fredag 13 december 2019

Nyköpings SK:s bergochdalbana rullar vidare

När jag trodde att locktonerna och uppskrivningen av Nyköpings SK inför säsongen 2019/20 började besannas kom allt på skam. Naivt av mig? Ja, förmodligen. Lagets fladdriga grundseriespel avslutades i alla fall på bästa sätt med en komfortabel storseger över absoluta tabelljumbon Surahammars IF med 7-0 (0-0, 2-0, 5-0) under onsdagskvällen och en sjätteplats säkrades med minsta möjliga marginal. Den där halvt om halvt utlovade Allettanplatsen fladdrade iväg som en skygg och nervös dagslända. Det gjorde även Fredrik Mälberg under tisdagskvällen, dagen innan serieavslutningen. Trist när förhoppningar och utfall diffar så mycket och trist när konflikter uppstår.

Nyköpings Johan Mörnsjö trycker in pucken bakom Surahammars Christoffer Hanning

Med facit i handen konstaterar jag att Allettan-platsen inte alls försvann i och med förlusten mot Linden den 6/12. (Den efterföljande djupdykningen mot Kumla på söndagen var antagligen en reaktion av fredagsmatchen.) I och med att tabellfemmorna Skövde tog två pinnar i sista omgången behöver vi backa bandet rejält för att hitta de avgörande matcher som Nyköpings SK borde ha vunnit. Det blir för spekulativt. De räckte helt enkelt inte till under grundserien, ett nykomponerat lag som inte kunnat uppbringa den stabilitet och prestation som krävts för att ta sig till spel i Allettan denna säsong.

Fåtaliga och storögda satt de 313 åskådarna och undrade vad som händer i NSK

Skrapar och gräver man så finner man troligtvis svaret på varför Nyköpings SK:s styrelse valde att meddela Fredrik Mälberg under tisdagskvällen att hans tjänster inte längre var önskvärda. Vår lokaltidning Södermanlands Nyheter gör det journalistiska arbetet just nu och det framkommer naturligtvis en bild från Nyköpings SK och en helt annan från Fredrik själv. I kölvattnet brusar det om en oroshärd i J18-laget som verkar infektera helhetsbilden. Vi får förlita oss på vad som framkommer, själv har jag inte insynen eller ambition att skaffa mig den. Min personliga ståndpunkt är att det är utomordentligt trist att det har blivit som det har blivit, det har ju inte varit någons ursprungliga maning eller illvilliga planer.

Nyköpings SK:s J20-tränare Owe Holmberg coachade HockeyEttan-laget under onsdagsmatchen

Den enda helt givna säljpitchen man kunde ha inför onsdagsmatchen var att det handlade om den sista matchen i grundserien. Kanske kunde man locka med att det också var den sista matchen på ett par, tre veckor innan fortsättningsserien drar igång. Surahammars IF som lag betraktat har tyvärr inte rosat marknaden denna säsong, sist i division 1 Västra med endast 4 inspelade poäng. Deras mest profilstarka spelare är Conny Strömberg, en ärrad veteran som spelat i galet många lag och som fortfarande är en poängkung av rang.

Conny Strömberg kan ännu men under onsdagens match klev han av isen poänglös

Jag bestämde mig i sista sekund för att åka till Rosvalla denna onsdagskväll. Jag var bara hemma och vände efter en lång arbetsdag för att greppa kamera och hjälm (annars står jag banne mig inte i fotobåset och fotograferar denna sport). Det som lockade mig var att Albin Ivarsson-Hamberg skulle göra comeback efter ett långt och ovisst skadeelände. Jag vet inte hur hans status egentligen är men det var hur som helst kul att se honom ute på isen. Han gavs lite lagom med speltid i fjärdekedjan denna afton.

Albin Ivarsson-Hamberg var ringrostig men hade några lovande aktioner efter lång frånvaro

Det var inte mycket till match att återge. Tyvärr var Surahammars IF ungefär lika bleka som isen de åkte på och får en jobbig fortsättningsserie om de inte mirakulöst kan trolla fram något ur rockärmarna. Nyköpings SK visade under hela första perioden upp en skrämmande oförmåga framför motståndarmålet. Att de prickade in 1-0 i andra periodens 13:e sekund var både bra och dåligt. Dåligt med tanke på vad de borde ha åstadkommit under första perioden, bra eftersom äntligen nollan spräcktes. Andra perioden fick ett 2-0-mål också men det dröjde till 35:e minuten av matchen. Att lagets målfabrikation exploderade i tredje perioden var dock skojigt och det belönade dem också med sluttabellens sjätte plats då de genom detta slingrade sig förbi Linden och Forshaga.

Kul att Nyköpings SK:s målvakt Oscar Malm fick hålla nollan i sista omgången
En läckerbit serverad av Marcus Lindblom innebar 6-0 till Nyköpings SK

Matchen fick två stycken tvåmålsskyttar. Johan Mörnsjö och Christian Axelsson stod för två parlor vardera. Övriga målskyttar var inledningsskytten Marcus Linderborg, Marcus Lindblom och den avslutande målskytten Simon Rodling. Alla lika glada och det var befriande att se när förmodligen den mentala statusen i truppen inte var optimal efter det som hänt dygnet innan matchen.

Marcus Linderborg gjorde 1-0 för NSK direkt i inledningen av andra perioden
Johan Mörnsjö trixade in 2-0 samt 4-0 för Nyköpings SK mot Surahammars IF
Christian Axelsson bidrog med 3-0 och 5-0 för NSK i den tredje perioden
Marcus Lindblom bjöd på en goding fram till 6-0 för Nyköpings SK
7-0 och därmed ett fastställt slutresultat av Nyköpings SK:s Simon Rodling

Nu gäller det att samla ihop styrkorna, återfå spelarna från skadelistan, hitta en ny ansvarig tränare och sedan ta sikte på fortsättningsserien. Den optimistiske vill ju ändå tro på att denna trupp har potentialen att få ihop spelet och sig själva så till den milde grad att det räcker ända till ett spännande (men obegripligt) playoff-spel.

Mitt bildgalleri från onsdagsmatchen hittar du HÄR >>>

Jag önskar Nyköpings SK arbetsro och lycka till framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar