söndag 25 november 2012

Rapport från DM i futsal

Futsal och fotboll har en del gemensamma nämnare. På våra breddgrader är en av dessa nämnare spelarna. Så är det inte överallt och trots att svenska spelare har separata licenser för fotboll och futsal är de flesta knutna till en och samma klubb med sina licenser.


IFK Nyköpings damer blev DM-mästarinnor 2012 efter knapp finalseger över Telge United FF.

Under lördagen den 24/11 2012 avgjordes årets upplaga av Södermanlands Fotbollsförbunds distriktsmästerskap i futsal för herr- och damlagen i distriktet. Till damklassen hade 10 lag anmält sig (5 fler än 2011) men tyvärr tvingades Oxelösunds IK kasta in handduken under fredagskvällen så i en av de två grupperna var det bara 4 deltagande lag.

Från Nyköpings-området kom IFK Nyköping och Hargs BK. Harg hade med sig ett ungt och kanske inte så rutinerat lag medan IFK samlat ihop ett tekniskt och kvickfotat gäng som visade att de kunde hålla duktig fart på bollen.


Alma Sjödahl, IFK Nyköping, var en av de spelare som visade sig mest kvick i vändningarna.

Redan i inledningsmatchen ställdes förra årets finalister mot varandra när IFK Nyköping och Telge United FF stötte på varandra. Och de skulle komma att spela ännu en match mot varandra innan lördagen var till ända (finalen.) Telge-tjejerna verkar vara av den trögstartade sorten, precis som i fjol tog det lite tid innan de fick upp ångan. IFK Nyköping vann med 5-0 och imponerade. En lite speciell match för IFK:s Patricia Kaldoyo och Edina Begovic som förra året vann DM men då tillsammans med Telge-tjejerna.


Patricia Kaldoyo i IFK:s mål avstyr ett Telge-anfall.


Edina Begovic har tekniken för det snabba inomhus-spelet.

Ett lag som verkligen imponerade under gruppspelet var Åkers IF. Jag konstaterade att de förutom mycket bra bollteknik hade ett finurligt rörelsemönster och kvickt passningsspel. Detta fick bl.a. Hargs BK känna på när man förlorade mot Åker med 0-7.


Amanda Gustafsson i Hargs BK blir tätt uppvaktad av Åkers-spelare.


Åkers duktiga målvakt Ulrika Settle siktar och kastar.

För Hargs BK var detta sista tävlingsmatcherna för den här gången där tränare Mats Petersson coachade laget. Som skrivits tidigare blir nu Mats assisterande tränare bredvid Urban Strand i IFK Nyköping.


Mats Petersson tackar domarna efter matchen mot Åkers IF.

Jag skrev i en av kommentarerna här på bloggen under gårdagen att IFK Nyköping vann rättvist över Julita GoIF. "Rättvist" är ett uttryck man ska använda sparsamt, ja nästan akta sig för i dessa sammanhang. Julita gjorde en mycket bra insats medan IFK gjorde det lite väl lätt för Julita-keepern men med hänsyn till bollinnehav och den stora mängd målchanser IFK kom fram till så slutade matchen till slut logiskt med en IFK-seger.


Hanna Persson avgjorde mot Julita GoIF med en nick-touch.

IFK Nyköpings tjejer låg under mot Julita GoIF med 0-2 när det återstod 2,5 minuter av matchen. Men därefter reducerar Amanda Nordlie och Malin Thorslund kvitterade. Med 30 sekunder kvar slår Patricia ett långt uppspel på Hanna Persson som mycket snyggt styr bollen med en nick över den utrusande målvakten. En riktig moralstärkare för IFK och Telge United jublade ändå högst för detta gav dem möjligheten till en fortsättning i DM (vid seger för Julita mot IFK hade Julita gått vidare till semifinal.)


Publiken får trängas i Duveholmshallens B- och C-hall. Ont om plats mellan sidlinje och vägg!

När Hargs BK och Vagnhärads SK möttes i sista gruppspelsmatchen var de båda utan poäng. Harg hade dock gjort ett mål (mot DFK Värmbol) vilket inte Trosa/Vagnhäradstjejerna mäktat med. En match som alltså inte gällde annat än äran (och lite prestige med tanke på att det måste räknas som ett nästan-derby.) Till sist kunde Hargs BK vinna den jämna och spännande matchen med 3-2 efter att Sofia Rundström gjort 3-1 på straff med en minut kvar och Vagnhärads reducering kom med endast 10 sekunder kvar av matchen.


Hargs BK:s Sofia Rundström ska ha beröm för sin insats under DM. Dessutom mycket bra mot VSK.

IFK Nyköping mötte hemmalaget DFK Värmbol i sin semifinal. Och tidigt i matchen tog först IFK ledningen efter distansskott från Edina Begovic högerfot  och 2-0 kom efter mycket fint förarbete från Tove Almqvist men med samma Edina som slutlig målgörare. Resten av matchen såg det mest ut som att IFK kontrollerat "spelade av".


IFK Nyköpings Tove Almqvist var ett fint anfallsvapen för sitt lag under DM.

Den andra semifinalen togs ända till straffsparksavgörande innan fjolårsmästarinnorna Telge United kunde besegra Åkers IF. Och där var det minsann ovisst in i det sista!


Katja Andersson i IFK Nyköping avlossar bössan mot Telge i gruppspelet.

Finalen i årets DM blev en målfattig historia men den höll ändå god kvalité. Telge spelade ett bra försvarsspel över hela planen och bjöd inte på någonting. IFK Nyköping hade med viss marginal bollinnehavet och var oftast att räkna som det spelförande laget men det var inte med mycket. Telge var ytterst nära att göra mål vid några tillfällen.


Jonna Bergman tog plats som assisterande bredvid Urban Strand under DM 2012.

I halvtid stod det 0-0 och alla började väl fundera på om även årets final skulle avgöras på straffar.


Samling och vidare instruktioner i halvtid.

Andra halvlek fortsatte som den första.


Alma Sjödahl drar på vid en frispark mot Telge-målet.

När matchuret stod på 7:20 (av totalt 12 minuters speltid) i andra halvlek sätter den inte helt oväntade matchvinnaren Hanna Persson segermålet för IFK Nyköping efter ett riktigt fint klapp-klapp-spel liknande det som det sovjetiska ishockelaget mäktade med i slutet av 70-talet.


Hanna Persson satte IFK:s sista futsal-mål under DM 2012. Och det blev avgörande.

I bildgalleriet hittar du 80 stycken bilder från de matcher jag såg under dagen.

Tack för visat intresse!

1 kommentar:

  1. Det känns lite trist att inte ha sett alla deltagande lagen under lördagen. (Jag var i och för sig tydlig med att jag var på plats för att bevaka de lokala damlagen från Nyköpings-området.) Nu gick det ut över Vingåkers IF som i alla fall överraskade mig med två inledande segrar (Hargs BK och Vagnhärads SK) och Flens IF-Södra som hamnade i en svår grupp där båda finalisterna visade sig spela (samt ett lag mindre att kämpa om poäng med i och med OIK:s WO.)

    Man kan inte vara överallt... Och jag höll min "game plan" som jag skissade på under fredagskvällen.

    SvaraRadera