söndag 11 augusti 2019

Beachtourens finalspel i Nyköping

När det stod klart att Nyköping för tredje året i rad skulle stå som värd för ett tourstopp i Swedish Beach Tour förstod många med mig att det skulle bli hur bra som helst. De två tidigare arrangemangen på Stora torget har med Nyköpings Frisksportklubb insatser landat på allra bästa sätt. Frisksportarna och sponsorerna har sytt ihop en så pass framgångsrik lösning inom Volleybollförbundets koncept att vi detta år fick se självaste finalrundan av beachtouren i vår stad.

Beachvolleyboll av högsta klass på torget i Nyköping under dagarna tre

För tredje året i rad har jag nyfiket tagit del av beach-tävlingarna. Förvisso har jag absolut ingenting att jämföra med, det måste erkännas. Idén att anlägga en konstgjord tävlingsbana mitt på ett torg kändes märkligt och väldigt främmande när detta prövades i Nyköping sommaren 2017. Beachvolleyboll spelas väl på Tylösand eller liknande ställen, eller? När tankarna övergått till handlingar och dessutom tillämpats tre gånger om ska jag erkänna att det känns mer och mer rätt. Torget med sin varierade och omringande arkitektur samt en allmänhet som nyfiket stannar till för att kolla vad som försiggår på 220 ton uthälld sand i en jättesandlåda är precis perfekt.

Min väg till beachtourens tävlingar började bakom klocktornet
Över kullen och ner mot torget där ljudkulissen avslöjade att något speciellt var på gång
Stora torget i Nyköping riggat för tre dagars beachvolleybolltävlingar
Foria spelade återigen en betydande roll som sponsor (och inbränningen av loggan på mina näthinnor är bestående)

Årets tourfinalspel imponerade inte bara på grund av ett finslipat arrangemang. De kvalificerade deltagarna gjorde tävlingarna till något alldeles extra. Så här bra har det inte sett ut tidigare i Nyköping och konkurrensen var knivskarp. Vi i Nyköping har säkerligen gått med förhoppningar att stadens favoriter och Nyköpings Frisksportklubbs-medlemmarna Linus Tholse och Camilla Nilsson skulle stå högst upp på prispallen under lördagseftermiddagen. Misströsta inte trots deras finalförluster i dam- respektive herrklassen! Det krävdes något alldeles extra för att besegra dem och deras teamkamrater detta år.

Camilla Nilsson i par med Sofia Ögren
Linus Tholse i par med Viktor Jonsson

Beachtorens tävlingar startade klockan 11.00 torsdagen den 8/8 och avslutades strax före klockan 17.00 lördagen den 10:e. Under den tiden hade åtta par herrar respektive damer kämpat sig fram via ett intressant slutspel för att under lördagens inledande timmar nå fram till semifinalspel. Tills dess såg det lovande ut för Team Nilsson/Ögren och  Tholse/Jonsson.

Nyköpings Frisksportklubbs funktionärer vid tävlingsarenan
Torsdagens tävlingar livesändes okommenterade genom SN:s försorg
Fredagens och lördagens tävlingar livesändes med kommentator och bemannad kamera

Camilla Nilsson och Sofia Ögrens semifinal mot Susanna och Kristina Thurin blev en nagelbitare som gick till ett tredje och avgörande set. I den andra semifinalen fick vi se en repris från SM-finalen veckan innan då Felicia Granberg tillsammans med Karin Lundqvist mötte Tadva Yoken i par med Sofia Wahlén. Revansch för Felicia och Karin och även de tog sig till final. Semifinalen blev något "enklare" för Linus Tholse och Viktor Jonsson som besegrade veteranen Björn Berg i par med Alexander Annerstedt. Dessa par hade redan hunnit stöta ihop i runda 1 och båda matcherna slutade med 2-0-segrar för Tholse/Jonsson. I den andra herrsemifinalen blev det en riktig holmgång som slutligen Martin Appelgren tillsammans med Simon Bohman vann mot Alexander Herrmann och Ludvig Simonsson.

DJ och speaker gjorde som vanligt ett 100%-igt jobb

Damfinalen startade klockan 15.00 och Camilla Nilsson tillsammans med Sofia Ögren fick en strålande start. Seger i första set med 21-10. Felicia Granberg och Karin Lundqvist käkade sig in i matchen genom att ta hem andra set med 21-17. Det avgörande setet blev högdramatisk och fantastisk på många vis. Slutligen 18-16 (tredje set går till 15 men man måste vinna med två bollar) och Felicia tillsammans med rutinerade Karin sträckte armarna i skyn.

Tourfinalens tre tävlingsdagar i Nyköping bjöd på växlande väder

Regerande SM-mästarna Linus Tholse och Viktor Jonsson (sedan förra helgen) klev upp för herrfinal klockan 16.00. På andra sidan nätet stod alltså Martin Appelgren tillsammans med Simon Boman. Det ville sig inte riktigt för hemmafavoriterna som blev utmanövrerade framme vid nät där Simon var helt obeveklig i sitt blockspel. Visserligen är siffrorna 21-18, 21-18 inget bevis på någon jättedifferens men det kändes ändå som att Martin och Simon denna gång hade det lilla extra som krävdes för att vinna denna gång.

Inför prisutdelningen tackade spelarna alla funktionärer som jobbat under tävlingarna

Om du är nyfiken på alla resultat under tourfinalen så hittar du informationen HÄR >>>

Jag jobbade under torsdagen och fredagen vilket innebar att jag inte hann bevaka mer än fragment av de matcher som gick av stapeln. Under torsdagen hann jag fota lite på lunchen samt de två avslutande herrmatcherna på sena eftermiddagen. Fredagen innebar att jag klämde in de fyra matcherna i runda 4. Lördagen kunde jag i alla fall bevaka i sin helhet (undantaget prisutdelningen). Gott så. Du hittar mina bildgallerier här:

Tack alla inblandade för en fantastiskt väl genomförd tourfinal! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar