Lördagskomben 16/6

Ingen kan komma och säga att man inte var förvarnad. Vädret den första halvan av denna lördag skulle innebär högre luftfuktighet än normalt.  Men vad gjorde väl det, för här skulle spelas och konsumeras fotboll på löpande band. Och så befriande långt från ångestladdad EM-fotboll som möjligt!

Som den observante noterat tidigare idag här på bloggen har det bevakats två division 3-matcher och först ut var IK Tun som tog emot gästande Flens IF-Södra hemma på Enstaberga IP kl 13.00. Och oj vad det regnade. Och oj vad det hade regnat, för några tydligare spår av linjer på fotbollsplanen fanns inte.

Linjerna på Enstaberga var inte lätta att se idag.

Vi var nog max 30 stycken som utgjorde publik på Enstaberga IP idag. 20 av oss försökte trycka under var sitt paraply medan ett 10-tal nöjde sig med att ta in matchen via bilrutan på parkeringen. Det var en underhållande match men tyvärr blev det lite tjafsigt i slutet. Hemmalaget rivstartade med mål redan efter ungefär 4 minuter av Maria Hagfalk Voss som petade in bollen efter hörna. (Innan matchen var slut skulle hon göra ytterligare ett liknande mål.)

Hagis, tvåmålsskytt mot Flens IF-Södra.

1-0 stod sig första halvlek ut, men hemmalaget dominerade och hade hela tiden initiativet. Och de kostade på sig att bränna en straff (men också returen som i båda fallen hamnade rakt i magen på Flens-keepern.) Några direkt solklara målchanser skapade i och för sig inte hemmalaget men det bådade ändå gott inför andra halvlek.

Under pausen verkade Flens-tjejerna fått en hårtork eller liknande för de var plötsligt etta på bollarna och mycket ivrigare att göra något vettigt av denna match än i första halvlek. Därför var det nästan ologiskt när hemmalagets Erica Thorell i andra halvleks 15:e minut satte ett mycket snyggt mål inprickat över fingertopparna på Flens-målvakten. För Tun var detta mål inledningen på en period när de inte bara tog över spelet igen utan också satte de chanser de skapade.

3-0 tillkommer i matchminut 64 och även denna gång var det Erica Thorell som höll sig redo framför mål när ett inkast damp ner framför hennes fötter. Kliniskt avslut.

Erica Thorell gör här sitt andra mål för dagen mot Flens IF-Södra.

Gästerna tilläts reducera några minuter senare men i 75:e minuten gör sedan Hagis sitt andra mål för dagen i samband med hörna. Tänk, inga nickmål utan mål med fötterna för den rutinerade mittbacken denna tidiga eftermiddag. 5 minuter efter detta mål fastställer Maja Karlsson slutresultatet till 5-1.

Maja Karlsson avslutar Tuns målskytte med sitt 5-1-mål.

Inte helt lättspelat på en så vattensjuk plan. Men utan att ta i för mycket så måste jag också säga att Flens-laget inte presterade såsom jag förväntat mig i förhållande till deras tidigare poängskörd och topp-tre-placering i tabellen. Tun spelade bra och vann helt rättvist, men nog hade jag trott på en tätare match än det nu blev.

Vattensjukt på Enstaberga IP.

Matchslut, snabb blogg-kommentar om slutresultatet, och in i bilen för en kortare färd mot Krikonbacken där Hargs BK tog emot Hällbybrunns IF. Också denna match i division 3. Straxt efter starten klockan 15 hade ett 50-tal sökt sig till uppehållsvädret (och senare solskenet) på Krikon.

På Krikonbackens mindre bra fotbollsplan stod inte lika mycket vatten, men den var banne mig lerigare än planen jag nyss lämnat. Och under ackompanjemang av en mycket kommunikativ tränare tog bortalaget ledningen i 10:e minuten. Bortalaget var klart bäst i inledningen av matchen men efterhand så flyttade Hargs-tjejerna fram positionerna och mötte upp riktigt bra.

I Hargs BK kunde vi återse en efterlängtad mittfältskrigare i form av Emma Petersson. Hon skulle få en viktig roll i slutet av tillställningen.

Emma Petersson visade gryende form (sedan jag såg henne i Vingåker för någon månad sedan.)

Och ett "gammalt" ansikte som nu åter dykt upp i Hargs BK är Anna Behm. Hon spelade i klubben för några år sedan, gick vidare till IFK Nyköping om jag inte minns fel, och har efter några års frånvaro från stan nu dykt upp igen. Det såg bra ut för henne på mittfältet idag!

Anna Behm återfinns återigen i Hargs BK:s matchställ.

När solen började titta fram kände man den omisskännliga doften av varm lera sprida sig över Krikonbacken.

Något lerigt framför avbytarbåsen på Krikonbacken.

Första halvlek, men även andra halvlek (med undantag av de första svängiga och chansrika minuterna) präglades av riktig gnet-fotboll. Harg försökte och försökte men kom inte riktigt hela vägen mot en motståndare som inte bjöd på någonting. Hällbybrunn spelade säkert, slog sällan bort bollar eller gick bort sig i positionerna. Det var inte utan att man tänkte att det nog blir torsk för det frenetiskt kämpande hemmalaget.

Men ve den som misströstar. För i slutet hände allting och Hargs BK vände totalt på steken! I 89:e minuten får Harg ännu en av flera hörnor, och den här gången blir det utdelning när Emma Petersson klackar (!) in bollen i mål.

Emma Petersson klackar in kvitteringen fram till 1-1.

Och innan jublet hunnit lägga sig på Krikonbacken gör Emma Andersson mål i samband med en svepande frispark som hon tråcklar in vid bortre stolpen. Rullgardin ner för Hällbybrunn och flaggan i topp för Hargs-tjejerna.

Jag avslutar med i mina ögon dagens topp-bild. Tränare Thomas Petersson visste liksom inte hur han skulle göra när ledningsmålet trillar in med sekunder kvar av matchen. Här bjöd han på ett befriande avgrunds-jubel som känns i hela kroppen när man ser. Tack Thomas!

Thomas Petersson jublar efter lagets seger mot Hällbybrunns IF.

Bilderna från IK Tuns match mot Flens IF-Södra kommer du nu åt HÄR!
Bilderna från Hargs BK:s match mot Hällbybrunns IF hittar du HÄR!