söndag 11 april 2021

Redo för seriestart?

Svanarnas vårflytt norrut har passerat och nu är det tranornas tid. Parvis traskar de i vår sörmländska mylla och agerar ljuspunkter i den timslånga resan mellan Stigtomta och Eskilstuna. Med siktet inställt på träningsmatchen mellan Eskilstuna United och IFK Norrköping på Tunavallen klockan 14.00 den 10:e april fick jag ännu en gång hantera den mentala friktionen att åka till distriktets nordligare delar.

Eskilstunas Amanda Nildén och Matilda Plan omringar Norrköpings Jennie Egeriis 

Eftersom både Damallsvenskan och Elitettan drar igång kommande helg, den 17-18/4, är träningsmatcherna veckan innan både finslipning och generalrepetitioner. United var redan innan lördagsmatchen tydliga med att de skulle matcha de yngre förmågorna och att de egentligen såg semifinalmatchen i Svenska Cupen mot Umeå IK under påskhelgen som det egentliga generalrepet. Elitettan-nykomlingarna IFK Norrköping å sin sida skulle få en riktig värdemätare och en förlust mot allsvenska motstånd kan inte vara alltför mentalt belastande.

En solskensundränkt Tunavallen


United gav alltså möjligheten till speltid för flera av sina yngsta talanger i A-truppen. För mig var det således kul att se några nya ansikten. Och för IFK:s del var det också en del nya ansikten sedan jag i höstas såg dem säkra Elitettanplatsen mot IK Rössö Uddevalla. Försäsongsresultaten pekar på att IFK gjort sig redo för spel på en högre nivå men hur det verkligen förhåller sig med den saken återstår att se. Steget till elitskiktet är sannerligen svårt att ta. United har med sin framgång i Svenska Cupen, final mot BK Häcken på Hisingen den 13/5, visat att de klarat förberedelserna inför seriestarten. Hos mig gnager dock en oro för att de precis som under förra säsongen verkar ha svårigheter att producera mål. Något som blev tydligt även i lördagens träningsmatch.

Eskilstuna United samlar sig för träningsmatch 10/4 -21

IFK Norrköpings damer laddar för sista träningsmatchen innan Elitettan drar igång

Med försiktighet ska denna träningsmatch beskrivas och recenseras. Samtidigt är det inte mer än rätt att ge beröm till IFK Norrköping som vann med två mål och nollade sin motståndare. Det syntes att United inte var ett samstämmigt lag ute på planen. Det handlade delvis om individuella ageranden snarare än laginsats men kanske också vilken mental inställning vissa spelare hade till träningsmatchen. IFK verkade kompensera bolltempot som United drev upp med väldigt rejält och bestämt fysiskt spel.

Om fotbollsmatcher vanns med bollinnehav och anfallsförsök skulle hemmalaget ha tagit hem denna kamp med råge. Men nu är det väl känt att endast mål ger utslag på resultattavlan och där överglänste gästerna sin motståndare.

IFK Norrköpings Lovisa Gustavsson gjorde 1-0 i inledningen av andra halvleken

Molly Wiklander i IFK Norrköping noterades för 2-0 i slutskedet av matchen


Matchinledningen hade kunnat pekat på en annan utgång av matchen då Uniteds Halimatu Ayinde prickade stolpen bredvid IFK:s målvakt Sofia Hjern i 3:e minuten. I övrigt var det inte precis så att något av lagens utespelare gjorde respektive målvakt svettig under de första 45 minuterna. Den andra halvleken var dock endast mindre än 3 minuter gammal då Lovisa Gustavsson satte 0-1 för IFK. Och i allra sista ordinarie matchminuten kom 0-2 genom Molly Wiklander. Gott så för IFK medan United bytte in några etablerade spelare för att vända på steken utan att det gav någon utdelning. Lite strävare tongångar från långsidan hördes under andra halvleken och det var säkerligen en ryggmärgsreflex trots upplägget och ingången till denna match från Uniteds sida.

Efterlängtad comeback för Cajsa Åkerberg i Eskilstuna efter långvarig knäskada

Som vanligt när IFK Norrköpings damer spelar fotboll finns det ett extra intresse från min sida att titta lite extra på den sörmländska representationen. Även om fjolårets lagkapten Filippa Sjöberg (tidigare i IFK Nyköping) inte är aktuell längre så hittar vi Alma Sjödahl (också f.d. IFK Nyköping) och Ebba Sjögren (f.d. DFK Värmbol) i truppen. De spelade var sin halvlek under lördagens match och Ebba gav nog mer avtryck i andra halvlek än vad Alma kunde göra som anfallare i första halvleken då United dominerade ganska rejält.

Alma Sjödahl, IFK Norrköping FK

Ebba Sjögren, IFK Norrköping FK

Kommande helg står IFK Norrköping på sin hemmaarena med sammanbitna käkar lördagen den 17/4 klockan 14.00 för premiärmatch mot etablerade motståndarna IFK Kalmar. En tuff men oj så spännande utmaning. Eskilstuna United tar under söndagen med start klockan 15.00 emot svåra Kristianstads DFF på Tunavallen.


Stort lycka till önskar jag båda lagen inför premiäromgången och i kommande säsongs seriespel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar