fredag 24 februari 2012

Rapport från SM i futsal, dag 1

Fredag kväll, i skrivande stund tämligen sent, och futsal-SM har klarat av omgång ett i alla ungdomsgrupper. På Lundbystrandshallens samtliga 5 banor spelades det inför ivriga anhöriga och andra intresserade. (Tyvärr har endast plan 1 läktare på båda långsidorna, medan övriga 4 planer håller med en långsida där en lång träbänk finns för publiken att sitta på.)

Utrustad med kamera och, en av sekretariatet utdelad, gul väst tog jag mig an uppgiften att dokumentera de 3 sörmländska lagens premiärmatcher. Ett till viss del förvånat hejande från ledare och spelare i IFK Nyköpings U-trupp ingick också i proceduren innan matcherna startade. Jag hann också prata några ord med den officiellt utskickade fotografen Morgan Borén som glatt fotade ungdoms-SM även detta år för Svenska Fotbollsförbundets hemsida.

Hur gick det då? Dunkers IF:s tjejer var först ut då de mötte Vasalunds DFF i klassen F15. Efter "bara" 0-1 i paus drog Vasalund till sist ifrån och vann med 6-0.

Tummen upp från Dunkers IF före match.
Duktig lagkapten och målvakt i Dunkers IF.
Mer än till en och annan halvchans kom inte Dunkers-tjejerna i denna match.

När Dunkers-matchen var slut flyttade jag mig snabbt över till en plan strax bredvid där Eskilstuna United redan hunnit spela en halvlek mot Piteå IF i klassen F15. Eskilstuna-tjejerna ledde i paus med 1-0, men förlorade slutligen mot rödklädda Piteå med 1-4.

Avspark efter Piteå-mål för Eskilstuna United i F15.
Trots lagkaptenens direktiv blev det förlust för Eskilstuna-tjejerna mot Piteå IF.
Eskilstuna United var dock långt ifrån ofarliga i sin premiärmatch.

Innan Eskilstuna hunnit spela färdigt var det återigen dags för planbyte då IFK Nyköping gjorde sig redo för sin första match i klassen F17. De mötte där Lidköpings FK Akademi.

Delar av publiken under IFK:s premiärmatch.

Publiken hade knappt hunnit sätta sig tillrätta förrän IFK genom Saosann Rammo tagit ledningen.

Tidigt 1-0 av Saosann Rammo (längst till höger i bild.)

Lidköping reducerade dock straxt innan den korta periodpausen (man spelar 2x12 minuter effektiv tid.) Men andra halvlek hann inte bli mer än drygt en minut gammal innan Malin Thorslund snyggt gav IFK ledningen på nytt.

Malin Thorslund jublande glad efter 2-1.

Båda lagen skapade farligheter, och IFK hade nog några goda chanser att utöka sin ledning.

Nära, men det skjuter man inga harar med. Eller hur det nu heter.
Action i Lundbystrandshallen en fredagskväll i februari.

Andra halvlek bjöd bl.a. på två "långa straffar" som uppkommer vid motståndarlagets 4:de frispark i en halvlek. Dessa brändes dock, och när IFK gled ur denna fara med positiv utgång var det endast några sekunder kvar av matchen.

Japp, så nära var det. Och faktiskt ännu närmare!

Fullständigt rörigt blev det när slutligen Lidköpings-laget gjorde 2-2. Då hade matchuret räknat ner de två återstående sekunderna i en hel evighet. Jag har svårt att tro att det inte var en ganska grov miss av match-sekretariatet som inte lyckades få igång matchur och hesa fredrik i rättan tid, men målet godkändes och IFK fick med sig en pinne från sin premiärmatch.