onsdag 29 februari 2012

Futsal-SM, The Extended Version

Himmel och pannkaka, sicken osannolik framgång det blev för två av de tre sörmländska tjej-lagen när de åkte till västsidan och deltog i futsal-SM. Min tanke att förlänga min Göteborgs-vistelse (i jobbet) över helgen blev ju ovanligt lyckad för egen personlig del då jag fick chansen att se tjejerna kämpa sig till SM-silver, men också för alla bloggläsare som kunde erbjudas bevakning av ett arrangemang med SM-status. Jag menar, hur många fotbollslag med Nyköpings-anknytning (och Dunker/Malmköping också för den delen) har hittills varit med och kämpat om SM-titlar ända in i kaklet?

Prisbord i väntläge.

Jag tittar roat bland anteckningar och foton från helgen och noterar att det förutom de kryptiska orden "P15" och P17" på några ställen inte går att ana att det även var grabbar i Lundbystrandshallen som kämpade om motsvarande titlar på pojksidan. Jag har med denna blogg tydliggjort att jag bevakar damfotboll, och även om detta var ett ungdomsmästerskap så är ju tjejerna i IFK Nyköping damspelare sedan säsongen 2011. Grabbarna får helt enkelt hitta sina egna forum och rapportörer (och de etablerade medierna brukar ju vara ganska duktiga på att ignorera tjej- och damfotbollen medan de allt som oftast hittar till killarnas matcher.)

Saosann Rammo vänder sig till publiken för att mana till jubel efter IFK:s vinst mot Asarum.

Ni som hunnit titta på mina bilder från SM kanske har reagerat på att det är vissa spelare som är med oftare på bild än andra. Det är inte så att jag favoriserar någon före någon annan, men en del spelare händer det extremt mycket kring. En sådan tjej är utan tvekan Saosann Rammo. Jag har sett henne spela tidigare, men i matchen mot Asarum presterade hon så sagolikt mycket magiskt med fötter och boll att jag kom på mig själv med att flera gånger bara stå och skratta åt showen.

Men en spelare gör inget lag. Och detta faktum gör att jag högaktar lagsporterna. Det är förvisso många gånger en balansgång att få ihop ett gäng starka individer och vinnarskallar, som det oftast finns gott om i framgångsrika lag, men när det funkar är det fantastiskt. Och även om jag denna gång inte lyckats publicera bilder på exakt alla tjejer som var med och spelade (inomhus har man inte så stora möjligheter att gå runt och fotografera från många olika positioner) så vill jag betona att jag inte glömmer hur viktiga alla i ett lag är!

Ja, och vad gör jag härnäst? Jo, visar bilder och skriver om några tjejer jag sett spela under helgen som jag skulle vilja lyfta fram lite extra. Men vid nästa tillfälle skulle det mycket väl kunna vara någon helt annan som står på tur! I Dunkers IF har jag tidigare hissat målvakten Daniella Andersson, och det gör jag mer än gärna en gång till.

I mitten ser vi Dunkers IF:s duktiga målvakt Daniella Andersson.

Jag såg inte alla Dunkers matcher (tyvärr) men i de matcher jag såg visade även ett blont yrväder att hon är en duktig talang som skapade oreda i motståndarlagens försvarslinjer.

Elin Rombing i Dunkers IF visade mycket talang.


IFK Nyköping har under vintern dragit till sig många lovande talanger från sydöstra Södermanland. Detta ska summeras till de egna unga, lovande spelarna. Många av de utifrån kommande tjejerna var med och spelade i Göteborg, och en av de mer målfarliga och vassa tjejerna (som även kallats till landslagssamling för 96:orna) är den från Hargs BK inkomna Alma Sjödahl. Bilden nedan kommer säkert inte Alma att gilla, men jag tycker den är kul...

Jodå, Alma Sjödahl, det gör ont att bli trampad på tårna!

Målfarliga spelare finns det fler av i IFK. Två av dem finns med på nästa bild där Saosann redan nämnts och Malin Thorslund är den andre. Malin har inför säsongen 2012 flyttats upp i IFK:s A-trupp och kommer förhoppningsvis att få spela en och annan division 2-match under året.

Saosann Rammo och Malin Thorslund utgör en målfarlig kombination.

Själv har jag som medioker fotbollsspelare aldrig riktigt begripigt mig på att spela "felvänd" långt upp i planen utan känt mig mer bekväm (=mindre förvirrad) i de bakre leden. En tjej som många gånger under SM var en fin länk mellan dessa positioner är Filippa Sjöberg, lagkapten och mycket duktig fotbollsspelare.

Filippa Sjöberg, IFK:s ansvarstagande lagkapten.

IFK har bra försvarsspelare också och en som jag tidigare noterat som "lite extra" är Katja Andersson. Hon har precis som Malin Thorslund inför säsongen 2012 flyttats upp till A-truppen. Katja har enligt mitt förmenande förmågan att inte låta sig stressas av pressande motspelare, och dessutom har hon ett cool sätt att dribbla och vända bort spelare (trots att hon är back.)

Katja Andersson, duktig back i IFK Nyköping.

En spelare som flera gånger räddade IFK Nyköping ur svåra knipor under helgen är den som också är placerad allra längst ner i planens längdriktning. Målvakten Jenny Andersson (inkommen från Hargs BK under vintern) gjorde allt igenom en mycket bra turnering.

Jenny Andersson räddar här en s.k. lång straff.

Tjejerna i IFK leds av Magnus Thell. Vid Magnus sida återfinner vi bl.a. också Jens Littorin (som till sin lycka denna helg kunde vara kvar på hemmaplan och istället se sitt lag flytta på sig till hans kartposition.)

Jens Littorin och Magnus Thell har uppenbarligen något klurigt att fundera över.

Till Göteborg hade man även tagit in U-truppens duktiga lagkapten Frida Genander som ledare. Hon såg emellanåt lidande ut inför det faktum att hon inte fick vara med och spela... (hon är trots sin ringa ålder för gammal för detta sammanhang.)

Bänknötande av Magnus Thell och Frida Genander.

Hoppsan. Det blev ett långt inlägg för att få nämna det som nämnas bör, och illustrera det som fotona räckte till. Och för den som inte tröttnat helt på SM i futsal utlovas ytterligare ett inlägg med några fler bilder och text som blivit kvar som bonusmaterial.

På återhörande!

Bilderna från SM i futsal feb -12

Efter ett par kvällars bildredigering finns nu ett drygt 150-tal bilder uppladdade i Fotbollslasses bildgalleri som du antingen når genom att klicka här på bloggen till höger där det står "Klicka för större matchbilder!" eller lite längre ner till höger klicka på länken "Fotbollslasses bildgalleri" (under rubriken "Fotbollslänkar") eller genom att följa någon av nedanstående länkar:


SM i futsal dag 1
SM i futsal dag 2
SM i futsal dag 3 IFK Nyköpings semifinal
SM i futsal dag 3 final F15 Dunkers IF - Vasalunds DFF
SM i futsal dag 3 final F17 IFK Nyköping - FC Höllviken


Kvar har jag ett 20-tal bilder som utgör bildmaterialet till ett eller ett par blogginlägg med extramaterial från SM-helgen.




På återhörande!

söndag 26 februari 2012

Rapport från SM i futsal, dag 3

Om jag gnydde över lunchen under lördagen så vet jag bättre idag. Ingen lunch alls och knappt något kaffe heller är statusen nu när jag börjar skriva på detta blogginlägg. Jag sitter nu på ett tåg som når Katrineholm om ca 20 minuter och klockan har hunnit bli 17.30 på söndagseftermiddagen. Intrycken är däremot inte färdigsmälta ännu, men det sjunker undan så sakteliga. En händelsrik dag blev det för den sörmländska flickfotbollen!


Ni som nu läser detta vet med all säkerhet att IFK Nyköpings tjejer i klassen F17 tog sig till final där de sedan förlorade mot ett skickligt FC Höllviken i en jämn match. Och nästintill lika många av er har säkert koll på att Dunkers IF:s tjejer i klassen F15 också tog sig till final men där förlorade stort mot Vasalund DFF. Två silvermedaljer är ändå ett ytterst fint facit och när lagen hunnit smälta finalförlusterna kommer de förhoppningsvis att se det stora som de uträttat. Jag vet i alla fall att de båda ordförandena i Dunkers IF och IFK Nyköping tydligt signalerade detta med stolthet när jag pratade med dem under dagen i idrottshallen!


Den här känslan hoppas jag IFK-tjejerna kan ta med sig efter dagens spel!


Om jag nu ska göra en sammanfattande rapport från dagen såsom jag upplevt den så börjar det med IFK Nyköpings semifinal mot Bele Barkaby FF. Vi som såg matchen på plats kunde konstatera att det svartklädda stockholmslaget dominerade tillställningen med bollinnehav och rörligt spel där de ideligen bytte positioner.


Månghövdad Nyköpingspublik på plats i Lundbystrandshallen under söndagen.


Jag skrev uppgivet i kommentarsfälten med drygt tre minuter kvar att det såg mörkt ut för IFK. Nu har jag uppenbarligen inte sett IFK tillräckligt ofta, för det fanns liv i spelarna och mer vilja än att bara finna sig i sitt öde och ge sig platt. Saosann Rammo visade att hon inte stumnat under slutet av matchen.


Saosann Rammo är svårstoppad för de flesta lag och spelare.


Med två mål från Saosanns fötter blev det straffläggning i semifinalen.


Jubel över kvittering.


Och straffläggningen blev lika jämn och spännande som matchen. Som ni kan se på den första bilden i detta inlägg så visste jublet inga gränser när det stod klart att IFK gått segrande ur denna nervpärs.


Jens Littorin kramar om en lättad Jennifer Askesten som satte den avgörande straffen.


Under morgonen gjorde Dunkers IF den överraskande bedriften att ta sig till final i F15 via seger med 1-0 över Kullabygdens DFF. I finalen ställdes de mot sina banemän från första gruppspelomgången, Vasalund DFF, som i fredags besegrade dem med 6-0.


Line up med Dunkers IF:s alla spelare inför finalen mot Vasalund DFF.


Det skulle bli ännu värre i denna finalmatch. När 8 minuter spelats ledde Vasalund med 8-0.


Duktiga Dunkers-målvakten Daniella Andersson kunde inte göra mycket år målen som trillade in.


Dunker (och Malmköping) måste ha gått man ur huse för att heja fram sina duktiga tjejer. Åtskilliga var de på läktarplats under SM.


De var många på plats, Dunkers-supportrarna.


Men trots stort underläge bet Dunker ifrån och gjorde 3 mål i andra halvlek. Låt vara att även Vasalund fortsatte sin målfabrikation, men inte riktigt i samma takt som tidigare under matchen. 12-3 vann till sist Vasalund med.


Het situation framför Dunkersmålet.


Och hade jag bara haft koll på läget skulle jag nu ha namngivit den person som från Svenska Fotbollsförbundet var utskickad för att förätta prisutdelning...


Silverplaketter till Dunkers IF i futsal 2012, klassen F15.


Och ett stort GRATTIS till segrande Vasalunds DFF.


Vasalunds DFF, segrare i futsal 2012, klassen F15.


Dags till sist för finalen i F17 där IFK Nyköping ställdes mot FC Höllviken. En motståndare som spelat allt bättre och som via 3-0 mot Lidköpings FK Akademin gått till final.


Line up med IFK Nyköping inför finalen.


Höllviken tog tidigt ledningen i finalen. IFK kvitterade genom Alma Sjödahl, och det momentet fick göras om en gång till innan halvlek ett var avklarad. Och även om Höllviken var det spelförande laget gjorde IFK en bättre match än i semifinalen mot Bele Barkaby.


Magnus Thell instruerar under en time out i första halvlek.


De rödklädda tjejerna i Höllviken var bättre på att hålla tekniska, starka och kvicka Saosann Rammo stången än vad Bele Barkaby var. Kanske bidrog det till något mer yta för Alma Sjödahl istället, och hon var ju inte nödbedd att dra in ett par baljor!


Alma Sjödahl har målsinne som få.


Och visst kan man dra på ett brett leende när man kvitterat i en SM-final.


Alma Sjödahl bjuder på lyckligt leende.




Men i andra halvlek gled Höllviken ifrån till 4-2 och IFK fick mycket uppförsbacke helt plötsligt.


Malin Thorslund och hennes IFK fick mcyket att jobba mot under finalen.


En straff som Saosann Rammo ordnade fram förvaltades visserligen på bästa sätt av Saosann själv men närmare än så kom aldrig Nyköpings-tjejerna.


Silverplaketter i futsal-SM till IFK Nyköping i klassen F17.


Och ett stort GRATTIS till segrande FC Höllviken.


FC Höllviken, segrare i futsal 2012, klassen F17.


Jag ger mig nu för idag. Ber att få återkomma inom någon/några dagar med lite fler reflektioner från SM i futsal. Jag skulle behöva landa lite hemma  med familjen efter nästan en vecka på vift. Och bilder finns det gott om som så småningom ska tas om hand och visas (utöver de få som dykt upp här på bloggen de senaste dagarna.)


Tack för allt intresse som visats kring bloggen under SM och alla positiva kontakter i Lundbystrandshallen!

IFK laddar för final i F17

En ytterst svår uppgift har nu IFK Nyköpings tjejer när de går ut  på Lundbystrandshallens plan 1 för att möta Höllvikens mycket skickliga lag. Som det verkar har i alla fall Nyköpingslaget en större klack med sig på läktaren.

Häng med i kommentarsfältet!

Finaldags F15 med Dunkers IF

Dunkers tjejer gör sig redo för finalen mot Vasalund. Matchstart kl 11.45. En eller annan tumme får hållas nu!

Bevakning futsal-SM, finaldagen

Under lördagen bestod min sammanlagda lunch av en kanelbulle, ett äpple, två nävar godis (!) och mer kaffe än man kan räkna. Extra välkommen blev därför middagen som intogs på Harrys i Stenungsund med bl.a. min syster och svåger som sällskap. Med detta vill jag också säga att det påverkade rapporten av SM-helgens andra dag. Bordsbeställningen gjorde helt enkelt att det blev väldigt stressigt att få ur sig några bilder och ord innan det var dags att sätta sig till bords.

Söndagen bjuder spel i ungdoms-SM i futsal när semifinaler och finaler ska spelas i Lundbystrandshallen. För kvarvarande sörmländska lag, Dunkers IF i F15 och IFK Nyköping i F17, är det semifinaler kl 09.00 respektive 10.00. Som under lördagen blir det inte tidig närvaro i hallen för egen del. Sorry Dunkers IF. Jag återkommer med resultatet för dem i deras match mot Kullabygden. Till kl 10.00 hoppas jag däremot vara på plats när IFK spelar mot Bele Barkaby.

Häng med i kommentars-fälten!

lördag 25 februari 2012

Rapport från SM i futsal, dag 2

Ok, jag ska erkänna att jag startade dagen lite långsamt (det som kallas sovmorgon i dagligt tal.) Siktade in mig på att åka till Lundbystrandshallen lagom till när IFK Nyköping skulle spela sin första match för dagen, klockan 11.30, vilket kändes som en okej starttid.


I hallen fick jag klart för mig att Dunkers IF tagit en välbehövlig seger i sin första match för dagen, medan Eskilstuna United förlorat sin match på morgonen i klassen F15.


IFK började sin dag med att möta Asarums IF FK. Tidigt tog IFK ledningen genom Alma Sjödahl. Motståndarna kvitterade och i halvtidspausen var det hugget som stucket vem som skulle stå som segrare. Men IFK kunde mera och ökade på sin ledning till 2-1 genom Malin Thorslund.


Malin Thorslund gör 2-1.


Därefter sätter Alma Sjödahl 3-1 på en s.k. lång straff. I krysset. För säkerhets skull.


Välplacerat.


När sedan Saosann Rammo, matchens gigant, fick göra 4-1 var saken klar.


Saosann Rammo låg bakom det mesta av IFK:s farligheter i dagens första match.


En tjej som förtjänar extra beröm efter IFK:s första match för dagen är Jenny Andersson i målet. Utan hennes fina målvaktsspel i första halvlek kunde utgången sett helt annorlunda ut.


Jenny Andersson i IFK:s mål gjorde en bra insats.


Jag rasslade vidare i korridorerna och hann se Dunkers IF spela 1-1 mot Lundby IF 06. Ett resultat som räckte till en semifinalplats för Dunkers-tjejerna. De spelar under söndagsmorgonen kl 09.00 mot Kullabygdens DFF. Stort, stort GRATTIS till Dunkers IF!


Jubel i Dunkers IF-leden efter semifinalplatsen.


Tyngre då för Eskilstuna United som trots 3-3 i sin sista match mot Jitex BK kom sist i sin grupp i klassen F15.


Det ville sig inte för Eskilstuna United i årets futsal-SM.


IFK Nyköping hade i sin sista gruppspelsmatch Rävåsens IK från Karlskoga. Det blev en tajt match där IFK till slut lyckades jaga i kapp och spela 2-2. Ett resultat som tog IFK till gruppsegern och de möter i sin semifinal Bele Barkaby FF kl 10.00 på söndagsförmiddagen.


I matchen mot Rävåsen fick IFK stuva om lite i laget, bl.a. p.g.a. skada på duktiga backen Katja Andersson, men också för en tidig skada på Alma Sjödahl. Riktigt bra var Filippa Sjöberg som fick en position lite högre upp i banan.


Filippa Sjöberg var duktig.


Extra kul också för Moa Ivehammar som blev tvåmålsskytt i sista gruppspelsmatchen.


Moa Ivehammar gör här sitt andra mål.


