fredag 22 juni 2012

På främmande mark i IFK:s fotspår

Jag vet en del skit. Till exempel att det i helgen var ungdomscup (i ösregnet) på Smedby IP och att den planen nu är ospelbar fram till i höst. Tyvärr var det en insikt som kom till mig när jag till slut lyckades få tag på en ledare i Smedbys klubblokal 10 minuter innan matchstart mellan Smedby AIS och IFK Nyköping i damernas division 2. Som tur var hade han koll på att matchen jag så gärna ville se skulle spelas på City Gross Arena på Lindö. Efter ett par djupa andetag gav jag mig således vidare i Jakten på Matchen.

City Gross Arena i Norrköpings utkanter (Lindö.)

Vi tar de torftigare faktadelarna först. Match i damernas division 2 mellan Smedby AIS och IFK Nyköping. I seriens premiäromgång vann IFK med 4-1 (efter bl.a. 2 mål av Hanna Persson som i denna match satt på läktaren skadad.) Publiken var tyvärr ganska lätträknad, ca 65 personer hade sökt sig till läktarplats i det härliga midsommarvädret.

IFK startade matchen med Patricia Kaldoyo i mål, en backlinje bestående av Malena Soini, Julina Andersson, Sofia Sandström och Karoline Pettersson, ett mittfält med balansspelaren Melinda Hall bakom Jennifer Askesten, Amanda Nordlie, Edina Begovic och My Zetterquist Helger och som ensam anfallare på topp återfann vi Lisa Tholander.

Bänken bestod av Sandra Carlsson, Katja Andersson, Thea Sandqvist och Amanda Johansson. (En näst intill helt anfallsspelarbefriad avbytarbänk med andra ord.) IFK Nyköping gjorde 2 byten i matchen. I 58:e minuten byttes Sandra Carlsson in istället för Karoline Pettersson och i 64:de minuten kom Amanda Johansson in istället för Jennifer Askesten.

Smedby-tjejerna var otroligt nära att ta ledningen i 15:e minuten i samband med en hörna, och när de i 30:de minuten hade rullat ut IFK kapitalt räddades bortalaget av en stolprot som stod i vägen för hemmamålet som nog borde kommit. Men däremellan lyckades Lisa Tholander göra Nyköpingslagets mål i 23:e minuten när hon långt ute i straffområdet rundade målvakten och sedan enkelt kunde göra 0-1.

Lisa Tholander i sitt förarbete till 0-1.

I andra halvlek gjorde IFK Nyköping sina två byten som beskrivits ovan. Men det förändrade varken matchbilden eller IFK:s prestation i stort.

Karoline Pettersson. Hösnuva eller snyting på snoken?

Ensam där ute på stora planen?! Amanda Johansson tillbaka i division 2-sammanhang!

En halvtimme in i andra halvlek kommer en lång passning fram på Smedbys högerkant som sedan spelas in parallellt med kortlinjen in framför mål där Smedby-spelaren enkelt kunde stöta in 1-1 vid bortre stolpen.

Smedby AIS stod för en laddad och stabil insats. De hade kommandot i 90 minuter och ska med tanke på det och de två solklara chanserna som hårfint brändes i första halvlek vara laget som är mest missnöjt med oavgjort. IFK Nyköping gjorde ingen minnesvärd insats vare sig som lag eller individuellt. Som exempel kan nämnas att man vid några tillfällen i andra halvlek hade ett spelavstånd på typ 0,5 meter nere i sitt eget straffområde...

Sandra Carlsson och Melinda Hall i komplicerad situation.

Positiva detaljer då? Jo visst! Kul att se Amanda Johansson tillbaka i division 2 igen efter längre frånvaro p.g.a. en knäskada. När hösten kommer har hon förhoppningsvis kommit i fatt ytterligare i träning och tempo och kommer hon upp i närheten av den nivå hon höll 2010 så blir det ett härlig förstärkning i kantspelet för IFK.

I en match som denna när IFK Nyköping fick mycket att göra i försvarslinjen var det kul att följa mittbacksparet Julina Andersson och Sofia Sandström. Sofia står fast som en fura, rubbas inte i första taget och har god spelförståelse som gör att hon oftast står rätt. Julina kompletterar perfekt då hon flyfotad hänger med vilken anfallare som helst.

Julina Andersson i IFK Nyköping fick många löprundor på City Gross Arena under torsdagskvällen.

Jag konstaterar att jag inte ska göra IFK Nyköping otjänsten att följa dem även på bortamatcherna. Senast det hände var i Katrineholm när de spelade 1-1 mot DFK Värmbol på Backavallen, och det var precis lika krampaktigt från IFK:s sida som denna gång. Det måste ha varit mitt fel, för inte kan väl killarna på Lokalsporten.se ha del i detta?

Lokalsporten.se var på plats, behagligt nedsjunkna i var sin plaststol på läktaren.

Min ofrivilliga groundhopping denna kväll gör mig irriterad. Varför betraktas matcher ända upp på division 2-nivå som endast en intern angelägenhet? Vill man inte sälja in sin "produkt" till andra? Denna gång var det känt sedan i söndags att det inte skulle bli match på en söndersprungen Smedby IP men inte orkade man ändra detta någonstans t.ex. på hemsidor (Svenska Fotbollsförbundets inkluderad.) Och IFK Nyköping är tyvärr inte bättre när de i helgen ställde in sin match utan att kommunicera detta på något sätt utåt!

När det nu för privat del efter kommande veckas arrangerande av Fotbollsskola (90 barn på Stigtomta IP) börjar lugna ner sig med ideliga projektmöten, födelsedagar, skolavslutningar och annat så finner jag att alla damserier har sommaruppehåll. Synd, nu när jag har mer tid över för fotbollsbevakning... :-)

Du hittar ett knappt 40-tal bilder från matchen i bildgalleriet!