söndag 2 februari 2020

Styrkebesked av Katrineholm Bandy i unik match

Katrineholm Bandy visade under lördagen att det inte är en slump att de tillhör topplagen i årets bandyallsvenska. Efter en förvånande (?) och fantastisk inledning av säsongens seriespel kom dock en rejäl svacka som man med all önskvärd tydlighet frigjorde sig ifrån i och med segern över rivalerna Örebro SK med 7-3 (1-1).

Svartklädda Örebro SK mot ett annorlunda färgat Katrineholm Bandy den 1/2 -20 på Backavallen

Lördagens match på Backavallen var mer än bara en seriematch i mängden. Dess betydelse gick att avläsa i hemmalagets för dagen annorlunda tröjfärger. Entrén var frivillig och publikens bidrag i vändkorset och gick oavkortat till UN Women Sverige. De unika matchtröjorna i lysande orange auktioneras ut efter matchen och alla dessa pengar går också till UN Women Sverige. Varför? För att ta kamp för att stoppa våldet mot kvinnor.

Katrineholm Bandy lördagen den 1/2 2020 i unika matchtröjor
Lineup och nationalsång med Örebro SK och Katrineholm Bandy på en nyregnad bandyis

På min resa från Stigtomta till Katrineholm denna första februaridag kändes det nästan surrealistiskt med en bandymatch mitt i vårvärmen. +9 grader på biltermometern och ett härligt solsken. Att en konstfrusen rektangulär yta i Katrineholm skulle skänka möjligheten till en stunds vintersport avslöjades inte av de grönskande åkrarna på väg västerut. Och 20 minuter innan matchstarten klockan 15.00 fick vi intrycket av att en mycket blöt tillställning väntade. Regn.

Regnet skapade ett lager av vatten på Backavallens nyspolade is

Det är med blandade känslor jag tittar framåt en säsong. Katrineholms kommun kommer till säsongen 2020/21 att uppföra en bandyhall där nuvarande is är placerad. Finfint att inte vara lika väderutsatt, på träningar och matcher, som under nuvarande omständigheter. Å andra sidan försvinner vintersport-kopplingarna och möjligheten att fota bandy i solnedgången eller med en kolsvart himmel ovanför elbelysningen.

Denna vy är snart ett minne blott när bandymatcher ska fotograferas i Katrineholm

Lördagens välgörenhetsmatch hade gärna fått locka ännu fler åskådare än vad som i slutänden dök upp. 572 åskådare är bra men hade naturligtvis fått vara minst det dubbla. Hemmalagets klack kunde ändå, tillsammans med gästernas tillresta supportrar, ge en ljudlig och fin inramning till rivalmatchen.

Många tog skydd undan regnet innan matchstart på läktarsidan som är försedd med tak

I vackert solnedgångsljus spelades en målsnål första halvlek. Hemmalaget rivstartade dock i och med Niklas Erikssons 1-0 i 2:a minuten. Hemmaledningen kvitterades dock till 1-1 i 22:a minuten och med 4 tilläggsminuter slutade halvleken med endast ett mål per lag.

Niklas Eriksson gjorde inte bara det första av Katrineholm Bandys mål mot Örebro SK

I andra halvlek gick Katrineholm från 1-1 till 4-1 innan gästerna tvingades ta timeout i 62:a minuten. Linus Doktare dundrar in 2-1, Joakim Olofsson prickar in 3-1 på hörna och Linus Doktare rinner igenom, dribblar av en utrusande målvakt för att säkert rulla in 4-1. Pang, boom, wow.

Linus Doktare är tillbaka i sin fenomenala målform
Joakim Olofsson med nr 2 på ryggen har precis gjort 3-1 på en hörna

Några minuter efter timeouten reducerar Örebro till 4-2. Skulle de äta upp hemmalagets försprång? Ett lugnande 5-2 kommer som replik från Niklas Erikssons klubba på en hörna. Örebro stretar emot och gör 5-3, ännu en gång hyfsad närkontakt i målprotokollet och 10 minuter kvar att spela. Nu händer något som jag inte sett Katrineholm åstadkomma de senaste säsongerna, de gör både 6-3 (Niklas Eriksson) och 7-3 (Linus Doktare) på hörnor. Hörnor! Jag brukar mestadels se dem släppa in hörnmål, inte fabricera egna mål på detta sätt. I andra halvleken gör de fyra (!) hörnmål.

En av hörnmålen i andra halvleken på Backavallen

Att segern kunde skrivas till 7-3 för Katrineholm Bandy denna eftermiddag kan således tillskrivas:

1. Hörnmålen
  2. Niklas Eriksson och Linus Doktares spetsegenskaper
  3. En trygg och säker defensiv där jag låter målvakten Philip Zander få strålkastarljuset på sig.

Philip Zander i Katrineholms-målet tog det mesta som ev. slank igenom hemmalagets säkra försvar

För gästande lags supportrar blev det en mindre rolig hemresa norrut. Katrineholm svingade sig upp på en andraplats i allsvenskan med 24 poäng, tre pinnar efter ledande IK Tellus när 18 omgångar är spelade. Det är dock ett getingbo bakom Katrineholm i tabellen och åttondeplacerade IF Boltic har 22 poäng. Har jag räknat rätt så är det fyra omgångar kvar att spela, åtta poäng totalt, och ner till negativt kval har Katrineholm nio poäng. Gott så, nu kan de med mycket kunnande i stenhård konkurrens sikta på att bibehålla toppkänningen och kanske, kanske knipa en kvalplats uppåt istället. Hur kul (och överraskande) vore inte det?!?

Spelarna i Katrineholm Bandy tackar publiken efter segermatchen över Örebro SK

Det var en väldigt kul upplevelse att se Katrineholm Bandy spela under lördagen. En gedigen insats kryddad med ett unikt matchställ som vittnade om både allvar och vällovligt syfte. Vill du hinna se dem innan säsongen är över ska du åka till Backavallen den 15:e respektive 25:e februari. Bandy är ytterst genuin, den har en charm och historisk del i vår inhemska sportkultur, ta del av den!

Inspirerad av solnedgången under första halvleken lyckades jag fylla på med många bilder i mitt bildgalleri från matchen. Du hittar 217 bilder via denna länk >>>

Tack och stort lycka till i avslutningen av bandyallsvenskan 2019/20.