måndag 7 oktober 2019

Pressat läge i sista omgången av herrsexan

I och med söndagens avslutande omgång av herrarnas division 6 Sydöstra är fotbollens distriktsserier på seniornivå färdigspelade för året. Synd, jag som tyckte att vi hade det så himla bra tillsammans. För oss i sydöstra delen av distriktet återstår några omgångar av Norrettan där Nyköpings BIS håller till samt ett spännande kvalspel för TVSK i gränslandet mellan division 3 och division 2. Möjligtvis rullar en eller annan ungdomsserie ännu ett tag men det är lite utanför min radar. Vinterdvalan är ett faktum och vore det inte för bandyn i Katrineholm skulle jag tvingas till ett fotoliv i det skeva och dunkla inomhusljuset under många månader framåt.

Dramatik på Hölö IP under söndagen då herrsexan avgjordes

Jag hade sorterat ut en på förhand gastkramande streckmatch i division 6 Sydöstras nedre region. Mina kompisar i Västerljungs IF, som jag besökte i försomras på charmant fina Norrbyvallen, stred med kniven mot strupen för att hänga kvar i division 6. Hölö-Mörkö IF tog denna iskalla oktobersöndag emot hemma på Hölö IP och förutsättningarna för matchen var tuffa. Båda lagen stod på 21 poäng, Hölö-Mörkö IF på rätt sida strecket tack vare bättre målskillnad medan Västerljungs IF befann sig på fel sida om strecket. Enda rätta för Västerljung var att gå för seger för att inte behöva förlita sig på resultatet i en annan match där lokalantagonisterna TVSK U var inblandade.

Om vi frös i nordanvindarna bredvid Hölö Idrottsplats denna söndag? Gissa!
Tillrest bortaklack med Västerljungssympatier men utan bengaler och ansiktsmasker

Det brukar sägas att om man vill se bra fotboll ska man se matcherna i slutet av säsongen då lagen är samtrimmade och spelarna förhoppningsvis i årets bästa form. Det gäller nog inte för ångestladdade måste-matcher. Att spela avspänt och med glädje är nog väldigt svårt när man har en haubitsmynning laddad med nedflyttningskrut framför ögonen.

Domartrion Yousuf Naqqar med assisterande Karl Youssef och Daniel Izgin hade en del att stå i

Först och främst vill jag ge domarna lite cred efter matchen. Den hade kunnat vara mycket hetare och fulare än den blev och jag tycker domarinsatsen balanserade upp tillställningen på ett bra sätt. Några gula kort och även ett rött (direktutvisning som jag återkommer till) men ingen spelare tuggade fradga eller tappade det fullständigt. Gott så.

Hölö-Mörkö IF gör sig redo att gå ut till en avgörande match på Hölö IP den 6/10 -19
Västerljungs IF samlar ihop sig inför den toksvåra uppgiften i sista omgången mot Hölö-Mörkö IF

Det var med få undantag endast ett lag vid rodret under första halvleken. Hemmalaget tog tämligen omgående tag i taktpinnen och de dikterade villkoren ute på planen. När väl det första målet kom dröjde det endast sekunder innan nästa nätrassel kom. I 33:e minuten gör Jakub Lorenc sitt första mål för dagen på en av många hörnor som Hölö-Mörkö skakade fram i första halvleken. Strax därefter gjorde Andreas Lindgren 2-0 för hemmalaget.

Blåklädda Hölö-Mörkö-spelaren Andreas Lindgren fixade 2-0 med 10 minuter kvar av första halvleken

Det blev ännu tydligare efter de två snabba målen vilket lag som ägde matchen. Västerljung fick inte grepp om händelserna och kunde inte heller etablera något långvarigt bollinnehav. Frågan var om de hade vad som krävdes för att äta sig in i matchen under andra halvleken?

En frisbee-jagande hund var utmärkt pausunderhållning på Hölö IP

Andra halvleken började utan att avslöja några större förändringar i styrkeförhållandena lagen emellan. Möjligtvis var hemmaspelarna inte lika ivriga att stöta framåt medan gästerna successivt blev något mer desperata i sina aktioner. Det var trots allt inte riktigt farligt framför Victor Prytz i Hölö-Mörkö-målet. Inte förrän efter 20 minuter då Västerljungsspelaren Rickard Brodin sticker på en boll som sveper in mot hemmalagets straffområde och olycklige målvakten Victor Prytz kommer fel in i situationen och träffar enbart motståndare, ingen boll. Pang bom, frilägesutvisning och straff. Ett långt protestsamtal med domaren följde men i mina ögon var det inte mycket att snacka om. Målvaktsbyte följde och Eric Söderström kröp in i målet och målvaktströjan för att börja med att försöka rädda straffen som brorsan Johan Söderström skulle slå för Västerljungs IF. Den sistnämnde vann den fighten och matchen i matchen.

Straffsituationen där Victor Prytz krockar med Rickard Brodin
Johan Söderström satte straffen och reducerade till 2-1

Plötsligt hade Västerljung fått kontakt i matchen och deras tuppkammar växte. Gästerna radade dock inte upp målchanser trots att de var en man mer på planen och minuterna gick. Oavgjort var inget alternativ (även om vi med facit i handen vet att det hade kunnat rädda dem från platsen under det förbaskade strecket) och fler mål krävdes. Slutligen kom det och kvitteringen till 2-2 gjordes av Andreas Kristiansson på hörna. Taggade jubel och peppande vrål hördes från det svartblåa gänget. Tid för målet matchminut 85. Större mirakel har onekligen hänt inom sportens förtrollade värld. Skulle ytterligare ett mål vara möjligt för Västerljungs IF?

Galet nöjde Andreas Kristiansson på väg att resa sig upp efter kvitteringen till 2-2

Det kom ett mål till i denna turboladdade tillställning. Det gjordes i 89:e minuten och var en snygg aktion av Jakub Lorenc. Du kanske kommer ihåg honom som matchens förste målskytt?! 3-2 till Hölö-Mörkö IF och summan av kardemumman är att jag tycker de vann tämligen välförtjänt. Mestadels spelade de ihop till sin seger i första halvleken då de var tydligt bättre än sin motståndare.

Jakub Lorenc jublar efter sitt segermål som fastställde slutresultatet till 3-2

Det är givetvis tungt att torska i denna typ av måste-matcher. En degradering är inte heller särskilt inspirerande. Västerljungs IF spelade ifjol i division 7 men som tvåor i serien erbjöds de en friplats till årets division 6. Nu får de dra till med klassikern "Vi är tillbaka!" när de återvänder till division 7.

En tung stund efter slutsignalen för Tommie Lagerman och hans lagkamrater i Västerljungs IF

För mig återstår det endast att gratulera Hölö-Mörkö IF till den bibehållna division 6-platsen. Och Västerljungs IF återser jag förhoppningsvis kommande säsong på Norrbyvallen när något av distriktets övriga division 7-lag kommer på besök. Mitt arv efter denna match blir ett bildgalleri med 240 bilder som du hittar HÄR >>>

Nu måste jag ge mig ut på jakt efter en ny kamera, min "sportkamera" är på väg att dra sina sista suckar och det var nog ganska turbetonat att den höll ihop under helgens rugby- och fotbollsfotografering. Wish me luck!