söndag 23 januari 2022

Allt avgjordes på en minut i mittenperioden

Så äntligen korsades min och den nästintill nybildade ishockeyklubben Nyköpings AIK:a vägar. Okej, de bildades inför säsongen 2020/21 men av den blev det intet. Corona-pandemin satte stopp för all inomhusidrott förra vintern om man inte tillhörde elitskiktet. Grabbarna i NAIK fick hålla bågen spänd länge innan de säsongen 2021/22 kunde släppa loss krafterna. Utan problem tog man sig igenom grundserien i Hockeyfyran Södra Stockholm, där man för övrigt stötte på återstartade Gnesta IK, och kvalificerade sig för spel i Allfyran.

Hockeylördag i Lilla ishallen där Nyköpings AIK mötte Boo Hockey

Lördagen den 22/1 såg det ut som om all idrott i Nyköping skulle bli inställd. Den ena matchen efter den andra ströks med hänvisning till smittspridning. Just nu exploderar spridningen av Omikron-varianten och därför var det fantastiskt välkommet att Nyköpings AIK kunde genomföra matchen mot Boo HC i Rosvallas lilla ishall. Matchen var Nyköpings tredje i serien och man hade med sig en seger (över Hallsta IK) och en förlust (mot Tullinge TP HC) sedan tidigare. Och med tanke på vad som stod på resultattavlan efter första perioden mot Boo Hockey så verkade det inte helt säkert med en ny seger trots spelövertaget för hemmalaget. Men det skulle ändra sig på ett brutalt intensivt sätt i andra periodens första minut.

Corona-läktare

Ingen gång under första perioden hade Nyköpings AIK ledningen. Gästerna inledde målskyttet efter drygt tre minuter och halvannan minut senare kvitterade NAIK. Innan minuten gått gör sedan Boo sitt andra mål som inte kvitteras förrän matchuret tickat iväg till 14:41. Innan den 15:e matchminuten var tillända gör dock gästerna återigen mål och vi hade 2-3 med oss in i andra perioden.

Om det var självinsikt hos det rutinerade och meriterade hemmalaget eller en hårtork modell XL från tränarhåll har jag ingen aning om. Men det blev fart på buggarna i NAIK och när 1 minut och 1 sekund gått av andra perioden stod det 5-3 på resultattavlan. Spelarna i Boo Hockey undrade nog vad tusan som hände. Gästerna fick ett utmärkt läge att reducera i mitten av perioden när hemmalaget i ungefär 1,5 minuter spelade 3 mot 5. Men den stormen red hemmalaget ut och gjorde istället 6-3 när klockan tickat fram till 10:56.

Action i tredje perioden fotad genom en nästan fläckfri liten yta av plexiglaset

När knappt 5 minuter passerat av tredje perioden kom 7-3 och då kändes det avgjort. Men Boo-spelarna gav inte upp samtidigt som hemmalaget gick ner lite i fokus och tempo vilket gav reduceringar både till 7-4 och 7-5. Det sista av dessa mål kom efter spel i 3 mot 3 där NAIK först fått två spelare utvisade och sedan i tät följd fick även gästerna två lirare förvisade till botbänken. 7-5-målet gjordes då klockan stod på 14:38 men det dröjde ända till det var 37 sekunder kvar av matchen innan Boo Hockey tog en timeout för att därefter plocka ut målvakten till förmån för ytterligare en utespelare. 10 sekunder från slutet kunde NAIK lyfta in 8-5 i tom kasse. Slutresultatet fastställdes med 3 sekunder kvar till 8-6 (och det målet såg jag inte alls för jag höll på att förflytta mig från suddet bakom plexiglaset till avbytarbåsets trygga famn.

Nyköpings AIK:s mål gjordes av Robin Grönqvist (2 mål), Eric Örtegren (2 mål), Robin Jakobsson, Rasmus Johansson, Lucas Karlsson och Erik Behm.

Jag tackar för sportunderhållningen och hoppas att vi kan göra om detta snart igen. Kul att återse så många av spelarna som jag sett under åren då Gripen skuttade upp genom seriesystemet innan de slutligen omvandlades till Nyköpings SK.