tisdag 23 juli 2019

Kalasstart för Eskilstuna efter VM-uppehållet

En vecka innan månaden maj var till ända spelades omgång sju i årets Damallsvenska. När Eskilstuna United besegrade gästande Linköpings FC med 2-0 på måndagskvällen den 22/7 avrundades omgång åtta. Det långa uppehållet förklaras med att fotbolls-VM i Frankrike avhandlats. Ett VM som innebar en bronsmedalj till våra svenska fotbollskrigare men också väldigt många finfina fotbollsmatcher för den som dristade sig att titta på fler matcher än de med svensk närvaro. Framsidan av medaljen torde smitta av sig på vår Damallsvenska som har alla chanser att locka större publik till arenorna under kvarvarande säsong. Baksidan kan eventuellt vara fysiskt och mentalt slitna spelare som nyss kommit tillbaka till sina klubblag samt en och annan spelare som kritat på för andra lag. Fråga Linköping, de bör förmodligen känna av VM-effekten.

Eskilstuna Uniteds sinnesstämning efter sommaruppehållet

Det var upplagt för en riktig publikmatch på Tunavallen i Eskilstuna när United skulle dra igång seriespelet efter uppehållet. Topplaget och stjärnspäckade Linköpings FC på besök, solsken och en kalasfin julikväll med frivillig entré. Supporterklubbarna Tuna 12 och Lejonflocken på var sin långsida. Förväntningar, ambitioner och spring i benen på spelarna. 2379 åskådare bänkade sig till sist för att konsumera fotboll. Gott så, årets bästa publiksiffra för Eskilstuna United.

Tunavallens solsida
United-klacken Tuna 12
Linköpings-klacken Lejonflocken

Inramningen för denna match förstärktes ytterligare i och med att närvarande VM-spelare uppmärksammades med var sin blomsterkvast och en kram av förbundskaptenen Peter Gerhardsson. Att det fanns hela fyra svenska VM-spelare på Tunavallen är anmärkningsvärt men också det faktum att inte längre Eskilstuna United finns representerade i damlandslaget är värt att notera.

Mimmi Larsson, Lina Hurtig, Nilla Fischer samt Stina Blackstenius med förbundskapten Peter Gerhardsson

Omgång åtta av Damallsvenskan 2019 innebar också återkomsten till svensk klubbfotboll för en av våra stora. Nilla Fischer, hon som nickade engelska avslut från mållinjen i VM, har "kommit hem" igen efter flera år hos VfL Wolfsburg i Tyskland. Nilla lämnade Linköping i augusti 2013 och jag råkade vara på plats när det begav sig.

Nilla Fischer tackades av den 18/8 -13 (du ser även Charlotte Rohlin, Rolf Gustavsson samt Pernille Harder)
Nilla Fischer på Tunavallen den 22/7 -19, ännu en gång i Linköpings matchställ

Att Eskilstuna United hade en rejäl utmaning i återstarten av Damallsvenskan tvekade nog ingen om. På de sju första omgångarna hade det sörmländska laget endast skrapat ihop 5 poäng efter endast en seger och två oavgjorda matcher. Målskillnaden var dock den mest anmärkningsvärda, mediokra 2-7 avslöjar stora problem med anfallsspelet och framförallt målskyttet. Jag har redan i våras gnytt över detta i bloggen och tänker inte älta detta igen. Linköping, ledda av numera flyktade stjärnan Kosovare Asllani, stoltserade med toppkänning på 14 poäng och 15-6 i målskillnad.

Eskilstuna Uniteds startelva den 22/7 -19
Linköpings FC:s startelva på Tunavallen mot Eskilstuna United

Det brukar bli tajta och tuffa matcher mellan Eskilstuna och Linköping i Damallsvenskan. De är geografiskt ganska nära varandra och har några tidigare säsonger kämpat med varandra om topplaceringarna. Med facit i handen kanske det fanns några tecken på att utgången av måndagens drabbning skulle bli som den blev men det var verkligen inget jag såg i min kristallkula. För mig blev Eskilstunas 2-0-seger lika överraskande som KIF Örebros seger över Piteå IF med 3-0 på bortaplan dagen innan.

Måndagskvällens huvuddomare Tess Olofsson

Genomgående denna match var två signifikanta saker. Eskilstuna Uniteds sisu och Linköpings oförmåga att skapa spets i sitt anfallsspel. Trots en hel del bollinnehav för gästerna så blev det som bäst en och annan hörna. Emelie Lundberg i Unitedmålet fick göra en svettig fingerspetsräddning i andra halvleken men för övrigt kunde laget freda målet tämligen bekvämt och lätt. Mycket av matchinledningen och den första halvtimmen handlade om ställningskrig och att mäta krafterna med varandra på individnivå ute på planen. Det blixtrade till under några lyckliga minuter för hemmalaget och i och med det var matchen i hamn. 1-0 kom i 30:e minuten från Tia Hälinen, assisterad av Loreta Kullashi.

Eskilstuna Uniteds Tia Hälinen gjorde 1-0 efter exakt en halvtimmes spel

När Linköping var i brygga trummade hemmalaget vidare, stärkta i sina sinnen av ledningsmålet, och kunde öka på till 2-0 i 37:e minuten av Fanny Andersson. En mycket fint slagen och avvägd crossboll från Loreta Kullashi efter en snabb spelvändning nådde Fanny som hade ren gata framför målet där Linköpings-keepern Matilda Haglund var utan chans.

Eskilstuna Uniteds Fanny Andersson gjorde 2-0 mot Linköpings FC

Resterande del av matchen blev mållös. Om det blev osande farligt var det inte sällan hemmalaget som stod för detta. I mina ögon var United-spelarna betydligt hetare i närkampsspelet och vann mycket boll i duellerna. Det blev tydligare ju längre matchen led. Förutom målskyttarna och framförallt Lisa Dahlqvists och Fanny Anderssons mycket inspirerande mittfältsspel skulle jag vilja lyfta fram två andra spelare som jag tycker var vitamininjektioner för sina respektive lag.

Eskilstuna Uniteds Sonia Okobi och Linköping FC:s Dajan Hashemi var både bra och underhållande

Efter det långa VM-uppehållet kommer de Damallsvenska omgångarna att rulla på i en rasande takt. Härnäst har Eskilstuna bortamatch mot Djurgården den 28/7 medan Linköping på hemmaplan möter regerande mästarinnorna Piteå samma dag. Eskilstuna stärkta av tre mycket välkomna och välbehövliga poäng, Linköping med uppdraget att stanna upp och tänka till innan gruset i maskineriet kan rensas bort. Vilken spännande fotbollshöst vi har framför oss!

Publiken och klacken tackas efter måndagsmatchen

Jag ägnade mig åt att skjuta in mig med mitt nyinköpta objektiv under denna Damallsvenska match. Mycket spänd på hur det skulle vara att fotografera fotboll med gluggen. Allt hänger inte på utrustningen om det ska bli bra bilder och förmodligen är mina egna tillkortakommanden det allra viktigaste i jakten på bättre resultat. Jag lämnar hur som helst efter mig ett bildgalleri med drygt 230 bilder som du hittar HÄR >>>

Tack och på återhörande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar