söndag 29 september 2019

Avgörandets stund på Enstaberga IP

Årets division 2-serie i mellersta Svealand blev ett stenhårt trelags-race i den allra sista skälvande omgången. Inför lördagens 18:e omgång återfann vi IFK Hallsberg på första plats på samma poäng men med ett mål bättre målskillnad än tvåorna IK Tun. På tredje plats fanns IFK Västerås med en poäng mindre än de två lagen ovanför uppflyttningsstrecket. IFK Västerås mötte tabelljumbon DFK Värmbol medan IK Tun och IFK Hallsberg möttes på Enstaberga IP. Den som uppfann denna spelordning borde få någon slags dramapris.

Som på många platser i Södermanland under lördagen erbjöd även Enstaberga IP ett regntungt underlag

Det gick lätt att räkna ut att IK Tun inte kunde förlita sig på någon annan än sig själva. De var tvungna att vinna sin match för att säkra en uppflyttning till division 1. Att IFK Västersås skulle besegra DFK Värmbol var tämligen enkelt att förutse. Tyvärr har våra grannar från Katrineholm haft en allt annat än trivsam resa i årets division 2-serie. Degraderade från fjolårets division 1-spel har de tappat bärande spelare och till nästa säsong är de tillbaka till distriktets tävlingsnivå. Närmaste parallell går att dra med IFK Nyköpings damverksamhet.

IK Tun mot IFK Hallsberg FK på Enstaberga IP den 28/9 -19

IK Tun har resultatmässigt haft en framgångsrik säsong där framförallt hösten varit fantastiskt stabil. De är svåra att möta, tuffa i försvarsarbetet och med nålspetsar framåt som sticker smärtsamt i motståndarnas sida när de inte ser upp. Utöver självförtroendet packade man även med sig resultatet från bortamötet mot IFK Hallsbergs i bagaget inför det avgörande slaget om division 1-platsen. Den matchen slutade 1-1 och Hallsberg kvitterade på tilläggstid. Att Hallsberg är ett konstgräslag var också med i beräkningarna nu när avgörandet skulle ske på en höstpåverkad naturgräsyta.

Enstaberga IP:s parkering fylldes till brädden och alla betalande fick en Tun-tisha

IFK Hallsberg hade ett annat perspektiv. Förstås. Deras bagage var säkert fyllt med stor tillförsikt men vetskapen fanns om att man de två tidigare säsongerna snubblat på mållinjen i ungefär samma situation som i år. De kunde också klara division 1-platsen genom att spela oavgjort mot Tun. Skulle vi få se en parkerad buss ute på den regntunga gräsmattan? Icke, i järnvägsknutpunkten Hallsberg gillar man frisk framåtanda, uppenbarligen.

Delar av den tillresta bortaklacken som hade sin allra bästa septemberlördag

Jag gissar att det sved precis lika mycket hos Tun-lägret som det var euforisk glädje hos IFK Hallsbergs-anhängarna efter slutresultatet 0-4. Glädjen är lättare att beskriva och förklara, den behöver egentligen inte djupanalyseras överhuvudtaget. Vägen dit ger dock en förklaring till varför det sved extra mycket för IK Tun. I mina ögon var gästerna bättre på det mesta i denna match och de bjöd upp till en dans där inte hemmalaget kunde följa mer än möjligtvis försöka bromsa och förhala.

Det var gudskelov mer vattensjukt på parkeringen än på planen

Känslan och stämningen efter lördagens match är bekant och jag plockar fram ett minne som är några år gammalt (10/10 2015) då IFK Nyköpings division 1-damer precis hade spelat sin första kvalmatch till Elitettan mot Holmalunds IF på Folkungavallen. Även den matchen slutade med brutala 0-4 och det är ett resultat som liksom inte går att förklara bort. Solen bryr sig dock inte om dylika ting och den går faktiskt upp dagen efter också.

Emmelie Jönsson i IK Tun får illustrera läget i Tun-lägret

Lördagens match gällde en hel del. Man kan tänka sig att det skulle dra ut hornen i pannorna lite extra. Vinnarskallar som inte kan tygla sig när det hettar till? Jag lyfter och hyllar damfotbollen lite extra och gör så även efter denna match. Spelarna i de båda lagen skötte sig utmärkt! Det var två fysiskt starka lag som möttes och jag tycker nog att IFK Hallsberg var bättre än sin motståndare även i duellspelet, vilket inte säger så lite. Domartrion behövde inte överanstränga sig eftersom alla spelare skötte sig utmärkt. Fair play och fotboll som fotboll ska spelas. Hårt och tufft men på rätt sida om det tillåtna, inga försök till fusk, filmningar, tjuvnyp eller annat elände.

Huvuddomaren Admir Brkic med assisterande domarna Shabbe Anwar och Bemir Brkic

Vid matchstarten klockan 15.00 var det fortfarande en kvardröjande nederbörd i form av duggregn. Publiken kurade ihop sig under paraplyerna men som tur var hade inte det rikliga regn som fallit gett upphov till några vattenansamlingar ute på planen. Kanske har det nederbördsfattiga året i våra trakter bidragit till att fotbollsplanerna inte varit så regnkänsliga denna höst. Som tur var avskräckte inte det usla vädret utan Enstaberga IP fylldes av publik som ville ta del av denna betydelsefulla match. Domarrapporten anger 280 åskådare och det är en utmärkt bra siffra.

Delar av hemmapubliken under IK Tun - IFK Hallsberg den 28/9 -19

För alla med IK Tun-sympatier stod det tidigt klart att det inte skulle bli en klang- och jubelföreställning. Gästerna gör 0-1 i 6:e minuten via ett anfall på högerkanten där Stina Gävbo står för avgörandet. I det tidiga skedet av matchen kunde man dock se tendenser till dominans från gästerna i de avgörande lägena och så fortsatte det. 0-2 nickade Karoline Bergman in i 23:e minuten efter ett precist inlägg. I halvtidsvilan summerade jag ett par halvlägen för Tun i början av matchen och en lovande omställning i slutet av halvleken som dock avstyrdes av ett felfritt försvar hos gästerna.

Det sista målet i matchen, 0-4, var en lång lyftning över Julia Svensson i Tun-kassen

Om matchen skulle vändas till Tuns fördel hade den behövt göra det med ett tidigt mål i andra halvleken. Nu blev det precis tvärtom. Hallsberg gör 0-3 i 52:a minuten då Emilia Andersson trycker till med ett lågt markskott centralt framför Tun-målet. I mitten av den andra halvleken har sedan hemmalagets Emmelie Jönsson en gyllene läge att nicka in en reducering men istället gjorde Hallsberg 0-4 i 74:e minuten. Josefine Toftling lyfter in en lång lyra i bortre burgaveln. Ridå.

Jubel hos IFK Hallsberg där tränaren Omid Sulefani ser till att styra upp och dokumentera skeendet

Oaktat resultatet så är det en ynnest att få bevaka denna typ av matcher. Känslorna, stämningen, förhoppningarna och utfallet utgör en charmerande del av idrotten som dessutom tenderar att återspeglas på ett förträffligt sätt i bilderna. Jag har satt samman ett bildgalleri med matchbilder som du hittar HÄR >>>

Ett stort grattis till IFK Hallsbergs FK och lycka till i division 1! Och till IK Tun vänder jag mig med ett tack för en mycket rolig säsong (som dock kunde ha avslutats på ett annat sätt) men också med ett rejält lycka till i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar