lördag 8 december 2012

Årets bilder 2012, del 1

När decembermörkret sluter sig tätt omkring oss kan det vara en välkommen flykt från den bistra vinterverkligheten att minnas tillbaka till en relativt varmare och ljusare årstid. Vi tar hjälp av 30 bilder från damfotbollens domäner. Jag har gjort ett urval från årets utomhus-spel och tar de bilder som fått mig att fastna lite extra för var och en av bilderna. Bildserien är indelad i 3 avsnitt, här kommer den första.

Blickar och gester
Jag har samlat de första 10 bilderna under ovanstående rubrik. En av de charmigare inslagen i att fotografera sport är att de som avbildas oftast är helt inne i vad de håller på med, lyckligt omedvetna om kamerans närvaro. Uttrycket i en blick fascinerar och är för oss foto-betraktare fri att tolka så här framför datorn.

Vi börjar med en bild från den 11/3 då IK Tun mötte Valla IF i en träningsmatch på Rosvalla. Här är ett exempel på intensiv blick då Vallas målvakt kämpar för att nå fram och få tag på bollen. Hon skulle även kunnat få vara med och tävla om "Årets Fighting Face" men diskvalificeras av sin geografiska placering på tok för långt västerut i länet.




Jag fyller på med ytterligare en målvaktsbild. Krista Pace, kanadensisk import till LB07 var på Tunavallen för match mot Eskilstuna United den 30/6. Hemmalaget vann med 4-1 och bilden är tagen vid ett av Eskilstuna-tjejernas mål. En fokuserad och intensiv blick från målvakten följer bollen mot dess annalkande möte med nätmaskorna. (En extra kul detalj är att Krista lämnade en kort kommentar om matchbilderna i bildgalleriet några veckor efter matchen. Jag får ta till epitetet "Lasse Jansson, känd av random kanadensisk medborgare".)




Den tredje målvaktsbilden är tagen på Ramdalens IP då Oxelösunds IK träningsmatchade mot Kuddby. Micaela Ekholm i hemmalaget visade tidig målform i år och här ser vi henne peta bollen förbi Kuddbys målvakt och in i mål vid stolproten. Båda spelarnas blickar följer bollens bana med all önskvärd intensitet. 




När IK Viljan var på Enstaberga IP för division 4-möte mot IK Tun tyckte troligtvis bortaspelaren med ryggen mot kameran att uppgivenhet var en lämplig känsla i exakt den stunden. Nu vann ändå Viljan med 4-2 så känslan varade säkert inte så länge...




Nästa bild är nog inte så mycket en gest som ett akrobatiskt nummer av Hargs BK:s Mia Johansson. Hon bjuder på en riktig luftfärd och gör sig uppenbarligen redo för landning när kameran fångade henne.




När vi är inne på ämnet Hargs BK kommer nästa bild till pass. Här är det gester men också blickar som gör att bilden är en av mina absoluta favoriter från årets bildskörd. Hargs BK vände och vann över gästande Hällbybrunns IF den 16/6 och allt detta hände i slutminuterna. Med jublande Mats Petersson och Thomas Petersson i förgrunden och Thilda Sandqvist samt Madeleine Hagman i bakgrunden kan jag bara uttrycka: Just gotta love it!




Tidigare i ovan nämnda match fångade jag nedanstående blickar. Lätt humoristisk. Hällbybrunns-spelaren bjuder på kroppsställning av det någon ovanliga slaget, hennes blick försöker fånga bollen medan Sofia Johansson i hemmalaget verkar mer fokuserad på vad hennes lagkamrat Kajsa Petersson tar sig för.




Blickar ja, Amanda Nordlie bjöd på en intressant uppsyn i samband med ett inkast nere vid City Gross Arena i Norrköping när IFK Nyköping matchade dagen innan midsommarafton mot Smedby AIS. Och eftersom det är fult att peka med pekfingret (man ska använda hela handen egentligen...) väljer hon att signalera riktning på inkastet med tummen (?) och den trumpna minen på Smedbys lagkapten i kombination med härligt sommarkvällsljus gör denna bilden lite extra.




Det är roligt att spela fotboll. För andra året i rad har jag en bild med mig från säsongen där det bevisas att det allra roligaste momentet är att bilda mur vid frispark. Japp, så måste det vara!




Jag avslutar med en bild där två helt olika blickar ryms i en liten bild. Nyköpings BIS Lena Karlsson är fullkomligt uppslukad av koncentration på bollen medan Hällbybrunn-spelaren i rygg på Lena verkar fokusera på...? Jo, det måste få vara OK att fnissa lite även om man skulle kunna säga att det är på någon annans bekostnad i detta fall.




Tack för denna gång. Del 2 kommer inom någon eller några dagar då 10 nya bilder med lite mer blandat innehåll lyfts fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar