söndag 23 februari 2020

Eskilstuna United inledde med seger i Svenska Cupens gruppspel

Svenska Cupens upplägg är inte så himla tokigt ändå. Har man via några kvalificerande matcher lyckats krångla sig fram till gruppspelet har man några tidiga tävlingsmatcher att hantera. Går det bra lockar en titel, går det mindre bra kan man alltid intala sig själv och omvärlden att dessa gruppspelsmatcher är nyttiga i förberedelserna inför det kommande seriespelet.

Eskilstuna United mötte Umeå IK i gruppspelets första omgång under lördagen

I Svenska Cupens gruppspel möts Eskilstuna United DFF, Umeå IK FF, Djurgårdens IF FF samt AIK i grupp 3. Enkelmöten gäller och när gruppspelet är avklarat den 22/3 går gruppsegraren vidare till kvartsfinal. As simple as that.

Eskilstuna United i en hårresande lineup på Tunavallen den 22/2 -20
Umeå IK FF på Tunavallens plastmatta den 22/2 -20

Eskilstuna United, etablerade på damallsvensk nivå sedan några säsonger, hade alltså som uppgift att inleda Svenska Cupens gruppspel med en match mot Umeå IK. Gästande klubb kommer säsongen 2020 att spela i Damallsvenskan, återkomsten säkrades genom en fenomenalt bra genomförd säsong i Elitettan 2019. Jag har haft ett mycket gott öga till Umeå IK sedan de tog damfotbollen till en helt ny nivå runt millenieskiftet. Med Richard Holmlund som tränare och med många synnerligen unika spelare bröt de barriärer och satte ribban högre än någonsin tidigare.

Tuna 12 utgjorde en del av de 249 åskådarna denna blåsiga lördag på Tunavallens läktare

I hemmalaget har det hänt en del sedan den allsvenska säsongen 2019. Lisa Dahlkvist har lämnat och hamnat i Umeå IK av alla ställen ... (Hon var inte med under lördagens cupmatch.) Petra Johansson har hittat tillbaka till Linköpings FC. Två tunga tapp i mina ögon. När det gäller kanadensiska backen Shannon Woeller har jag banne mig inte en aning, kan inte läsa mig till vare sig om hon är kvar eller har lämnat. (Hon finns inte med på Uniteds hemsidas truppförteckning.) Av de nytillkomna spelarna är Anna Oscarsson från Linköping troligtvis den mest meriterade spelaren men Dunkers IF-fostrade Elin Rombing är efter ett år i KIF Örebro den mest kände för hemmapubliken. Utöver dessa två har även bl.a. Elise Stenevik anslutit och hon fanns med i lördagens startelva.

Anna Oscarsson återfinns hädanefter i Eskilstuna Uniteds matchställ
Elise Stenevik från Arna-Bjørnar spelade vänsterback i cupmatchen mot Umeå
Elin Rombing har hittat tillbaka till Eskilstuna United efter ett år hos KIF Örebro

Andra spelare värda att nämna denna gång? Ja, en frånvarande spelare i Eskilstuna United passade på att bli världsmästare under lördagen. Matilda Plan var i allra högsta grad delaktig i 3-1-segern över finalmotståndarna Ryssland med sina två mål. Nu sägs hon lägga grillorna, sina knickers och klubban på hyllan för att helhjärtat satsa på fotbollen. Vilken lirare! I United hittar vi även två spelare som nått något av kultstatus hos klubbens supportrar, nämligen Vaila Barsley och Emelie Lundberg. De är trogna klubben och har varit med på "hela resan" sedan Elitettan-tiden. Wow. Slutligen plockar jag fram ett namn ur Umeå IK:s trupp och det är Sarah Mellouk. I somras såg jag henne spela för Jitex i division 1 men efter sommaren hittade hon tillbaka till Umeå IK där hon sedermera fick vara med om seriesegern och avancemanget till Damallsvenskan.

Vaila Barsley, försvarsresen hos Eskilstuna United, still going strong
Uniteds målvakt Emelie Lundberg kunde lägga ännu en hållen nolla till protokollet efter lördagsmatchen
Umeå IK:s Sarah Mellouk på Tunavallen

Inför cupmatchen mellan United och Umeå letade jag information och försnack. De två lagen lade ut sina matchtrupper men i övrigt var det skralt. Kanske är Svenska Cupen lika kall som årstiden då gruppspelet avgörs? Eskilstuna-Kuriren hade en liten blänkare om Elin Rombing som enda teaser. Hade det gällt ett herrlag på motsvarande nivå och i samma sits då hade vi troligtvis t.o.m. fått läsa om i vilken ordning grabbarna snör på sig skorna inför match ...

Mediahyllan på Tunavallen

Att bevaka en tidig tävlingsmatch inom fotbollen är så mycket trevligare än alla dessa träningsmatcher. Hur sugen jag än må vara att fotografera fotboll är inte träningsmatchbevakning särskilt givande. Lagen måste få chansen att experimentera, misslyckas och testa både högt och lågt. Tidigt på säsongen kan man dessutom knappast förvänta sig något samstämmigt finlir av lagen.

Nerven som dyker upp i tävlingsmatcher utgör en avgörande skillnad och så var det givetvis även till denna lördagsmatch. En match som spelades under omständigheter som ingen av lagens spelare lär ha uppskattat särskilt mycket. De mycket hårda och byiga vindar som svepte fram i alla riktningar nere på Tunavallens plastgräs gjorde det ytterst svårspelat. Konstgräs är ett snabbt underlag men när bollskrället får tredubbel hastighet i medvinden är det nära på omöjligt att få grepp om spelet och bollkontrollen. Höjdbollar var omöjliga att avläsa var de skulle dimpa ner.

Matchens domartrio leddes av Laura Rapp, flitig besökare på Tunavallen (och ja, jag har tagit bättre bilder på henne ...)

Vi fick se en första halvlek där jag märkte att hemmalaget försökte ta kommandot men ändå inte riktigt lyckades. Gästerna var bolltrygga, spelade förvånansvärt lugnt och säkert och satte sig definitivt inte i någon undergiven sits. Vi fick självklart se Felicia Rogic springa, vi fick se Linn Vickius som centralt mittfältare och en backlinje som behöver synka ihop sig bättre hos United. Och ändå såg det lite bättre ut än vad jag förväntat mig. Därmed förstår du att jag tyckte Umeå gjorde det ännu ett snäpp bättre än mina förväntningar.

I andra halvlek spelade United i medvind. Det hjälpte kanske till men allra mest noterade jag att de coachades att sätta högre och tidigare press på sin motståndare. Spetskvalitéer finns i laget och till sist hittade de rätt, trodde vi, men målet blev korrekt avblåst för offside. Matchens enda mål kom till sist och det var Uniteds Sonia Okobi som blev den glada målgöraren. 1-0 i 78:e minuten och något ökat tryck från gästerna fick vi aldrig se.

Sonia Okobi laddar för skott från nära håll ...
... och kan sedan fira Eskilstuna Uniteds första tävlingsmål för säsongen 2020

Det var inte bara ett gäng fotbollsspelare som har saker att slipa på inför återstoden av säsongen. Övrig organisation kring Eskilstuna United ska också sättas innan Damallsvenskan drar igång. Det var lite yrvaket och mindre ordnat för oss som i olika roller närmar oss ett tävlingstillfälle men det kommer säkert på banan när tiden är mogen.

Eskilstuna United-spelarna tackar sin publik efter segermatchen över Umeå IK

Jag hade stort utbyte av denna tidiga tävlingsmatch. Det är otroligt skönt att slippa alla inomhushallar som utgör basen under vinterhalvåret och äntligen komma utomhus för att fotografera. (Det har för övrigt skett några gånger men då i bandysammanhang på Backavallen i Katrineholm.) Jag har satt samman ett bildgalleri från cupmatchen bestående av ungefär 240 bilder som du hittar HÄR >>>

Jag önskar båda lagen fortsatt lycka till framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar