen för damlagen när halva säsongen 2011 har klarats av.


Vi går vidare i genomgången av damlagen kring Nyköping och tittar nu lite närmare på IK Tun.

IK Tun i div 3
Har tampats med IFK Nyköping de senare åren om herre-på-täppan-titeln i Nyköpingsområdet men får nog betraktas som steget efter stadslaget rent sportsligt. Att föreningen erbjuder fantastiskt mycket genom sina eldsjälar kan nog ingen förneka. IK Tun spelar denna säsong med sin damtrupp i division 3 och 4. Påfyllningen underifrån har de senaste åren inte varit så stor men däremot har många sökt sig till klubben från kringliggande föreningar. Men på ingång har man ett gäng duktiga flickspelare som denna säsong bildar ett lag tillsammans med IFK Nyköpings 96:or! Och ytterligare yngre lag finns på kö i verksamheten.

Tuns damer erbjöds en friplats till division 2-spel inför säsongen 2010. Detta trots att man “endast” kom 4:a i division 3 säsongen 2009 klart distanserade av lagen ovan i tabellen. Men man satsade friskt och gick in i en på förhand “angenäm” division 2-serie med motståndare från västra Svealand. Tyvärr räckte man inte alls till utan fick se till att ta nya tag i Södermanlands division 3-serie.

Tränarbyte skedde i och med att Ola Törnberg tillträdde som huvudtränare. Och organisationen runt damtruppen är fortsatt stor och stark. Man lyckades dock inte behålla sitt mittbackspar från säsongen 2010 då Jenny Wevel och Sofia Sandström sökte sig till grannklubben IFK Nyköping. Och ytterligare spelare försvann in till Hargs BK (som man tidigare haft ett samarbete med.) En bit in på våren såg det riktigt tungt ut för det gröna Enstaberga-laget där man dock räddades av sina duktiga flickor födda -96 som fick kliva in och spela damfotboll.

Sofia Sandström i IK Tun säsongen 2010.

Jenny Wevel som mittback i Tuns backlinje säsongen 2010.

Efter hand som vårsäsongen spelats har IK Tun fått in fler spelare och därmed slipper man både låna in flickspelare och dubblera allt för hårt på vissa tjejer som annars spelat både division 3- och 4-matcher. Men någon riktig stabilitet i A-truppen har man nog inte fått uppleva under våren. Och man kan utan någon som helst tvekan påstå att Sofia Sjöberg är oerhört viktig för Tuns damer. Med 21 mål hittills i division 3 leder hon divisionens skytteliga överlägset! (Visserligen tillkom 9 av dessa mål i en och samma match mot Triangelns 2:a-lag, men vilken striker hon är!)

Sofia Sjöberg under Gästabudsbollen 2011.

Tips om slutplacering:
Division 3-serien är detta år väldigt intressant då både Åkers IF och Nyköpings BIS som nykomlingar blandar sig i och knycker poäng från de tidigare etablerade division 3-lagen. Något “återtåg” till division 2 som Tun trummade på om på sin hemsida inför säsongen lär inte vara aktuell men de kommer att ha sin 3:dje-plats klappad och klar efter Slagsta United DFF och DFK Värmbol när tabellen summeras!

torsdag 28 juli 2011

Halvtid i Nyköpingsfotbollen 2011, IFK Nyköping

Som intresserad betraktare på avstånd av damfotbollen i Nyköpingsområdet kittlas jag av utmaningen att summera statusen för damlagen när halva säsongen 2011 har klarats av.



Vi tar oss igenom damlagen i regionen genom att titta på lagen i fallande skala enligt serieindelningen. Först ut blir således IFK Nyköping som undertecknad dessutom har bäst koll på denna säsong då jag sett/fotat samtliga hemmamatcher.

IFK Nyköping i div 2
“Stan’s Bästa Damlag” som man med fog kallar sig. Föreningen har för närvarande 3 seniorlag (division 2, 3 och 5.) Potentialen är definitivt störst även på sikt för IFK där barn- och ungdomsverksamheten ser stark ut och lockar många tjejer från tätorten. Epitetet “Stan’s Bästa Damlag” lär ohotat kunna användas länge än...

Efter att laget som nykomlingar i division 2 under säsongen 2010 visat att man kunde hävda sig mot alla på förhand “svåra” Stockholmslagen spändes bågen hårdare inför seriespelet 2011. I division 2 Södra Svealand slipper man åka till Stockholmsområdet var och varannan vecka för att spela bortamatcherna. Dock är förra årets seriesegrare Stuvsta IF åter en av seriemotståndarna efter att de inte räckt till i kvalet upp till division 1.

IFK började seriespelet med att lugga Stuvsta på poäng på bortaplan, fortsatte med storseger i första hemmamatchen mot svåra Enskede IK och ett par omgångar innan sommaruppehållet var man sedan flera omgångar tillbaka serieledare. Inför de avslutande omgångarna innan sommaruppehållet spelades det på bortaplan mot Enskede där det blev stryk med 3-1 och när sedan Stuvsta kom på besök till Folkungavallen kom en ytterst tung förlust med 1-2 för hemmalaget.

IFK Nyköping hade under försäsongen en helt okej inomhus-säsong. Under träningsmatcherna utomhus visade framförallt Fia Jonsson kvalitéer då hon många gånger var den som petade in de avgörande målen eller åtminstone ändrade matchbilden då hon spelade. IFK ändrade inför säsongen uppställning till ett 4-3-3 eller 4-5-1 (beroende på om man anfaller eller försvarar.)

Fia Jonsson i IFK-dressen som efter sommaren byts mot den blåvit-randiga Eskilstuna United-dressen.


Det jag sett av försvarsspelet under vårhalvan av säsongen är att laget har en tendens att sjunka för lågt och hamnar för ofta i knäet på sin målvakt där man har väldigt svårt att få bort bollarna från straffområdet. Och man är mer beroende av sin kapten Therese Andersson än man vill erkänna... Therese är härföraren, pådrivaren, bollvinnaren som har rutinen och kunnandet i detta annars så unga lag. Med Fia Jonsson i Eskilstuna United efter sommaruppehållet vill det till att Therese håller sig fri från skador om man ska ha en möjlighet att plocka lika många poäng på hösten som under våren.

Terese Andersson ställer till problem för alla lagen i division 2-serien IFK spelar i denna säsong.


Anfallsspelet har å andra sidan glatt och givit många storsegrar. Hanna Persson har verkligen levererat tillsammans med övriga tjejer på topp. Fullt ös och framförallt på hemmaplan har det rasslat i nätet bakom motståndarlagens målvakter. Och visst hade det varit kul att se Amanda Johansson även denna säsong men en olycklig knäskada har spolierat hennes chanser i år.

Amanda Johansson har sedan vintern 2010/11 gått knäskadad.

Tips om slutplacering:
IFK stack ut hakan innan säsongen och satsade på serieseger. Tyvärr tror jag inte det blir så men en stark andraplacering når laget om man inte tappar den gnista man haft under vårsäsongen. Och det unga laget bör nog lära ytterligare lite till innan de är mogna att ta steget upp i seriesystemet.

onsdag 20 juli 2011

Dennerbys efterträdare?

Kan inte låta bli att länka till en intervju med Pia Sundhage som nu efter VM sitter hemma i Sverige och pratar ledarskap, framtid m.m.

tisdag 19 juli 2011

Varför en blogg?

Under de senaste åren har jag som fotbollsledare haft en hel del behållning av skrivandet på respektive lags hemsida. Där har även funnits en naturlig koppling till de foton som tagits under matcherna. Av flera olika skäl är jag inte längre kvar i ledarrollen men har fortsatt följa framförallt flick- och damfotbollen i trakterna kring Nyköping. Ja, det har t.o.m. blivit ännu mer fotograferande runt fotbollsplanerna.

Att i bloggform förmedla det som upplevs runt damfotbollen får bli nästa utmaning. Självklart färgas det som skrivs av hur undertecknad uppfattar verkligheten. Därmed inte sagt att denna verklighet stämmer överens med någon annans bild. Blir det för spetsiga och felaktiga inlägg är det inte värre än att skriva en kommentar eller kontakta undertecknad för att rätta till det som upplevs inkorrekt!

Först ut i bloggen kommer några texter om vårhalvan av säsongen vi nu är inne i. Sommaruppehållet gör ju att det inte finns mycket annat aktuellt att skriva om...

Välkommen!