lördag 29 december 2012

Spekulation om möjligheter och omöjligheter

Det finns en stor grupp välutbildade och talangfulla fotbollsspelare i Nyköping som alla fortfarande är tonåringar. I denna grupp har några få redan givits chansen på den högsta nivå som stan har att erbjuda. De andra har visat att de nu är fullt kapabla att spela högre upp än på distriktsnivå.

Utveckling och stimulans är vad som behöver erbjudas för att tjejerna inte ska sluta spela fotboll. Visst, några kan säkert se sitt idrottande som mestadels en social fritidssysselsättning, men med tanke på hur vanligt förekommande det är att tjejer slutar idrotta i övre tonåren så måste idén om fortsatt utveckling genomsyra verksamheten de deltar i. Drömmar måste kunna få bli sanna. Höga målsättningar lockar.

IFK Nyköping och deras fotbollsverksamhet på dam- och flicksidan har under många år varit en framgångssaga. En högpresterande topp med egna produkter och flera duktiga årskullar som fyller på. Det är inte orimligt att idag spekulera i att möjligheterna finns att ta representationslaget ett steg till, in i eliten som det innebär att spela i Elitettan (steget under Damallsvenskan.) För att kunna ha denna målsättning är det massor av saker som måste vara på plats. En av dessa bitar är att snäppet under A-laget kunna spela med utvecklingslaget. Elitlagen ges möjlighet att talangutveckla genom spel i Svenska Spel F19 (så har bl.a. Eskilstuna United DFF det ordnat för sig.)






IFK Nyköping har hamnat i en svårhanterlig sits. Oavsett vems “fel” det är att regionserien, division 2 säsongen 2013, inte tillåter andralag så är det mycket olyckligt för IFK där de står exakt just nu. Ett negativt beslut inom kort efter alla turer med överklaganden m.m. är inte osannolikt. Detta är utanför IFK Nyköpings kontroll även om de gjort vad de kunnat för att påverka situationen. Men oavsett beslut så har det stor inverkan på IFK:s verksamhet på både kort och lång sikt.

Det kamratföreningen kan påverka själva är sin organisation och då tänker jag närmast på staben runt andralaget. Förstalaget har med Urban Strand i spetsen byggts upp på ett helt annat sätt än hur det såg ut den gångna säsongen. Här har det visat sig betydligt svårare att få fram de namn som går åt till andralaget och detta i en konkurrens-situation där det runt Nyköping efterlysts tränarnamn både här och där inför säsongen 2013. Nu räcker det dessutom inte med att få fram en huvudtränare utan flera ytterligare ledare krävs för att hålla igång ett lag. En svårighet är att få ihop detta stabs-bygge då det ofta krävs ett klart huvudtränarnamn för att få de andra med på tåget och vice versa. (Samma situation råder bl.a. för Hargs BK i deras damverksamhet just nu.)

IFK Nyköping kan också påverka utvecklingen på ännu längre sikt. För att trygga damverksamheten krävs en bra barn- och ungdomsverksamhet. Här har de varit framgångsrika under ett antal år men på den yngre flicksidan har de sedan några år fått konkurrens av Nyköpings BIS. Jag glömmer inte Hargs BK i detta sammanhang, men placeringen i “innerstan” för BIS och IFK har viss betydelse för var flickorna slussas in av deras föräldrar. Under ett antal år har IFK fått regera ensamma då Nyköpings BIS inte haft någon flickverksamhet.

Vad kommer att hända i närtid? Ser vi ett antal tjejer i IFK Nyköpings tidigare U-trupp lämna fotbollen helt? Påfyllning i andra lag för de som hungrar efter utmaningar skulle endast kunna bli till Nyköpings BIS som spelar division 2-fotboll säsongen 2013. Konkurrens-situationen kan göra att ytterligare andra slutar, vilket också vore olyckligt av många skäl. Vad händer på längre sikt? Får vi återuppleva tiden då flera föreningar delade på de mest kompetenta spelarna och därmed en fotboll i Nyköping på damsidan som innebär att tät-lag saknas och flera lag spelar som högst i distriktsserien?

Jag vurmar för bredd-fotbollen för att jag med mina erfarenheter sett vilken glädje och nytta den gör ute på gräsrots-nivå. Jag står fast i detta men som allmänt fotbollsintresserad är jag mycket intresserad av att se damfotboll på så hög nivå som möjligt på nära håll. Det förekommer ständigt ett visst grus i maskineriet i form av föreningslojaliteter och konkurrens mellan föreningarna/klubbarna i närområdet. Men en diskussion och debatt måste ändå kunna föras runt t.ex. IFK Nyköpings verksamhet utan att för den skull allt för många ömma tår ger sig tillkänna.

Jag har inte tillräcklig insyn i IFK Nyköpings verksamhet för att veta hur resonemangen går hos dem. Det finns en huvudstyrelse men också en fotbollssektion som rimligtvis driver dessa frågor. Situationen är inte enkel. Min önskan är dock att man inte glömmer de enskilda spelarna när lösningarna diskuteras. Det finns så många duktiga och värdefulla tjejer som valt att satsa på fotbollen och det är dem vi måste värna om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar