måndag 5 oktober 2020

Trial-SM avgjordes i Nyköping

Helgen den 3-4:e oktober avgjordes den tredje och sista SM-deltävlingen i trial samt årets lag-SM på Svanstaområdet utanför Nyköping. Värdskapet hanterades på bästa sätt av Nyköpings Motorsällskap och de är ju ganska erfarna vid det här laget när det kommer till trial-tävlingar med SM-status.

Vådliga manövrar i Svansta-skogen under helgen

Hans Dahlberg i Nyköpings MS knackade mig bildligt på axeln några veckor innan helgens SM-tävlingar och det kändes angeläget för mig att göra ett nytt försök att dokumentera trial. Det är en sport där jag fylls av beundran inför deltagarnas kunnande men jag blir också charmad av startfältets spännvidd när det gäller åldrarna på deltagarna. Sida vid sida tävlar unga som gamla, rutinerade rävar och oslipade talanger.

Nyköpings Motorstadion vid Svansta tog emot landets trial-åkare

Till start under lördagens individuella tävlingar kom 59 aktiva varav två stycken från Björkviks MC, Erik Andersson och Mats Ohlsson. Indelade i fyra svårighetsnivåer (samt i klasserna senior, junior och ungdom i vissa fall) och med 10 sektioner att köra i skogen bakom Nyköpings Motorsällskaps klubbhus. Depåområdet var fyllt av fordon när jag kom fram strax efter klockan 10.30 men de flesta förarna hade redan rasslat iväg till tävlingsområdet.

Startkontroll innan de tävlande gick ge sig ut i spåren

Nyköping bjöd inte på något vidare väder i helgen. Som tur var kom det ingen nederbörd men himlen var hyfsat låg. Jag fick en karta och kunde knata längst motocross-banan upp till sektion 1-3. Därifrån var det sedan en kortare promenad längst endurospåret till den 10:e och avslutande sektionen. Om man inte hade ögonen med sig kunde man åtminstone förlita sig på hörseln för att lista ut var det tävlades.

Utöver de tävlande var det några förbipasserande svampplockare som stannat till vid sektionerna

Trial påminner lite om cricket. Emellanåt är tempot obefintligt men plötsligt smäller det till i små händelseexplosioner. De tävlande lägger mycket tid på att gå igenom sektionen innan de tålmodigt väntar på sin tur att ge sig i kast med svårigheterna bland stenar, rötter, träd och branter. Tips och stöttning finns att få för den osäkre, dessutom har varje förare rätt att ha en följeslagare som kan fånga upp hoj eller förare om det skulle gå snett vid något hinder. Dessa s.k. "minders" har en tendens att hitta exakt den vinkel som annars är fiffig att ha för mig som ska fotografera det som händer ...

Genomgång av sektionens hinder och svårigheter

Förutom svårigheten att klara sektionen utan att behöva sätta ner en fot i backen måste de SM-tävlande klara respektive sektion inom en viss utsatt tid. I övrigt går inte trial ut på att ta sig igenom sektionerna snabbast, det är snarare en balansakt på ett eller två taskigt pumpade däck där det är mer eller mindre omöjligt att ta sig fram till fots. Typ.

För den som är intresserad av resultaten efter lördagens SM-deltävling 3 går det bra att kika på denna länk >>>

För söndagens lag-SM (som jag inte fotograferade) hittar du resultaten HÄR >>>

Med mina oprövade amatörögon framstod Eddie Karlsson, tävlande för Kungsbacka TK, som fullständigt överlägsen. Han vet vad han pysslar med där ute i trial-skogarna, uppenbarligen. Där andra kämpade både med sig själva och de mossbeklädda stenarna så föreföll han sväva över alla utmaningar.

Eddie Karlsson, Kungsbacka TK

Trots alla ryggtavlor som kom i vägen och den gråmulna himlen lyckades jag i skogens halvdunkel fota sektion 1, 3 och 10 under lördagen och du hittar dessa bilder HÄR >>>

För den nostalgiskt lagde finns tyvärr inte mitt blogginlägg kvar sedan hösten 2018 men bildgalleriet har i alla fall överlevt och dessa bilder hittar du HÄR >>>

Tack för några underhållande timmar i Svansta-skogen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar