söndag 14 juli 2019

En poäng med mersmak för Tystberga

Fredagskväll, semesterperiod, schizofrent väder, ett lag med Bonden, ett annat lag med Norsken. Kålle på plats, Jimmy i båset, Surre mellan stolparna och en och annan Tystbergalegendar på Tyrsvallens karga gräsmatta. Gästande Barva IF krävde ett uppslag i Google Maps för att jag skulle kunna placera dem mellan Eskilstuna och Strängnäs i norra Södermanland. Hemmalaget Tystberga GIF vet vi ju onekligen var vi hittar. I geografin, alltså, inte nödvändigtvis menat att de finns i botten av division 5-tabellen ...

Rödklädda Barva IF mot svartklädda Tystberga GIF, här representerade av duktiga Hannes Andersson

Fjolårssäsongen blev kämpig för Tystberga GIF:s fotbollsherrar i division 5. Med nöd och näppe klarade de sig från degradering. Desto roligare start på innevarande säsong då de plockade poäng inledningsvis. Men någonting hände och laget rasade ner till en nuvarande placering näst sist i tabellen. En trupp som innehåller flera guldkorn ska väl inte behöva ha så förtvivlat svårt? En hel del frånvaro bl.a. orsakat av arbete kan vara en delförklaring. Tillräckligt motigt för att tränare Anders Jansson kände att uppgiften var honom övermäktig och stafettpinnen överlämnades till Suriya "Surre" Andersson samt Jimmy Gustafsson som från och med denna vecka delar tränarsysslan i herrlaget.

Jimmy Gustafsson och Suriya Andersson ska lotsa Tystberga GIF:s fotbollsherrar vidare under säsongen

För oss i sydöstra hörnet av Södermanland var denna fredagsmatch den sista i området innan den stora sommarkoman sänker sig över bollsparkande seniorlag. Ja, egentligen skulle Västerljungs herrar mött TVSK U under lördagen men den matchen har blivit uppskjuten. Vem är väl jag att dissa en möjlighet att avrunda vårsäsongen på eminenta Tyrsvallen? Vi har flera mycket trivsamma anläggningar i vårt område och Tyrsvallen tävlar i popularitetstäten, tycker både jag och säkerligen många andra.

Bland publiken återfanns bl.a. Jesper Tellström som numera bor i Karlstad men som spelat för Tystberga GIF

Det var en aning konfunderad bloggare som närmade sig Tyrsvallens gräsmatta när uppvärmningen pågick. Att det skett ett tränarbyte var kartlagt och likaså att Anders "Kålle" Karlsson tillfälligt skulle finnas med som tränarstöd. (Detta eftersom "Surre" behövde kliva in mellan målstolparna då ordinarie målvakten Victor Persson var avstängd.) Men att se Daniel Haglund och Jesper Bohm, spelare som jag trodde lagt skorna på hyllan sedan ett bra tag tillbaka, blev överraskande och svårsmält. På ett bra sätt.

Tänk på det alla huvudsponsorer, är ni med på matchstället måste ni ställa upp när det behövs! Daniel Haglund in action.

Efter ett extra varv tillbaka till domarrummet kom även matchbollarna ut till planen. I kombination med ett matchur som gick baklänges (?!) blev det match av detta också. Skrynkligt placerade Tystberga GIF mot ett Barva IF som inte hade mer än fyra poäng tillgodo i serietabellen.

Huvuddomaren Shabbe Anwar med assisterande domarna Ishaq Salih samt Steve Kiryakos

Jag var inte beredd när första målet kom. Tydligen inte hemmalaget heller. Det tog runt 30 sekunder för Barvas Henrik Espenäs att göra sitt första (av två) mål denna match. Det går liksom inte att säga åt vilket håll matchen lutade så tidigt efter första avsparken. Pang, tjoff och all världens elände grinade rakt in i ansiktet på Tystberga-spelarna vars självförtroende var bräckligt sedan några galet stora förluster i juni.

Barva IF:s Henrik Espenäs i mitten av bilden gratuleras efter 0-1

Någonstans repade hemmaspelarna mod och valde att trots allt tro på vad de håller på med. Gott så. De radade upp hörnor från mitten av halvleken men inte tusan hjälpte det. Däremot var deras ångvältar tunga att möta och har man så många kilo muskler att nyttja som murbräckor så faller muren till sist. Tungt skott av Lucas Orrmo och en retur som JimRobin Vestin kunde lirka in gav kvitteringen till 1-1 i 32:a minuten.

JimRobin Vestin kunde se sin boll gå över mållinjen och 1-1 var ett faktum

Att det bara stod 1-1 i halvtid var något som Barva IF borde vara nöjda med. De hade inte haft initiativet så här långt in i matchen. Men något som inte direkt talade till Tystbergas fördel var att de hade så förtvivlat svårt att sätta den avgörande passningen. Efter att ha spelat bra genom planen slutade det allt som oftast med ett fatalt misstag eller en passning med alldeles för liten marginal. Detta blev inte heller bättre under den andra halvan av tillställningen.

Efter lite regn under första halvleken sprack molnen isär och första halvleken slutade med solsken

Andra halvleken följde trenden som sattes under första halvan. Gästerna sätter 1-2 genom Marcus Andersson knappt fyra minuter in av andra halvleken. Inte heller denna gång var det helt logiskt men de var vassa och utnyttjade möjligheten att komma runt på kanten djupt nere i Tystbergas försvarszon. Denna gång kom svaret snabbare från hemmalaget. Hannes Andersson avancerade in i straffområdet där han blev fälld och Lucas Orrmo dundrar säkert in bollen fram till 2-2, matchuret (det som gick baklänges) stod då på drygt 51 minuter.

Lucas Orrmo satte straffmålet till 2-2 men gjorde mycket nytta under hela matchen för Tystberga

Barva IF tog ledningen ytterligare en gång denna match och 2-3 gjordes i 67:e minuten av Henrik Espenäs. Detta mål tillkom på ungefär samma sätt som deras 1-2-mål men från andra kanten. Tystberga gasade och försökte verkligen få till ytterligare mål. Slutligen lyckades de och även denna gång skedde det genom en fast situation. En frispark på ganska långt håll trycks med finess och kraft in i burgaveln av Petter Sjöberg och för tredje och sista gången i denna match kvitterar Tystberga. Efter den 84:e minuten blir det inga fler mål även om hemmalaget både försökte och trodde på att det skulle vara möjligt.

Tystbergas Petter Sjöberg har precis kvitterat till 3-3 och manar på sina lagkamrater att fortsätta måljakten

Tystberga GIF hade behövt en trepoängare i denna match. Nu stannar de kvar under nedflyttningsstrecket men på samma poäng som Stigtomta IF som med bättre målskillnad befinner sig strax över. Det kan bli en hetsig jakt lagen emellan om överlevnaden i herrfemman den kommande hösten. Jag är annars nöjd med det som presterades på Tyrsvallen denna fredagskväll och små guldkorn som Martin Jonssons prestation under ett kortare inhopp i andra halvleken sitter kvar på näthinnorna. Med en gudabenådad fint fyllde han på korvkön till oanad längd. Utöver målskyttarna och tidigare nämnda Hannes Andersson vill jag även ge plus till lagkaptenen George Said som jag tyckte var bra och en playmaker med klass. Med större kollektivt självförtroende har laget förutsättningar att sätta även de sista avgörande passningarna och då kommer även poängen. Tror jag.

George Said i Tystberga GIF gav ett kompetent och gediget intryck på undertecknad

För att lämna efter mig något mer än en förvirrad bloggtext, skriven en väldigt sen lördagskväll, har jag plitat ihop ett bildgalleri med 190 bilder som du hittar HÄR >>>

Trevlig sommar och lycka till i det fortsatta seriespelet!