tisdag 23 april 2019

Uddamålsförlust för Tuns damer i premiären

Ny säsong och ny serieindelning för IK Tuns division 2-damer. Vi återfinner numera Enstabergas grönklädda damklassikerlag i Mellersta Svealand. En hel del nya lag att bekanta sig med från Västmanland och Närke men också ett gotländskt skifte där P18:s andralag dragit sig ur men ersatts av Dalhem IF. Och så har vi sörmländska derbyn att se fram emot eftersom både Viljan och Värmbol finns i samma division 2-serie. Blir bra.

I motljuset på Enstaberga IP såg jag gästande IFK Västerås FK besegra IK Tuns damer med 2-1

Fotbollspremiärerna duggar tätt nu. Det gör dock inte regnet. På Enstaberga IP är naturgräset långt ifrån frodigt och den dammigt hårda planen skulle må bra av nederbörd. Gödningen når då ner till gräsrötterna och man slipper få damm i ögonen om man duffar bollen. Annandag påsks premiärmatch var dock ljuvlig på många sätt och påskvädret har varit generöst solvarmt. Att slippa Rosvallas plastgräs med tillhörande gummiduttar är frihet på något sätt. Även Tystbergas division 5-herrar hade sin premiär på Tyrsvallens naturgräs när de spelade 2-2 mot Råby-Rönö under annandagen. Nu ni, nu är det på riktigt!

IK Tuns div 2-damer gör sig redo för premiärmatch den 22/4 -19
IFK Västerås damer riggade en lagfotografering innan premiärmatchen på Enstaberga IP

Vad har IK Tun att komma med säsongen 2019? De är ju trots allt traktens högst rankade damlag. Tun har i dagsläget också något så unikt som ett U-lag. Detta blogginlägg ska inte bli en redogörelse för hur bekymmersamt det ser ut inom damfotbollen, vi spar det till ett annat tillfälle. I Tun hittar vi rejält rutinerade pjäser, etablerade unga spelare och upcoming stars. En skön mix som en bred trupp och en attraktiv verksamhet bidrar till.

Positiv nyhet: Sofia Johansson är äntligen på banan igen efter mer än två års knäskadeelände
Negativ nyhet: Mittfältsgeneralen Melinda Hall kommer p.g.a. skada inte att spela under säsongen

Måndagseftermiddagens motståndare från Västerås är ett av flera gurkstadslag i division 2-serien. Ett i huvudsak ungt lag men ett par spelare tyckte jag mig känna igen. I tidigare Elitettanlaget Västerås BK 30 har jag definitivt sett Jennifer Forsman Ekfeldt spela. Och det gjorde hon med bravur även på Enstaberga IP. IFK Västerås visade upp ett rörligt och säkert spel i bra tempo. Och de var fysiskt ett snäpp hårdare än Tun, åtminstone i denna premiärmatch.

Jennifer Forsman Ekfeldt i IFK Västerås FK har ett förflutet i Västerås BK 30

Alla de som väljer att döma inom sport ska lyftas fram. Det välanvända uttrycket "utan domare blir det inga matcher" är inte bara en klyscha utan hyser en sanning som vi alla bör låta sjunka in i våra medvetanden. Premiärmatchens huvuddomare var en division 2-debutant som hade rutin och stöd på sidlinjen av sina assisterande domare. Kul och lycka till med den fortsatta domarkarriären Wilma!

Huvuddomare Wilma Bränderson assisterades av Admir Brkic och Alexander Kuzmin

Division 2-matchen fick en brutal början för hemmalaget. Redan efter drygt en minut låg bollen i nätmaskorna bakom Julia Svensson. Det var ett svajigt hemmalag som letade efter halmstrån och ett gästande lag som såg oroväckande trygga och beslutsamma ut. När halvtimmen hade gått kom också gästernas andra mål och det efter att de etablerat ett anfallsspel som inte Tun kunde värja sig från. Det såg osynkat ut från i stort sett hela hemmalaget många spelare försökte spela bollen genom benpiporna på motståndarna och det vet vi ju är i praktiken omöjligt att lyckas med. Stressade till slarv i sitt passningsspel lyckades ändå Tun fräsa ifrån och en hörna nickades tvärsäkert i mål av Hanna Lundmark. Den spelare i hemmalaget som i mina ögon var den ende som kunde gå av planen i halvtidspausen med betyget godkänt. Hård i min bedömning? Ja, möjligtvis, men jag vet att de kan så mycket bättre både individuellt och som lag.

Hanna Lundmark var tveklöst Tuns bästa i premiären. Hon är en otrolig tillgång på och utanför planen.

Det nya spelsystemet med en trebackslinje är kanske en del i den tveksamhet som rådde under matchens första timme. Tryggheten har inte infunnit sig ännu hos spelarna och det är lätt att falla tillbaka i ett spelsätt som bygger på tidigare mönster. Tålamod, mod och en tro på idén krävs och jag hoppas de har det.

Jag räknade inte hur många som fanns runt Enstaberga IP på premiären men uppskattningsvis var där mellan 100 och 150 åskådare.

Den andra halvleken började än värre än vad den första visade upp från Tuns sida. Hemmalaget pressades djupt, djupt och under ett tag rensade de mest ut till inkast för att slippa undan trycket. Det kom dock en förändring och matchens avslutande halvtimme lovade gott för framtiden. Resultatet 1-2 från första halvleken förblev dock oförändrad. Några offensiva byten och ett visst mått av desperation gav dock både bollinnehav och rätt anfallsriktning ur ett Tun-perspektiv.

På läktarplats satt flera av tjejerna i det numera nedlagda laget Stigtomta IF F02-04 för att se ...
... tidigare lagkamraterna Ebba Åkerman som spelade från start (hon började på kanten och i slutfasen av matchen tog hon plats på det centrala mittfältet) samt ...
... Emilia "Millan" Jonsson som med sitt inhopp visade upp sina oberäkneliga spetsegenskaper i anfallsspelet vilket gav mersmak med råge

Det finns saker att putsa på hos Tun. Samtidigt är det svårt att bedöma slagstyrkan hos motståndarna i denna nya serietillhörighet. Är IFK Västerås fågel, fisk eller mittemellan? Allt efterhand kommer serien att sätta sig och härnäst står DFK Värmbol på tur den 27/4 på Backavallen. Ett lag som degraderats från division 1 och som haft en spelaromsättning av den större magnituden inför säsong.

Mitt bildgalleri efter Tuns premiärmatch innehåller 148 bilder och du hittar till det HÄR >>>

Jag önskar IK Tuns division 2-damer stort lycka till i årets seriespel och hoppas på ett snart återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar