torsdag 29 december 2011

Några ord innan året är slut

Vi är på de sista snubblande stegen innan 2011 är till ända. Jag har summerat både det ena och det andra här på bloggen efter utomhus-säsongens slut och kommer inte att göra någon ytterligare summering (s.k. årskrönika.) Men några ord på vägen in i 2012 blir det istället!


Till säsongen 2012 ser det ut som årets 12 lag i bevakningsområdet blir 10. Om jag uppfattar allt korrekt försvinner Oxelösunds IK:s U-lag. Hargs BK:s U-lag och Stigtomta IF:s tjejer försöker nog att göra gemensam sak kommande säsong. Hur det ser ut framöver för de återstående 10 lagen kommer jag att gissa i ett eller ett par inlägg efter årsskiftet.


I inledningen av vintern har IFK Nyköping klivit fram som den organisation som både på A- och U-nivå attraherat de mest ambitiösa och kompetenta spelarna. Genom att ganska tydligt ta på sig rollen som Nyköpingsområdets fotbolls-lokomotiv får man också finna sig i det ansvar som därmed följer. Här gäller det att IFK långsiktigt möter upp med bra organisationer runt lagen och tar sikte framåt och uppåt. För första gången på många år känns det som att situationen accepteras av övriga föreningar runt Nyköping. (Sett till hur det är och har varit på pojk- och herrsidan i Nyköpingsområdet har Nyköpings BIS suveränitet varit en källa till ständiga diskussioner som inte alltid är eller har varit odelat positiva...)


En sak som jag däremot inte riktigt får grepp om är hur IFK senaste åren jobbat med sin A- och U-lagsverksamhet på damsidan. Under säsongen som passerat valde man att helt separera trupperna när det gäller träningen. A-lagets träningar kan säkerligen ha vunnit på det men den starka 95-årgången som utgör stommen i U-truppen har därmed också blivit ännu tajtare som grupp. Hur detta kommer att te sig de närmaste 2-3 åren ska bli spännande att följa. Och var tar spelarna vägen som inte riktigt platsar eller möter upp med den ambition som krävs?


...år blir alla som är födda 1995 under 2012.


Jag skulle vilja vända mig med några ord till organisationsledare runt om i föreningarna. För många känns det säkert tungt och allmänt jobbigt med mycket energislukande ideellt arbete och här skulle jag vilja likna det vid en joggare som på sitt löppass sjunker allt djupare med blicken och till slut bara ser marken under fötterna. Upp med blicken, titta framåt och det blir så mycket lättare! När det gäller verksamheterna ute i föreningarna och klubbarna finns det bara två vägar att gå. Antingen utvecklar man eller annars avvecklar man! För även ett bibehållande av status quo i en föränderlig värld kräver utveckling!


När det gäller utveckling hoppas jag och flera andra att projektet FUN (Fotbollsutveckling Nyköping) kan bära fram ett samarbete som, för de som engagerar sig, också hjälper till i utvecklingen framåt (och att höja blicken från marken man trampar på.)


Organisationsledare, låt er inte knäckas!


IF Metall Cup
Lördagen den 7/1 välkomnas ett antal damlag till Ramdalens Sporthall i Oxelösund för futsal. De 6 deltagande lagen spelar i 2 grupper och därefter blir det placeringsmatcher. Spelschemat ser ut så här:
Grupp A:
kl 09:00  Dunkers IF - Oxelösunds IK
kl 09:50  Nyköpings BIS - Oxelösunds IK
kl 10:40  Dunkers IF - Nyköpings BIS
Grupp B:
kl 09:25  IFK Nyköping U - IK Tun
kl 10:15  IFK Nyköping U - Oxelösunds IK 2
kl 11:05  IK Tun - Oxelösunds IK 2
Slutspel:
kl 11:30  Semifinal 1: Segrare Grupp A - Tvåan Grupp B
kl 11:55  Semifinal 2: Segrare Grupp B - Tvåan Grupp A
kl 12:20  Match om 5:e-6:e plats: Treorna i Grupp A och B
kl 12:45  Final mellan segrarna i Semifinalerna


Med medvind, nerförsbacke och solen i ryggen hoppas jag kunna vara på plats i Ramdalen den 7:e. Kan bli ännu en inomhushall att leta fotoljus i... :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar