måndag 5 augusti 2019

Linköpings FC bröt Kopparbergs/Göteborg FC:s svit

Våra Damallsvenska lag har denna säsong haft ett långt VM-uppehåll under sommaren. Merparten av spelarna i trupperna har därmed fått chansen till återhämtning och extra förberedelser inför höstens omgångar. Det har verkligen gått åt eftersom återstarten har varit av den ivrigare och rivigare arten. Serien gjorde uppehåll efter omgång 7 (av 22) runt den 20:e maj och sedan allt drog igång på nytt den 20:e juli har nu ytterligare 4 omgångar spelats och vi är exakt halvvägs i Damallsvenskan 2019.

Kopparbergs/Göteborgs Taylor Leach flyger in mot bollen men Linköpings Stina Blackstenius har koll på läget

Den senaste veckan har spelschemat bjudit samtliga lag tre matcher vardera. Då gör det inget om man har en sommar-utvilad trupp. Skavanker och slitage kommer garanterat efter en sådan energiuttömning. Faktum är att gästerna på Linköping Arena söndagen den 4/8 redan fått känna på detta då Emma Berglund, Elin Rubensson samt Natalia Kuikka samtliga tvingats avstå matcher p.g.a. skador eller sjukdom. Å andra sidan har Linköping blivit av med sin nyckelspelare Kosovare Asllani inför höstupptakten, något som säkerligen inneburit att de fått förändra sättet de bygger anfallen. Kanske var det en effekt av detta då de överraskande förlorade på bortaplan mot Eskilstuna United (0-2) i upptakten den 22/7.

Linköpings FC:s startelva den 4/8 -19 mot Kopparbergs/Göteborg FC
Kopparbergs/Göteborg FC startade med denna elva mot Linköping den 4/8 -19
Den Damallsvenska matchen dömdes av Sara Persson assisterad av Josefin Aronsson samt Elsa Wisting

Det var två topplag i årets seriespel som möttes i den 11:e omgången på Linköping Arena. Linköping återhämtade sig snabbt och bra efter förlusten mot Eskilstuna medan Kopparbergs/Göteborg inte förlorat en fotbollsmatch i Damallsvenskan sedan den 22/9 2018. 20 stycken matcher utan förlust är en imponerande svit som nu Linköping sätta stopp för genom att under söndagens tidiga eftermiddag vinna med 1-0.

En bild på ... ingenting? Nja, orosmolnen (!) hängde tunga över arenan men vi slapp regn

Det är fortsatt jämnt i toppen av tabellen och det är i mina ögon så mycket roligare och intressantare om serien får leva in i det längsta. Är man supporter till någon av de Damallsvenska lagen vill man säkert att favoritlaget ska defilera i mål men för oss allmänintresserade finns tjusningen i ovissheten. Tyvärr ser det tungt ut för Kungsbacka DFF samt IF Limhamn Bunkeflo i botten av tabellen.

Mediahyllan på Linköping Arena

Det känns som att detta VM-år med det svenska landslagets framgångar, mediarapporteringen och fikarumssnacket har höjt temperaturen på Damallsvenskan. Låt oss se till att bibehålla damfotbollen i allmänhetens medvetande. Vi gör det genom närvaro på arenorna, snacket i sociala medier och uppmuntran till de kommande generationerna fotbollstjejer som kämpar ute i klubbverksamheterna i landet. Självklart slår jag ett slag för flick- och damfotbollen så fort tillfälle ges och något annat kan jag ju inte göra med fyra döttrar som har eller fortfarande spelar boll.

Mina två yngsta döttrar Lovisa och Alva följde med för att titta på söndagens match
1254 åskådare bänkade sig för söndagsmatchen på Linköping Arena

Det blev en ganska oviss match som utspelades framför våra ögon. Två lag som låg rätt, spelade disciplinerat och inte bjöd på särdeles mycket. När de första 45 minuterna var spelade stod det 0-0 men jag tyckte kanske att gästerna från västkusten ledde på en halv stilpoäng då de skapat den dittills vassaste målchansen. Någon sprudlande anfallsfotboll var det dock inte. Det blev en ganska signifikant ändring på hemmalagets insats under andra halvleken. Kanske var det attityden till matchen, en extra kanelbulle eller en hårtork. Jag vet inte. Matchen enda mål kom dock efter en boll som frispelade Stina Blackstenius från mittcirkeln och mer behövde inte unga fröken Blackstenius för att sätta bollen nere vid stolproten med klinisk precision i steget förbi en chanslös Jennifer Falk i Kopparbergs/Göteborgs mål.

Stina Blackstenius gör 1-0 och tillskyndande Beata Kollmats samt Taylor Leach kunde bara se på

När Djurgården mött Rosengård under måndagskvällen (den 5/8) är den 11:e omgången komplett och Rosengård leder på 24 inspelade poäng. Därefter följer en duo med 21 poäng; Linköping samt Vittsjö. Efter dessa båda följer Kopparbergs/Göteborg samt KIF Örebro som har 20 poäng. Vilken formidabelt härlig damfotbollshöst vi har framför oss!

Hur långt räcker Linköpings måljubel?

Jag har satt samman ett bildgalleri från söndagens möte mellan Linköpings FC och Kopparbergs/Göteborg FC och du hittar dessa 200 bilder HÄR >>>

Tack för denna gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar