Fotbollsdamernas division 2-serie rullar oförtrutet vidare. Detta trots att det mer eller mindre är omöjligt att hitta denna regionala serie på Södermanlands Fotbollsförbunds hemsida. Gömd i rullgardinsmenyn efter förra vinterns ungdomsfutsalserier och bland träningsmatcher. Varför är det så, egentligen?

IK Tuns spjutspets Emmelie Jönsson mot försvarande Viljan-spelare

Jag har lovat mig själv att hålla mig mycket kortare i mina bloggtexter. Ska försöka infria löftet till mig själv när jag nu beskriver lördagens Södermanlandsderby i division 2 mellan IK Tun och gästande IK Viljan på Enstaberga IP. IK Tuns damer levererar hittills denna säsong en svårslagen produkt men det är inte alltid de briljerat. Poäng hämtas in oavsett motstånd, och det är givetvis en styrka.

Några av IK Tuns många ledare; Mia Johansson, Henrik Björnfot samt Andreas Pettersson

IK Viljan är inför denna säsong nykomlingar i division 2. En förening som jag haft kontakt med i egenskap av flicklagsledare under många år. De fostrar duktiga spelare, är i regel skitsvåra att göra mål på och kan stoltsera med att ha tidigare elitspelaren Sara Thunebro på sitt samvete. Numera är hon kopplad till damverksamheten i egenskap av fystränare. Cool.

Även IK Viljan har många ledare, till höger syns tränarna Henrik Wieweg och Nina Staaf

Hur tedde sig då denna division 2-match mellan lagen från toppen respektive botten av tabellen? Som jag antyder vann Tundamerna utan att glimra och gnistra. De gör det hårda jobbet på ett effektivt sätt men hade i lördags förtvivlat svårt att få ordning på de avgörande passningarna. Tålamod finns men oftast stannar den egenskapen i backlinjen, i övrigt blir det bollvinster som sedan inte riktigt förvaltas. Gästerna å sin sida har uppenbart svårt att göra mål. De verkar en aning uddlösa för division 2-nivån de befinner sig på.

Under delar av matchen fick vi kura ihop oss under paraplyer på Enstaberga IP

Hemmalaget dominerade matchen inledningsvis. Efter 16 minuter och några sekunder gör ändå gästerna första målet i samband med en hörna. Huruvida det var ett självmål eller inte ska jag låta vara oskrivet och i matchprotokollet står det att Viljans Linnéa Rohnström är målgöraren. Det räcker så.

IK Viljan tar ledningen i 17:e matchminuten i samband med en hörna

Tun-spelarna stressade inte upp sig utan jobbade vidare. Och utdelning skulle komma två gånger om innan första halvlek var till ända. Under dessa 45 minuter räknade jag ihop ett avslut från Viljan som Julia Svensson i Tunmålet fick plocka in i sina målvaktshandskar. Målvakterna i de båda lagen denna lördag var säkerligen de minst svettiga aktörerna ute på planen.

Fotbolls-boxer

I matchens 27:e minut kan Tuns Elin Edberg bredsida in kvitteringen fram till 1-1. Hemmalaget tar sedan ledningen genom Emmelie Jönsson som i 35:e minuten gör 2-1.

IK Tuns Elin Edberg kvitterade till 1-1 mot IK Viljan
Emmelie Jönsson gav Tun ledningen i slutet av första halvleken

Den andra halvleken innebar inte samma dominans från hemmalaget. Tun verkade ändå ha god kontroll på händelserna ute på planen och släppte inte till några riktigt farliga lägen. En frispark från långt håll seglade ner och träffade det bortre hörnet av målramen under slutet på matchen men i övrigt hade Julia Svensson i Tun-målet en tämligen bekväm tillvaro. Å andra sidan lyckades inte hemmalaget hota särskilt ofta heller. I samband med en fast situation fastställer mittbacken Hanna Lundmark slutresultatet till 3-1 i 62:a minuten.

IK Tuns Hanna Lundmark är en van målgörare trots hennes position i de bakre leden

Tun ägde mycket boll men kom inte runt på kanterna eller loss i mitten. Förvisso försvarade sig Viljan med många spelare men hemmalaget knöt inte upp några knutar denna gång. Tun varvade med en del spelarbyten och kunde bl.a. ge mittfältskrigaren Ebba Åkerman en del speltid i andra halvleken efter någon veckas skadekänningar.

Ute i högerkanten av bilden var de pigga och alerta ...

Om du på något sätt inte nöjer dig med mina ord som beskrivning av matchen så hittar du 199 bilder som kanske tillför ytterligare en dimension. Du kommer till bildgalleriet via DEN HÄR länken >>>

Jag önskar båda lagen stort lycka till i det fortsatta seriespelet!