fredag 30 oktober 2020

Svår känsla efter onsdagens hockeymatch

Jag kämpar med att tolka och förstå onsdagskvällens ishockeymatch mellan Nyköpings SK och Hanvikens SK i herrarnas division 1 Östra. Att gästerna vann med 4-3 (2-1, 1-0, 1-2) var helt i sin ordning utifrån hemmalagets sammanlagda insats. Men på förhand skulle det ju ha varit en helt annan utgång. Eller?

Nyköpings SK:s John Moberg testade Hanvikens målvakt Hugo Edlund

Att det blev ishockey för mig efter att hela åtta omgångar redan spelats av HockeyEttan har nog att göra med att jag dragit mig in i det längsta för att kliva inomhus för att sportfotografera. Det är inte på långa vägar lika kul som att vara utomhus i dagsljus för att fota. Men nu är det onekligen så att vissa sporter håller till inomhus och det går inte att förneka att årets mörkaste och kallaste del är över oss.

Ishockeypublik i Rosvallas stora ishall. Corona-restriktivt antal.

Med ett halvt öga och öra har jag följt Nyköpings SK:s förehavanden på försäsongen och under serieinledningen. Ett gäng träningsmatcher visade på behovet att hitta rätt och spela ihop sig, det är ju ett nästan helt nytt lag att forma. Inledningen av seriespelet visade ändå på en rejält bra utvecklingskurva och poängen trillade in på kontot. Sedan kom omgång 6, 7 och 8 med förluster mot Hudiksvall, Enköping och Huddinge. Är det i dessa tre förluster mot förvisso meriterat och högklassigt motstånd som en förklaring till onsdagens mindre goda insats går att hitta? Att laget inte kom ut till matchen mot mer "mänskliga" Hanvikens SK med mer go och kalibrerad laddning gav mig lite huvudbry.

Nyköpings SK:s tränare Lenny Eriksson

Signalerna från laget och de som sett tidigare matcher lovade trots allt mer än vad som visades i onsdags kväll. Och jag är uppenbarligen lättpåverkad, ungefär som under fjolårssäsongens grundspel då jag hela tiden gick och väntade på att all utlovad potential skulle blomma ut. Läget är absolut annorlunda (på ett bra sätt) denna säsong med ödmjukt, laglojalt och uppoffrande spel som förhoppningsvis kan visa upp sig inför mina ögon nästa gång jag hittar till Rosvalla. Men jag slipper gärna se halvhjärtade insatser med bjudningar till en motståndare som hugger direkt när tillfälle bjuds. Mer flow och självförtroende, mindre bekvämlighet och nonchalans.

Nyköpings SK laddar för match

Hanvikens SK redo för matchstart

Gästerna tog ledningen efter knappt halva första perioden. Det låg i luften då de från start visat sig klart mer på tå än hemmalaget. De gjorde målet i powerplay och där har ju NSK tidigare varit svåra att slå hål på. Det kom dock en kvittering med drygt 3,5 minuter kvar av perioden när Albin Ivarsson-Hamberg slår in 1-1. Lyckan varade i 50 sekunder innan Hanviken gjorde 1-2 efter ett rensningsförsök som jag uppfattade som lite slarvigt.

Albin Ivarsson-Hamberg gjorde Nyköpings SK:s första mål

Den andra perioden innebar en fortsättning på hemmalagets något lågintensiva insats. Tre minuter och 22 sekunder tog det innan 1-3 lyste på resultattavlan i taket på ishallen. Även här kändes det som en halv bjudning. I mitten av perioden kom den första utvisningen för bortalaget men det blev inte en ingång till slagläge för NSK. En klingande ramträff i slutet av perioden för gästerna befäste det rättmätiga i deras ledning.

Några inledande minuter av tredje perioden passerade då det gick att skönja lite mer jävlaranamma i det svarttröjade laget nere på isen. Då drog de på sig en utvisning efter att ha lyckats vara för många på isen och även detta powerplay utnyttjade Hanviken som gjorde 1-4. Noterbart är att Hanvikens ende målskytt denna kväll var Felix Liljegren. Svårare än så behöver det inte vara och det räcker långt med en sådan spetsspelare.

Hanvikens Felix Liljegren gjorde fyra mål mot Nyköping

Nyköpings SK visade dock god moral och bra attityd i detta skede av matchen. De gnuggade på berömvärt och fick hårdare och hårdare tryck på sin motståndare. Halvvägs in i sista akten kommer den efterlängtade reduceringen till 2-4 genom en styrning av Daniel Bergqvist.

Daniel Bergqvist stod för reduceringen till 2-4 mot Hanviken

Nyköping byggde på sin press och hade tre-fyra minuter av konstant spel i anfallszonen när de drar på sig en utvisning och tappar momentum. Belöningen kom dock genom idogt arbete och ännu en reducering fram till 3-4 gjordes av Christian Axelsson i powerplay när matchuret stod på 16:46.

Christian Axelsson blev siste målskytt för Nyköpings SK i onsdagsmatchen

När de tre sista minuterna borde innebära en intensiv kvitteringsjakt blev det istället utvisningar som förlamade hemmalaget och omöjliggjorde poänginhämtning i denna match. En både en och två spelare i utvisningsbåset är det svårt att åstadkomma något, åtminstone om inte motståndaren hamnar i samma situation.

I skrivande stund (fredag kväll, två dagar efter matchen) har osäkerheten växt lavinartat kring idrottande tack vare den pågående pandemin. Söndagsmatchen som Nyköpings SK skulle ha spelat mot Strömsbro IF har flyttats till den 13/11 i och med att Strömsbro drabbats av några Corona-fall i sin trupp. Förutsättningarna för idrottande blir sämre för varje dygn som passerar och jag vågar inte ens gissa var allt är på väg. Jag ser gärna Nyköpings SK:s hockeyetta-krigare så snart som möjligt igen men just nu ser jag storögt på hur Corona drabbar oss på ett ytterst obehagligt sätt.