lördag 5 mars 2022

Nyköpings SK bjöd på både entré och underhållning

Med IFK Nyköpings handbollsherrars division 1-haverimatch förra fredagen i färskt minne närmade jag mig Rosvalla veckan senare för ännu ett division 1-äventyr. En annan sport men snarlika förhållanden. Hockeykrigarna i Nyköpings SK skulle möta ett sämre placerat lag, precis som IFK i handbollen för en vecka sedan. NSK hade dessutom förlorat mot Kumla HC under onsdagskvällen vilket också var illavarslande. Handbollen bjöd sin publik på entrén vilket även hockeyn gjorde för sin Hockeyfest. Skulle det bli lika glest på läktarna som för IFK?

En match när Daniel Bergqvist gör mål liggande borgar för en bra match

Kumla Hockey är säkerligen trötta på alla fängelsereferenser men sanningen är att om de inte suttit på botbänken så mycket som i fredagens match hade de gett sig själva betydligt bättre förutsättningar. När en av deras backar halvt uppgivet under ett byte i tredje perioden suckande utbrister "Jag hatar utvisningar!" förstod jag att det tärde då någon alltid satt frihetsberövad. Laget och tränarna ska ändå ha en eloge för sitt goda humör, inte förrän på slutet blev de lite högljudda vid ett par av utvisningarna.

Glädjande och inspirerande med 1253 åskådare på läktarna i Stora hallen

Det är lätt att känna sympatier för Nyköpings SK som ända sedan Gripen-tiden brunnit lite extra för sina matcharrangemang. Allra mest då den årliga Familjedagen arrangerats. I pandemins och restriktionernas skugga har det varit omöjligt att ro iland detta men fredagens match gav ändå tillbaka lite av känslan som finns runt ishockeyn i stan. VIP-hyllan var propp, supporterklubben Gryphons gav liv åt tillställningen från klacksektionen, surret var lite extra helt enkelt. Och man lät alla barn- och yngre ungdomslag chansen att visa upp sig på isen före matchen och i periodpauserna. Vilken grej för de yngsta lirarna!

Klubb-gemyt när isen fylldes av unga ishockeylirare

Om det fanns något nervöst och tveksamt hos hemmalaget så försvann det tidigt i matchen. Albin Ivarsson-Hamberg löste nervknutar på löpande band i första perioden och placerade sitt lag i förarsätet med sitt hattrick och ledning 3-0 efter de första 20 spelade minuterna. Mål av Albin i 7:e, 9:e och 20:e matchminuterna. Däremellan kunde hemmalaget rida ut stormen då de fick klara sig i 4 mot 5-läge under 5 minuter i samband med Sören Dietz Larsens matchstraff efter 08:16. Kumla tog inte chansen under de två övriga NSK-utvisningarna som kom innan 60 minuter var spelade.

Albin Ivarsson-Hamberg, hyfsat bra och viktig för Nyköping mot Kumla under Hockeyfesten

När den andra perioden spelats stod det 6-2 på resultattavlan. Sett till dominansen från Nyköpings SK:s sida borde den perioden snarare ha slutat 6-0 än 3-2. De var klassen bättre än sin motståndare denna gång, oaktat powerplay eller inte. Den tredje perioden blev mållös men det handlade nog om viss oskärpa hos hemmaspelarna eftersom de fortsatte att skapa massor framåt. Skottstatistiken landade på totalt 50-29. En stabil insats av Sebastian Wagner i NSK-kassen även om han inte utsattes för övermänskliga prövningar denna gång.

Utöver Albins tre mål i första perioden gjordes Nyköpings mål av John Moberg, Daniel Bergqvist och Elias Jacobs.

Det ska mycket till att Nyköpings SK på sina tre återstående matcher i vår-serien kan lämna mittenskiktet och nå en playoff-plats. Sannolikt rundar de av säsongen tidigt. Å andra sidan slipper de förlänga serien i en negativ kvalserie så den belastningen slipper de trots allt. I den gruppen hittar vi bl.a. Eskilstuna Linden och det är väl bara att hoppas att länskonkurrenterna kan bibehålla sin division 1-plats när säsongen är till ända.

Jag gjorde vad jag kunde för att dokumentera matchen och matcharrangemanget som var lite extraordinärt denna gång. Du hittar mina 180 bilder HÄR >>>

Tack för denna gång och lycka till i avslutningen av hockeysäsongen 2021/22.