lördag 18 maj 2013

Sommarkvällsderby mellan BIS och IFK 2

När Nyköpings BIS tog emot lokalkonkurrenterna IFK Nyköping 2 för seriematch i division 2 Södra Svealand på fredagskvällen svepte varma vindar runt oss på Rosvalla som omväxling mot alla svinkalla tillfällen de flesta av oss upplevt 99% av gångerna vi varit där. Faktum var att det var påtagligt varmt och spelarna har ännu inte hunnit acklimatiserat sig till denna värme (vilket troligtvis är onödigt då det knappast radas upp särskilt många varma kvällar de närmaste månaderna...)

IFK Nyköpings Julina Andersson var inte ensam om att svettas.

Jag kom till matchen med en hel del nyfikenhet och vissa frågor. Som jag skrev i inför-texten så har våra två Nyköpingslag inte rosat marknaden i division 2 så här långt. Många insläppta mål, framförallt för BIS, och kanske lite svajigt självförtroende i lagen. Men vi 80 som sökt oss till matchen fick se hårt arbetande spelare där försvaren definitivt inte läckte trots att spelet från båda håll var tämligen anfallsinriktat.

Nyköpings BIS har drabbats av skador på alla sina målvakter och för dagen fick utespelare Terése Persson lojalt ställa sig mellan stolparna. Hon skötte sig bra och hade framförallt en minnesvärd räddning med fingerspetsarna i andra halvlek.

Terése Persson vaktade Bissornas mål i derbyt.

Vilka skulle utgöra IFK Nyköpings trupp denna afton? Som tidigare skrivits vill jag beskriva deras division 2-trupp som virtuell, en mix av spelare från U-truppen blandad med de i A-truppen som är på väg tillbaka till spel efter skador och/eller de som startat på bänken i senaste division 1-matchen. Igår var bl.a. Jennifer Askesten, Malena Soini, Julina Andersson, Alma Sjödahl, Lisa Tholander (2-målsskytt igår), Saosann Rammo och Fia Jonsson exempel på deltagare som normalt kan knytas till A-truppen.

Malena Soini med skydd för det nyopererade näsbenet som skadades för ett par veckor sedan.
Fia Jonsson, nyanländ från USA, spelade igår första halvlek.

Enligt mina iakttagelser började IFK piggast men efter en kvart hade Bissorna tagit över taktpinnen och förde matchen. Men detta övertag fick ett abrupt slut när IFK gjorde matchens första mål. Upprinnelsen till målet var en lång duell där IFK:s Saosann Rammo hade bollen och (åter igen) utmärkte Jenny Wevel  i BIS löpte med från mittcirkeln ner mot Bissornas mål.

Duell på mittplan som Saosann Rammo slutligen vann.

Saosann fick in bollen framför mål och där fanns uppenbarligen en tillrusande Lisa Tholander. Själv såg jag inte vad som hände men av reaktionerna att döma i spelarnas ansikten tolkade jag det som att bollen styrts in av BIS-försvarare, men domarrapporten ger Lisa målet och det är gott så.

Lisa Tholander strålande glad (?) efter sitt ledningsmål...

När väl IFK tagit ledningen i 28:e minuten dominerade de tillställningen resten av halvleken. 0-2 och Lisa Tholanders andra mål kom i 36:e minuten och då var jag så långt från händelsernas centrum som det gick (och pratade dessutom med en nyanländ Alma Sjödahl som sedan spelade andra halvlek för IFK Nyköping.)

Under andra halvlek tycker jag att Nyköpings BIS åter tar taktpinnen och med liten marginal för matchen. Att de inte gjorde mål efter ca 10-15 minuter då bl.a. en ribbträff var exempel på detta är nog snopet för de rödtröjade. Helena Granlund var bl.a. fri ett par gånger med IFK:s målvakt Iqra Sahi men lyckades aldrig överlista den duktiga IFK-keepern. Å andra sidan gjorde Therése Persson en svettig räddning i andra halvlek så även IFK stack upp ett flertal gånger.

Alma Sjödahl visade skottvillighet och dundrade på med distansskott ett flertal gånger. Men nästa mål lät vänta på sig och då var det inte helt ologiskt Nyköping BIS som gjorde det. Ett fint avvägt inlägg från Jenny Wevel hittade Kajsa Jonsson vid bortre stolpen och 1-2 var ett faktum.

Nyköpings BIS Kajsa Jonsson gjorde 1-2 och fastställde slutresultatet.

Matchen levde i allra högsta grad och sista 10-15 minuterna var det full fart åt båda håll. Allra mest pressade Biss på för en kvittering och Caj Hjelm ropade till sig sin lagkapten Jenny Wevel för snabba taktiska tips och idéer.

Caj Hjelm instruerar lagkapten Jenny Wevel vid sidlinjen.

Den underhållande matchen slutade 1-2 och Nyköpings BIS står fortfarande utan poäng i division 2-serien. Men som de spelade denna fredagskväll borde de rimligtvis kunna förvänta sig poäng i kommande matcher. IFK Nyköping 2 spelade bättre än vad jag förväntat mig, framförallt i sitt försvarsspel och de kom nu upp på lite säkrare mark i tabellen. Det finns många spelare som borde omnämnas efter denna match men ni får ta åt er beröm kollektivt i båda gängen!

Jag har redigerat 52 bilder som du nu kan hitta i bildgalleriet.

Som avslutning kommer ännu en fundering kring det här med amerikansk "fotboll". Baltic Beasts tränade på KGC parallellt med matchen igår och jag blir inte klok på den sporten. Om det nu är "fotboll" varför göra bollen oval och mer kram- och kastvänlig? Jag förstår nog inte...