måndag 26 augusti 2019

Pliktskyldig seger för OIK mot tabelljumbon

Det känns på något märkligt sätt som att det är lite högtidligt att åka till Oxelösund för att bevaka fotboll. Kanske för att det inte händer särskilt ofta. Kanske för att mottagandet är bra och att människorna runt Oxelösunds IK har en välkomnande attityd.

Oxelösunds IK tog emot tabelljumbon Nykvarns SK hemma på Ramdalen under fredagskvällen

Jag satte upp en kort och snabb omröstning på Twitter där alternativen var att jag under fredagskvällen skulle åka till Ramdalen, Hyttvallen, Runavallen eller stanna hemma och packa inför helgens avskedsturné med Stigtomta IF:s nedlagda flicklag F02-04. Några svar hann komma in och de pekade på att jag borde stanna hemma och packa. Jag lyckades packa klart snabbare än beräknat och struntade därefter i att det uppenbarligen var mest populärt att jag INTE gjorde någon fotbollsbevakning.

Lockande kvällssol över Ramdalens plastgräs byttes ut mot ...
... mörk augustikväll och elbelysning

Det framgick av en nyhetsblänkare i lokaltidningen att Oxelösunds kommun har vikande siffror vad gäller innevånare. Det må så vara men jag uppfattar det definitivt inte som en avfolkningsbygd. Och stadens gulblå fotbollslag på herrsidan kämpar som tidigare kvar i division 4. Det ska de ha credit för, efter några glam- och glanssäsonger har de namnkunnigaste spelarna försvunnit men lik förbaskat mönstrar man ett manskap som kan leverera tillräckligt för att hanka sig fram i herrfyran.

Den gamla bandyläktaren hyste i fredags fler åskådare än vad som syns på denna bild

Det mesta var sig likt på Ramdalens IP men några betydande förändringar har också skett den senaste tiden. De gamla omklädningshusen är rivna och där står nu byggnader med betydligt högre standard. Sedan en kort tid tillbaka har arvet från bandyeran rivits då avbytarbåsen och det kombinerade skridskoslipartornet och speakerutrymmet var jämnat med marken. Jag tyckte mig också se att lamporna i belysningsstolparna var utbytta. Nu hjälpte inte det sistnämnda mig som fotograf när augustimörkret sänkte sig över konstgräset och sista kvarten av division 4-matchen fick bli ofotograferad eftersom ljuset inte dög för den typen av aktivitet.

Domartrion bestod av huvuddomaren Machael Yousif samt Yousuf Naqqar och Valentin Covalciuc

Bland de nutida Oxelösundslegendarerna som syntes på plats kan nämnas Pontus Holmström som numera titulerar sig tränare. Jag tror minsann att han har hoppat in och spelat vissa matcher denna säsong. (Han har i alla fall gjort två mål hittills enligt SöFF:s hemsida.) Och Richard Appelkvist Svensson verkar liksom aldrig sluta springa.

Pontus Holmström, tränare i Oxelösunds IK
Evighetsmaskinen Richard Appelkvist Svensson

Jag åkte till matcharenan med mitt fortfarande lite oprövade objektiv och nonchalant utelämnat anteckningsblock. Hur svårt kan det vara, liksom? Och jag tänker inte heller gå igenom matchhändelserna i detalj. Övergripande måste jag tyvärr hävda att det inte var någon vidare värst bra fotbollsmatch. Och båda lagen verkade föredra att spela bollen i luften istället för på marken. Det rivstartade trots allt med ett hemmamål i 5:e minuten och då tänkte i alla fall jag att gästande tabelljumbon Nykvarns SK skulle få en väldigt jobbig match. De ville annat och bevisade med sin kvittering i 8:e minuten att de inte skulle ge sig utan fight.

Nykvarns SK:s Oscar Fondelius kvitterar till 1-1

Efter den snabba repliken från gästerna hände inte mycket som potentiellt kunde leda till mål. Dock kommer ett psykologiskt viktigt mål för hemmalaget i 44:e minuten. Gött att gå till pausvila med ett nyligen fabricerat mål. Och när OIK sedan gjorde 3-1 efter fem minuter av andra halvleken såg jag att gästerna var ett slaget lag. Självförtroendet sprudlar inte om man ligger sist på två inspelade poäng och då är motgångar av denna karaktär extra tuffa. Ridå. Med lite mindre press på sina axlar kunde sedan hemmalaget spela ut en smula och göra både 4-1 och 5-1 innan matchen var till ända.

Tremålsskytt och nytillkommen till OIK-truppen; Zakariae Afarew
Tvåmålsskytten Hussein Hammad

En i slutänden tvärsäker hemmaseger som gav luft till laget närmast nedflyttningsstrecket för Oxelsöunds IK. De har nu 15 inspelade poäng och jagande Ärla IF har 7 poäng på lika många spelade matcher. Fem omgångar återstår.

Jag har samlat ihop drygt 170 bilder i ett bildgalleri som du hittar via den här länken >>>

Peace out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar