torsdag 28 juli 2011

Halvtid i Nyköpingsfotbollen 2011, IFK Nyköping

Som intresserad betraktare på avstånd av damfotbollen i Nyköpingsområdet kittlas jag av utmaningen att summera statusen för damlagen när halva säsongen 2011 har klarats av.



Vi tar oss igenom damlagen i regionen genom att titta på lagen i fallande skala enligt serieindelningen. Först ut blir således IFK Nyköping som undertecknad dessutom har bäst koll på denna säsong då jag sett/fotat samtliga hemmamatcher.

IFK Nyköping i div 2
“Stan’s Bästa Damlag” som man med fog kallar sig. Föreningen har för närvarande 3 seniorlag (division 2, 3 och 5.) Potentialen är definitivt störst även på sikt för IFK där barn- och ungdomsverksamheten ser stark ut och lockar många tjejer från tätorten. Epitetet “Stan’s Bästa Damlag” lär ohotat kunna användas länge än...

Efter att laget som nykomlingar i division 2 under säsongen 2010 visat att man kunde hävda sig mot alla på förhand “svåra” Stockholmslagen spändes bågen hårdare inför seriespelet 2011. I division 2 Södra Svealand slipper man åka till Stockholmsområdet var och varannan vecka för att spela bortamatcherna. Dock är förra årets seriesegrare Stuvsta IF åter en av seriemotståndarna efter att de inte räckt till i kvalet upp till division 1.

IFK började seriespelet med att lugga Stuvsta på poäng på bortaplan, fortsatte med storseger i första hemmamatchen mot svåra Enskede IK och ett par omgångar innan sommaruppehållet var man sedan flera omgångar tillbaka serieledare. Inför de avslutande omgångarna innan sommaruppehållet spelades det på bortaplan mot Enskede där det blev stryk med 3-1 och när sedan Stuvsta kom på besök till Folkungavallen kom en ytterst tung förlust med 1-2 för hemmalaget.

IFK Nyköping hade under försäsongen en helt okej inomhus-säsong. Under träningsmatcherna utomhus visade framförallt Fia Jonsson kvalitéer då hon många gånger var den som petade in de avgörande målen eller åtminstone ändrade matchbilden då hon spelade. IFK ändrade inför säsongen uppställning till ett 4-3-3 eller 4-5-1 (beroende på om man anfaller eller försvarar.)

Fia Jonsson i IFK-dressen som efter sommaren byts mot den blåvit-randiga Eskilstuna United-dressen.


Det jag sett av försvarsspelet under vårhalvan av säsongen är att laget har en tendens att sjunka för lågt och hamnar för ofta i knäet på sin målvakt där man har väldigt svårt att få bort bollarna från straffområdet. Och man är mer beroende av sin kapten Therese Andersson än man vill erkänna... Therese är härföraren, pådrivaren, bollvinnaren som har rutinen och kunnandet i detta annars så unga lag. Med Fia Jonsson i Eskilstuna United efter sommaruppehållet vill det till att Therese håller sig fri från skador om man ska ha en möjlighet att plocka lika många poäng på hösten som under våren.

Terese Andersson ställer till problem för alla lagen i division 2-serien IFK spelar i denna säsong.


Anfallsspelet har å andra sidan glatt och givit många storsegrar. Hanna Persson har verkligen levererat tillsammans med övriga tjejer på topp. Fullt ös och framförallt på hemmaplan har det rasslat i nätet bakom motståndarlagens målvakter. Och visst hade det varit kul att se Amanda Johansson även denna säsong men en olycklig knäskada har spolierat hennes chanser i år.

Amanda Johansson har sedan vintern 2010/11 gått knäskadad.

Tips om slutplacering:
IFK stack ut hakan innan säsongen och satsade på serieseger. Tyvärr tror jag inte det blir så men en stark andraplacering når laget om man inte tappar den gnista man haft under vårsäsongen. Och det unga laget bör nog lära ytterligare lite till innan de är mogna att ta steget upp i seriesystemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar