lördag 30 juli 2011

Halvtid i Nyköpingsfotbollen 2011, IK Tun

Som intresserad betraktare på avstånd av damfotbollen i Nyköpingsområdet kittlas jag av utmaningen att summera statusen för damlagen när halva säsongen 2011 har klarats av.


Vi går vidare i genomgången av damlagen kring Nyköping och tittar nu lite närmare på IK Tun.

IK Tun i div 3
Har tampats med IFK Nyköping de senare åren om herre-på-täppan-titeln i Nyköpingsområdet men får nog betraktas som steget efter stadslaget rent sportsligt. Att föreningen erbjuder fantastiskt mycket genom sina eldsjälar kan nog ingen förneka. IK Tun spelar denna säsong med sin damtrupp i division 3 och 4. Påfyllningen underifrån har de senaste åren inte varit så stor men däremot har många sökt sig till klubben från kringliggande föreningar. Men på ingång har man ett gäng duktiga flickspelare som denna säsong bildar ett lag tillsammans med IFK Nyköpings 96:or! Och ytterligare yngre lag finns på kö i verksamheten.

Tuns damer erbjöds en friplats till division 2-spel inför säsongen 2010. Detta trots att man “endast” kom 4:a i division 3 säsongen 2009 klart distanserade av lagen ovan i tabellen. Men man satsade friskt och gick in i en på förhand “angenäm” division 2-serie med motståndare från västra Svealand. Tyvärr räckte man inte alls till utan fick se till att ta nya tag i Södermanlands division 3-serie.

Tränarbyte skedde i och med att Ola Törnberg tillträdde som huvudtränare. Och organisationen runt damtruppen är fortsatt stor och stark. Man lyckades dock inte behålla sitt mittbackspar från säsongen 2010 då Jenny Wevel och Sofia Sandström sökte sig till grannklubben IFK Nyköping. Och ytterligare spelare försvann in till Hargs BK (som man tidigare haft ett samarbete med.) En bit in på våren såg det riktigt tungt ut för det gröna Enstaberga-laget där man dock räddades av sina duktiga flickor födda -96 som fick kliva in och spela damfotboll.

Sofia Sandström i IK Tun säsongen 2010.

Jenny Wevel som mittback i Tuns backlinje säsongen 2010.

Efter hand som vårsäsongen spelats har IK Tun fått in fler spelare och därmed slipper man både låna in flickspelare och dubblera allt för hårt på vissa tjejer som annars spelat både division 3- och 4-matcher. Men någon riktig stabilitet i A-truppen har man nog inte fått uppleva under våren. Och man kan utan någon som helst tvekan påstå att Sofia Sjöberg är oerhört viktig för Tuns damer. Med 21 mål hittills i division 3 leder hon divisionens skytteliga överlägset! (Visserligen tillkom 9 av dessa mål i en och samma match mot Triangelns 2:a-lag, men vilken striker hon är!)

Sofia Sjöberg under Gästabudsbollen 2011.

Tips om slutplacering:
Division 3-serien är detta år väldigt intressant då både Åkers IF och Nyköpings BIS som nykomlingar blandar sig i och knycker poäng från de tidigare etablerade division 3-lagen. Något “återtåg” till division 2 som Tun trummade på om på sin hemsida inför säsongen lär inte vara aktuell men de kommer att ha sin 3:dje-plats klappad och klar efter Slagsta United DFF och DFK Värmbol när tabellen summeras!

3 kommentarer:

  1. Vill bara säga att Maria Hagfalk som är mittback är helt otroligt bra varje match!En klokare och mer brytnings säker spelare är det länge sen jag spelade med! Och dessutom otroligt bra huvudspelare!

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar Zazza! Jag är den förste att erkänna att jag hittills denna utomhussäsong inte sett IK Tun spela, och det kan nog vara lite taktlöst av mig att skriva och visa bilder om saker som VARIT och inte om saker som ÄR.

    Det har blivit så under vårsäsongen att jag valt att inte fota någon dammatch som Tun spelat (herrlaget har jag dock fotat) eftersom det redan finns några flitiga fotografer i er omgivning. Men nu när bloggen är startad får jag helt enkelt göra mig det stora nöjet att åka ut till Enstaberga IP för att följa era förehavanden på nära håll! :-)

    Keep up the good work!
    //Fotbollslasse

    SvaraRadera
  3. Du är välkommen! Menade inte som kritik. Tycker det är bra att det finns dom som bryr sig om dam fotbollen! MVH Zazza

    SvaraRadera