Stort jubel i IFK efter att det stod klart att de placerat sig som etta i gruppen. Och tränare Magnus Thell såg ut att trivas mitt i centrum av gruppen.


Herr Thell återfinns där i mitten någonstans.


Dagen avrundas med en gapig bild och förhoppningar om fortsatta sörmländska framgångar under söndagens spel.


På återhörande!



Bevakning futsal-SM dag 2

Nu är jag på plats utanför Lundbystrandshallen där SM i futsal pågår för ungdomslagen. Snart (kl 11.30) spelar IFK Nyköping sin match och då gäller det att ha bänkat sig!

Häng med!

fredag 24 februari 2012

Rapport från SM i futsal, dag 1

Fredag kväll, i skrivande stund tämligen sent, och futsal-SM har klarat av omgång ett i alla ungdomsgrupper. På Lundbystrandshallens samtliga 5 banor spelades det inför ivriga anhöriga och andra intresserade. (Tyvärr har endast plan 1 läktare på båda långsidorna, medan övriga 4 planer håller med en långsida där en lång träbänk finns för publiken att sitta på.)


Utrustad med kamera och, en av sekretariatet utdelad, gul väst tog jag mig an uppgiften att dokumentera de 3 sörmländska lagens premiärmatcher. Ett till viss del förvånat hejande från ledare och spelare i IFK Nyköpings U-trupp ingick också i proceduren innan matcherna startade. Jag hann också prata några ord med den officiellt utskickade fotografen Morgan Borén som glatt fotade ungdoms-SM även detta år för Svenska Fotbollsförbundets hemsida.


Hur gick det då? Dunkers IF:s tjejer var först ut då de mötte Vasalunds DFF i klassen F15. Efter "bara" 0-1 i paus drog Vasalund till sist ifrån och vann med 6-0.


Tummen upp från Dunkers IF före match.
Duktig lagkapten och målvakt i Dunkers IF.
Mer än till en och annan halvchans kom inte Dunkers-tjejerna i denna match.


När Dunkers-matchen var slut flyttade jag mig snabbt över till en plan strax bredvid där Eskilstuna United redan hunnit spela en halvlek mot Piteå IF i klassen F15. Eskilstuna-tjejerna ledde i paus med 1-0, men förlorade slutligen mot rödklädda Piteå med 1-4.


Avspark efter Piteå-mål för Eskilstuna United i F15.
Trots lagkaptenens direktiv blev det förlust för Eskilstuna-tjejerna mot Piteå IF.
Eskilstuna United var dock långt ifrån ofarliga i sin premiärmatch.


Innan Eskilstuna hunnit spela färdigt var det återigen dags för planbyte då IFK Nyköping gjorde sig redo för sin första match i klassen F17. De mötte där Lidköpings FK Akademi.


Delar av publiken under IFK:s premiärmatch.


Publiken hade knappt hunnit sätta sig tillrätta förrän IFK genom Saosann Rammo tagit ledningen.


Tidigt 1-0 av Saosann Rammo (längst till höger i bild.)


Lidköping reducerade dock straxt innan den korta periodpausen (man spelar 2x12 minuter effektiv tid.) Men andra halvlek hann inte bli mer än drygt en minut gammal innan Malin Thorslund snyggt gav IFK ledningen på nytt.


Malin Thorslund jublande glad efter 2-1.


Båda lagen skapade farligheter, och IFK hade nog några goda chanser att utöka sin ledning.


Nära, men det skjuter man inga harar med. Eller hur det nu heter.
Action i Lundbystrandshallen en fredagskväll i februari.


Andra halvlek bjöd bl.a. på två "långa straffar" som uppkommer vid motståndarlagets 4:de frispark i en halvlek. Dessa brändes dock, och när IFK gled ur denna fara med positiv utgång var det endast några sekunder kvar av matchen.


Japp, så nära var det. Och faktiskt ännu närmare!


Fullständigt rörigt blev det när slutligen Lidköpings-laget gjorde 2-2. Då hade matchuret räknat ner de två återstående sekunderna i en hel evighet. Jag har svårt att tro att det inte var en ganska grov miss av match-sekretariatet som inte lyckades få igång matchur och hesa fredrik i rättan tid, men målet godkändes och IFK fick med sig en pinne från sin premiärmatch.


Gastkramande in i det sista.


En natts vila och sen är det på det hela igen. Matcherna pågår hela tiden, och själv siktar jag nog in mig på IFK:s andra match som börjar kl 11.30 på lördagsmorgonen. Lagom tidigt.