lördag 15 december 2012

Årets bilder 2012, del 3

När decembermörkret sluter sig tätt omkring oss kan det vara en välkommen flykt från den bistra vinterverkligheten att minnas tillbaka till en relativt varmare och ljusare årstid. Vi tar hjälp av 30 bilder från damfotbollens domäner. Jag har gjort ett urval från årets utomhus-spel och tar de bilder som fått mig att fastna lite extra för var och en av bilderna. Bildserien är indelad i 3 avsnitt, här kommer den tredje och avslutande delen.

Action
Vad gör en bra fotbollsbild? Beats me. Frågan om detta har diskuterats ett par gånger genom åren på bl.a. Fotosidan där jag brukar hänga emellanåt. I första hand ligger bildens kvalitéer i betraktarens ögon. Vissa fastnar för de tekniska värdena (färger, skärpa m.m.) och andra fastnar helt för motivet (vem det föreställer och hur denne ser ut) medan ytterligare andra kanske ser komposition, dynamik i bilden osv. En sak har jag noterat med fotbollsbilderna som bl.a. publiceras på Fotosidan är att man tycker sig vara i hamn så länge Zlatan är med på bilden, oavsett om han bara spatserar av planen efter match...

Jag letar fortfarande efter förmågan att ta bra och intressanta fotbollsbilder. Med nyfikenhet och envishet ger jag mig själv chansen åtskilliga gånger under en säsong. Vissa säger nog att det handlar om spray and pray och att någon av alla tiotusentals bilder borde bli hyfsad. I mitt avslutande urval från säsongen 2012 plockar jag fram 10 bilder som vittnar om en viss fart och fläkt ute på fotbollsplanen. Det är en av komponenterna i fotboll och så även i avbildningen av sporten.

I inledningen av säsongen spelade IFK Nyköping en match i Svenska Cupen mot Norrettan-laget Hammarby IF DFF. Bajen-vinst med 2-0 i den allt mörkare och kallare aprilkvällen. Jag plockar ut ett par bilder från den händelserika matchen där båda föreställer nicksituationer som onekligen kan vara intressanta foto-motiv. På första bilden ser vi Amanda Nordlie huvudet under den högflygande Bajen-spelaren. Och på den andra bilden visar My Zetterquist Helger upp sin enorma spänst och samtidigt bildar de tre spelarna en tripp-trapp-trull-formation som jag tycker gör bilden.






Nästa bild kanske inte dryper av action men när man tittar närmare blir den ändå intressant. Fotot är taget den 9/9 på Stigtomta IP när HBK/SIF mötte Vingåkers IF. Vingåkers-spelaren i mitten av bilden, som ser ut att vara bollförande, håller inte bara undan Frida Gustafsson i HBK/SIF utan också sin egen medspelare med en arm i vardera riktning. Jo, ibland får man ligga i för att få behålla bollen för sig själv!




En spelare som i dagarna åter förlängt med IFK Nyköping är urstarka mittbacken Sofia Sandström. Här ser vi henne i en bryt-situation på Folkungavallen den 4/8 när IFK mötte slutliga division 2-segrarna Älta IF. Ouch, motståndaren ser ut att i alla fall ha märkt Sandys närvaro.




I våras spelade IK Tun mot Nyköpings BIS hemma på Enstaberga IP i en av säsongens alla division 3-derbyn. Hemmalagets kantspelare Maja Karlsson ses här i intensiv och koncentrerad jakt på bollherraväldet mot Biss-spelaren Linda Clasdotter. Boll-uschlingen hänger i luften på retfullt avstånd från spelarna.




Den 22/9 spelade IFK Nyköping 2 mot Åkers IF på en av Rosvallas konstgräsplaner i en division 3-match som IFK slutligen vann med 4-0. Åker är ett mycket dugligt lag (spelar division 2 kommande säsong) men ett från A-laget förstärkt IFK höll undan på ett säkert sätt. På nedanstående bild kommer troligtvis bortalagets skickliga Jessica Nordling snart att få kroppskontakt med IFK Nyköpings Alma Sjödahl som ser ut att vara ute på något slags kamikaze-uppdrag... Fart och fläkt är det i alla fall!




Den 26/8 spelade HBK/SIF mot IK Viljan 2 på Krikonbacken i en division 5-match som slutligen gästerna från Strängnäs vann med 4-2. Hemmalagets Lina Schenell tar här i för kung och fosterland framför Viljan-målvakten Ylva Pettersson. Inte bara bollen i luften utan även en del av Krikonbackens gräsmatta!




Till Oxelösund och Ramdalens IP åker jag gärna. Och så även den 16/9 då OIK spelade division 4-match mot gästande DFK Värmbol 2. OIK vann med 3-0 och matchens ende målskytt Micaela Ekholm var jag ju bara tvungen att ha en bild på till den följande matchrapporten på bloggen. Här är hon i färd med att vrista bollen samtidigt som Värmbols-spelaren är på väg att knäa samma boll. Kraft i spirorna har hon, Micis, vilket vi förstår när vi ser denna bild.




För IFK Nyköpings Amanda Johansson var det säkert befriande att hon kunde komma tillbaka efter den trista knäskadan. Och inte bara hennes lag jublade över detta faktum utan även vi som följer Nyköpings damfotboll. Här bjuds vi attityd och engagemang i varje situation vilket följaktligen också ger actionbilder i parti och minut! Här har vi Amanda djupt nere i eget straffområde då hon idkar försvarsarbete mot Tyresö-spelaren som också bjuder till vad gäller vilja och målinriktning.




Jag avslutar med en av utomhus-säsongens allra sista bildrutor. Långresa till ett av distriktets mest avlägsna hörn krävdes för att få fota damfotboll första helgen i oktober. Den 6/10 var IK Tun 2 på Öljevi IP för att spela division 4-match mot svåra Julita GoIF/Gropptorps IF. Tremålsskytt och också matchvinnare med sista målet sekunder innan fulltid blev hemmalagets lille men ack så kvicke Kajsa Bergström. Här ser vi henne i kamp om bollen mot Tuns Malin Hanna.




Det finns ofta något att berätta om varje bild. Situationen i sig kan vara nog så intressant men med lite mer fakta om matchen eller spelaren blir det än mer intressant. Jag hoppas att jag inte tröttat ut dig som besökare med allt för mycket ord när det egentligen var årets bilder som skulle visas.

Nu laddar kamerabatterierna för framtida utmaningar. Och mina förberedelser står sig slätt i jämförelse med vad alla fotbollsspelare genomgår under försäsongsträningarna. Jag hoppas på bra förutsättningar och förberedelser runt om bland alla lagen så att vi som följer er kan roas och fängslas av nya hjältedåd kommande säsong!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar