lördag 2 juni 2012

Allt var inte fryskallt på Vallen!

Första helgen i juni - då ska det vara varmt, somrigt och solglajjorna ska sitta framför ögonen. Det applåderades regelbundet idag på Folkungavallen när IFK Nyköping mötte Boo FF i division 2, men det kanske var för att publiken behövde slå liv i fingrarna då och då?

Nåja, spelet från hemmalaget värmde, publiken verkade nöjd och för mig som fotograf var det (hur konstigt ni än kan tycka att det låter) nästan perfekt fotoljus trots kulingvindar, regn och endast 6 grader "varmt".

Jo jo, där satt de allihopa. Torra och säkert i 20 gradig värme under taket...

De fick det inte lätt, tjejerna i Boo FF, när hemmalaget valde att rivstarta i medvinden på Folkungavallen. Boo:s lagkapten Alice Ahlberg och hennes lagkamrater fick redan i andra matchminuten se första baklängesmålet trilla in. Målskytt Hanna Persson.

Boo FF:s lagkapten Alice Ahlberg.

Och i 9:de minuten var Hanna framme igen och satte 2-0 till IFK. Denna gång hade jag i alla fall hunnit bort till motståndarmålet!

Hanna "HP" Persson rundar målvakten för att göra sitt andra mål för dagen.

När jag stod där bredvid planen och lät mig underhållas av IFK:s anfallsfotboll konstaterade jag att trots det rent genomusla vädret så strålade den enormt vackra årstidens tecken igenom rusket.

Kastanjeträden vid Folkungavallen står i full blom.

IFK Nyköping var numret större än sin motståndare idag. När väl Melinda Hall fått kontroll på sin del av mittfältet ("köttat till sig" om man ska ta till sig vad tjejerna i Boo FF högljutt tyckte) så gavs den mer offensivt placerade mittfältaren Edina Begovic fullt utrymme att briljera. Men samtidigt ska sägas till alla aktörers försvar idag att det var väldigt svårspelat i kulingvindarna som svepte fram över planen.

Första halvlek som slutade 2-0 innebar ett spelövertag för IFK som dock fick se många av sina djupledsbollar bli för långa i medvinden. Och bortalaget verkade mest nöjda om de fick slå ut bollarna över sidlinjerna.

I halvtidspausen skulle det som vanligt hystas golfbollar. Själv gick jag mot kiosken där en verklig eldsjäl håller hus. IFK Nyköpings trotjänare Margot Malmqvist har nyligen tagit emot Nyköpings kommuns stipendium för Årets Eldsjäl och ska naturligtvis ha del av uppmärksamheten här på bloggen!

Margot Malmqvist ger service till kunderna i IFK Nyköpings kiosk på Folkungavallen.

Några minuter in i andra halvlek hördes en något mindre nöjd IFK-tränare (Urban Strand) mana på sina tjejer. Och det fanns fog för detta då Boo i 9:de minuten borde gjort mål på en jättechans. (De hade även en bra chans i första halvlek, men det var ungefär vad de skrapade ihop totalt sett.)

IFK Nyköpings tränare Urban Strand dirigerar sina spelare.

Halvleken rullar på och i 26:e minuten byts Amanda Nordlie in (Melinda Hall ut) och i 33:dje görs nästa byte då Jennifer Askesten kommer in (och Lisa Tholander går ut.)

Det skulle sedan dröja till andra halvleks 43:dje minut innan Hanna Persson fullbordar sitt hat trick när hon gör sitt och lagets tredje mål för dagen och fastställer slutresultatet.

Hanna Persson, tremålsskytt mot Boo FF.

Förutom alltid högpresterande Hanna Persson, och den duktiga och aktiva Edina Begovic (utsedd till matchens lirare), skulle jag vilja nämna några fler spelare efter dagens seriematch. En tjej som nu kommit in i division 2-tempot och från sin ytterbacksposition bidrar allt oftare i anfallsspelet är Elin Forzelius. I mina ögon en av planens bästa idag, och så när målskytt ett par gånger om.

Elin Forzelius har kommit in i division 2-tempot som lagets vänsterytterback.

En tjej som borde fått kröna sin dag med ett mål men som istället blev osjälvisk framspelare till Hanna Perssons tredje mål var Alma Sjödahl. Idag såg det ovanligt positivt och piggt ut för lagets andra offensiva mittfältare och här finns det mycket potential!

Alma Sjödahl samlade ihop till ett bra betyg idag.

Slutligen vill jag lyfta lagets två yttermittfältare som under stunder i matchen dominerade sina flanker och gav IFK spets framåt. Lisa Tholander och My Zetterquist Helger (som vid ett tillfälle sköt bollen så hårt i famnen på målvakten att jag trodde både boll och målis skulle fara in i maskorna.)

Lisa Tholander, vänsteryttermittfältare i IFK Nyköping.

IFK Nyköpings högerytter My Zetterqusit Helger i bakgrunden.

Jag avslutar med att tacka Edina Begovic och Julina Andersson för målgesten de bjöd på efter lagets 3-0. De kan säkert berätta för oss andra vad det föreställde. (Min teori är skadade maskar alternativt sälar med kraftig kolik...)

Tack för att ni bjuder på er själva tjejer!

Bilder? Självklart! Du hittar 49 stycken i bildgalleriet.