fredag 15 november 2019

Bra start men platt fall av NSK mot topplag

Allt riggades och serverades för den anländande publiken precis som vanligt inför onsdagskvällens HockeyEttan-match i Rosvallas stora ishall. Det gick dock att ana att något inte var exakt som det borde. Jag anlände till ishallen då det var ungefär en kvart kvar till matchstart och då befann sig några personer i mittcirkeln med en hink. Det klappades och lappades men någon minut innan 19.00 konstaterade domaren att isen inte dög att spela på.

En liten men betydande hög med is avslöjar problemet

Helgens handbollscup använde bland annat stora ishallen (precis som ifjol) och när golvet, träplattorna m.m. flyttats var uppenbarligen en trasig is vad Nyköpings SK fick i sitt knä. Märkligt, det är liksom inte första gången isen på Rosvalla tillfälligt täcks av ett golv. Jag ska dock inte klaga, nu fick jag ju chansen att fotografera ishockey i lilla hallen som har ny belysning och den visade sig vara så mycket bättre i foto-sammanhang än det som bjuds i stora hallen just nu.

Den stora folkvandringen från stora till lilla ishallen på Rosvalla

20 minuter försenade kunde äntligen kvällens program starta. Beklagligt nog behövde ishockeyn i Nyköping ta farväl av en av de mest hängivna supportrar man kan tänka sig. Anders "Blomman" Blomqvist gick bort tisdagen den 12:e november efter en tids sjukdom och hans minne hedrades med en tyst minut. Jag väljer en bild som jag tog i februari 2016 då Gripen spelat i lilla ishallen, en bild som jag gillar både för Blommans skull och för att den visar Adam Thims kvalitéer även utanför spelet.

Anders "Blomman" Blomqvist på isen tillsammans med Gripens Adam Thim

Nyköpings SK kom till spel denna onsdagskväll med en 3-7-förlust i bagaget efter söndagens möte mot nuvarande tabelltvåorna Borlänge. De ville alltså revanschera sig vilket troligtvis förklarade deras energifyllda, frenetiska och intensiva start mot förhandsfavoriterna Mariestad BoIS. Att första perioden mot Mariestad slutade 0-0, trots stort spelövertag och många chanser, blir en del av problemet och en del av förklaringen till scenförändringen i en match som slutade 1-5 (0-0, 1-3, 0-2).

Nyköpings SK söker vidare efter sig själva, sitt självförtroende, sin målfabrikation m.m.

Det hjälpte inte att Nyköpings SK tog ledningen 6 minuter och 48 sekunder in i andra perioden genom Christian Axelsson när laget spelade 5 mot 4. Då kändes det helt naturligt att det var hemmalaget som tog täten i målprotokollet. Kvitteringen kom drygt en minut senare. Om jag inte minns fel hade hemmalaget därefter en puck som dansade på mållinjen utan att glida in. En viss iver och tro fanns fortfarande kvar hos Nyköpings SK vilket gjorde att gästerna tog en timeout halvvägs in i andra akten.

Christian Axelsson blev ende målskytt för Nyköpings SK mot Mariestad

En utvisning strax efter timeouten gav gästerna spel i numerärt överläge vilket de utnyttjade fram till 1-2 och när sedan hemmalaget slarvar med ett byte kommer nästa utvisning som också leder till mål för Mariestad. 1-3 på tavlan och en klocka som stod på 33:43. Halvminuten efter de två snabba målen åker hemmalagets Marcus Lindblom och gästernas Erik Olsson ut för resten av tillställningen då de fick matchstraff.

Trots att gästerna med kirurgisk precision och obarmhärtig effektivitet skaffat sig en tvåmålsledning inför tredje perioden fanns det ändå ett hopp om att hemmalaget skulle hitta tillbaka till farten från matchens första halvlek. Det kunde vi snabbt glömma då två ödesdigra misstag i matchens 42:a minut gjorde att slutresultatet fastställdes till 1-5.

680 åskådare fanns på plats under onsdagens hockeymatch i lilla hallen på Rosvalla

Tyvärr, tyvärr måste jag konstatera att hemmalaget slog ihop som ett korthus när halva matchen passerat. Min känsla är att Nyköpings SK hade behövt få utdelning med ett par, tre mål när de dominerade så pass mycket under matchens första hälft. Men då måste man faktiskt få iväg bättre avslut än att det ser ut som slagskott med backhandsidan av klubban ... Nåväl, det fanns ett par aktörer på isen denna kväll som bidrog till spets och hyfsade chanser för hemmalaget och den ene var återvändaren Robin Axbom. Den andre heter Johan Mörnsjö som med speed och teknik är svårläst och svårstoppad för vilket lag som helst i HockeyEttan Västra.

Robin Axbom var överlägset bäst i Nyköpings SK under onsdagskvällen
Johan Mörnsjö, teknisk och irrationell, som man alltid vill se mer av

Gästerna från Mariestad BoIS toppar just nu HockeyEttan Västra. De kan förutom serieledningen glädjas åt att ha tagit del av en dos hockeynostalgi i Nyköping när de stapplade in i lilla hallen på sina skridskoskydd. Lågt i tak och isande kallt, javisst, men ändå gemytligt på något sätt.

Hur Nyköpings SK ska göra för att inte implodera när de möter lagen från övre halvan av tabellen har jag inget svar på. Hårt jobb och en mix av ödmjukhet och jävlar anamma är förmodligen vad de redan testar. Något som är enkelt att skriva men svårare att genomföra är "göra fler mål". Spelet som visades upp fram till sista delen av anfallszonen var faktiskt riktigt bra och kul att se under 30 minuter i onsdags.

Du hittar mitt bildgalleri från onsdagsmatchen mot serieledarna HÄR >>>

Kör så det ryker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar