Division 3-derby på Vallen

Det var på något sätt väldigt efterlängtat. Efterlängtat av damlagen i Nyköping men också av undertecknad. Ett derby är något speciellt och när det dessutom sker på makalöst vackra Folkungavallen blir inramning och förutsättningar alldeles strålande bra.

IFK Nyköping tog under lördagseftermiddagen emot Hargs BK för en derbydrabbning i division 3.

IFK Nyköping och Hargs BK tog en svängom på Folkungavallens gräsmatta

Denna korta bloggtext skulle kunna bli en lång redogörelse om den lokala damfotbollens problem, kräftgång och svältdiet. Men det skulle ta fokus från derbyt och den texten bör jag istället skriva separat vid ett kommande tillfälle. Det blir roligare med skygglapparna monterade och en specifik titt på division 3-matchen under lördagseftermiddagen. Unga IFK Nyköping hälsade det mer åldersmixade grannlaget Hargs BK välkomna till Folkungavallen.

Folkungavallen i Nyköping

Årets damtrea bjuder på flera lokala derbyn i och med att IFK Nyköping, Hargs BK och IK Tuns U-lag huserar på den nivån. Lägg också till Gnesta FF:s damer så får vi som gillar damfotboll, lokal sådan, mycket kul att titta på. Lördagens möte mellan IFK och Harg saknade dock den där derbynerven. Jag uppfattade den som snäll och som vilken match som helst. Spelarna har möjligtvis en helt annan uppfattning.

Jag sker under lördagskvällen på sociala medier att jag inte riktigt tyckte att matchen kom upp i en särskilt hög nivå. Jag grundar det på att bollinnehaven för båda lagen blev korta. Inget av lagen byggde upp spelet särskilt tålmodigt. Bolltappen var många och de avgörande passningarna blev oftast för långa. Det må vara hänt, vi är fortfarande i säsongens linda och spelet brukar bli bättre ju längre seriespelet får fortgå.

IFK var (nog) med liten marginal spelförande under huvuddelen av matchen. Det Harg gör bra är att de är duktiga på att stoppa och förhindra. De har sina rutinerade pjäser Maria Damperud Landin, Lena Karlsson Aronsson, Mia Johansson och Sandra Ekholm i centrallinjen som alla har förmågan att läsa av och positionera sig rätt. Motsvarande återfinner vi inte riktigt hos IFK även om Ronja Gustafssons återkomst är ack så välgörande för laget. Ronja kan inte anklagas för att vara gammal men hon har rutinen från spel högre upp och kvalitéer som räcker och blir över.

Matchens första mål gjordes av Maria Damperud Landin i 10:e minuten. Hon fångade upp en boll en bit utanför IFK:s straffområde och lyfte in en lyra i ett övergivet mål. Vi som var där vet vem som får ta på sig att det blev som det blev men jag kan intyga att hon självkritiskt skrattade åt det senare under halvleken.

Hargs BK:s Maria Damperud Landin inledde målskyttet i derbyt mot IFK Nyköping

I matchens 25:e minut kom kvitteringen. Må vara att det blev på en säkert slagen straff av IFK:s Ronja Gustafsson, det var i alla fall ett logiskt utfall av ett visst tryck från hemmalaget. Hargs keeper Maria Engström kunde inget göra utan fick lyfta fram bollen ur nätmaskorna.

IFK Nyköpings Ronja Gustafsson kvitterade till 1-1 på straff i mitten av första halvleken

Innan första halvleken var till ända kom också ett ledningsmål för IFK. Deras kvicka nyförvärv från Trosa Vagnhärad SK, Céline Liljequist, kom loss centralt och rullade säkert in 2-1. Ingen protesterade direkt över målfördelningen efter matchens första 45 minuter.

IFK Nyköpings Céline Liljequist såg till att hennes lag gick till ledning i halvtid

Under andra halvleken var det än mer trevande spel och inget av lagen dominerade. Självklart brann det i bröstet hos gästerna att jaga ikapp och deras vilja att åtminstone knipa en poäng var slutligen starkare än hemmalagets kamp om att bibehålla ledningen. Mia Johansson såg till att utjämna och fastställa slutresultatet till 2-2 i 83:e minuten. Hon kanske inte ska ha epitetet striker men hon är ändå något åt det hållet för HBK.

Mia Johansson kvitterade fram till 2-2 för Hargs BK i slutet av derbymatchen

Rimligtvis borde båda lagen vara någorlunda nöjda med oavgjort i detta damderby. För Hargs BK väntar ett nytt derby runt knuten i och med att de fredagen den 17/5 tar emot IK Tun U hemma på Krikonbacken. För IFK väntar härnäst en match på bortaplan mot Triangelns IK U den 18/5. Hur damtrean ska sluta är kanske för tidigt att spekulera i men om trenden håller i sig är det Hällbybrunns IF som tycks säkra seriesegern.

Jag har plockat ihop ett bildgalleri med drygt 140 bilder från matchen och du hittar det HÄR >>>