onsdag 24 juli 2013

Rejäl träningsmatch

Det var inget snack om saken, tisdagskvällens träningsmatch mellan de båda division 1-lagen IFK Nyköping och Smedby AIS var inte riktigt lika hård som underlaget på Folkungavallen men inte långt ifrån. De båda lagen har mötts i träningsmatcher och seriesammanhang genom åren och även om de i år spelar i olika division 1-serier så tycks det finnas en viss prestige lagen emellan. Det var ytterst underhållande att se de två lagen genomföra en träningsmatch med intensitet, vinnarvilja och tempo där kvalitén genomgående var hög.

Man kan inte tro att fotbollstjejerna i Smedby AIS på vintrarna byter sport...

Smedby AIS håller till i division 1 Östra Svealand där de för stunden innehar en fjärdeplats med 20 poäng (bakom ohotade serieledarna IFK Norrköping som står på full pott, 33 poäng, efter 11 omgångar.) Smedby har liksom IFK ett andralag i division 2. Smedby AIS B ligger femma med 8 poäng efter 8 omgångar. Bland division 1-lagets målskyttar ska nämnas Nyköpingsbekanta Lovisa Ederström (som framgångsrikt spelat både i IFK Nyköping och IK Tun.) Lovisa står på 3 mål för Smedby så här långt.

Lovisa Ederström har fortsatt sin karriär som vindsnabb yttermittfältare och är nu i Smedby AIS.

IFK:s matchtrupp till denna träningsmatch bjöd några luckor från spelare som normalt varit med i vårens seriespel. Men dessa luckor fylldes ut bra och vi fick dessutom från start se en återvändare i form av Elin Forzelius. (Hon satt förvisso på bänken i vårens sista seriematch mot Fanna BK.)

Elin Forzelius tillbaka på ytterbacksplats i IFK Nyköping denna träningsmatch.

IFK Nyköping började på följande sätt:
I mål: Sofia Frindberg
Backlinje: Malin Thorslund, Julina Andersson, Sofia Sandström, Elin Forzelius
Mittfält: Therése Andersson, Anna Pekkari, Alma Sjödahl, Saosann Rammo, Lisa Tholander
Anfall: Sofia Sjöberg
Avbytare: Iqra Sahi, Jennifer Askesten, Amanda Johansson, Melinda Hall, Fia Jonsson, Filippa Sjöberg

Då det var en träningsmatch luftades hela bänken, några spelare fick göra två varv därute men hela första halvlek spelades utan några byten. De första bytena kom i halvtid då Amanda Johansson bytte plats med Malin Thorslund och Melinda Hall klev in på planen istället för Therése Andersson. De två sistnämnda gjorde ett utmärkt jobb i var sin halvlek och tillsammans med planens kanske vassaste spelare för kvällen, Smedbys lagkapten Shamiram Yakob, var det centrala mittfältet synnerligen begåvat denna afton.

Smedbys Shamiram Yakob fick kämpa mot Therése Andersson resp. Melinda Hall på mittfältet.

Smedby började matchen bäst av de båda lagen. Men det var tätt och jämnt från början. Ju längre halvleken gick desto tydligare blev IFK:s övertag. I mitten av halvleken drar Therése Andersson till med en stolpträff från långt håll och Alma Sjödahl hade några avslut som strök stolparnas utsidor. Även Sofia Sjöberg var där och högg men 0-0 stod sig halvleken ut.

Redan till matchstart var publiken inräknad till ett 50-tal (som sedan ökade med något 10-tal.)

Andra halvlek var inte mer än 6 minuter gammal när Alma Sjödahl slutligen får sätta det mål hon varit så nära några gånger tidigare under matchen.

IFK Nyköpings Alma Sjödahl.

Endast ett par minuter efter ledningsmålet utökar Lisa Tholander IFK:s ledning till 2-0.

IFK Nyköpings Lisa Tholander.

Andra halvlek präglades av alla byten hos IFK. För spelet blev det nog en nackdel men spelarna fick den tempohöjare som säkert är välkommen efter ett kortare träningsuppehåll. Smedby reducerade till 2-1 i 79:e matchminuten och med 4 minuter kvar var det ytterst nära att Smedby kvitterat men överliggaren i målet fick istället lite avskavd färg. Med tanke på chansfördelningen och avsluten hade ett oavgjort resultat troligtvis skavt lite obekvämt i IFK-lägret.

Hopslag, stenhårda motlägg och tuffa närkamper.

IFK Nyköping har nu en vecka på sig att träna vidare innan seriespelet återupptas. De drar till Enköping för möte mot Fanna BK onsdagen den 31/7. Hemmamatch har de redan några dagar senare då Västerås BK 30 kommer på besök till Folkungavallen lördagen den 3/8 med matchstart klockan 14.00. Förutom det faktum att BK 30 var ett kompetent och svårspelat lag så planerar IFK för extra festligheter på Vallen eftersom det också är Nyköpings Festdagar den helgen.

Du hittar ett 30-tal bilder i bildgalleriet!