söndag 15 december 2019

Lucia med futsalframgång för IK Tun

Sedan några år arrangerar New Mill Indians en ungdomscup i futsal runt Lucia. En cup med breddinriktning för tjejlag som detta år välkomnade lag i klasserna F03 ner till F09. Björkestahallen i Nykvarn var navet men ytterligare ett par idrottshallar användes för att få spelschemat i respektive klass hyfsat komprimerat.

Alice Jonsson (från IK Tuns F05/06-lag) gör här mål mot Stuvsta IF

IK Tun har inget F03-lag men en hel del unga spelare i sitt damlag. Några av 03:orna är etablerade i representationslaget medan flertalet håller till i U-lagsverksamheten. Till fredagskvällens futsalcup åkte Tun med de 03:or och 04:or man hade tillgängliga. Dessutom gavs dispens för två stycken 02:or.
Att IK Tun har många målvakter i sin damtrupp är ett faktum men ingen av dem är unga nog för att vara med i denna ungdomscup, därav den tillfälliga lösningen med futsallicens för den f.d. Stigtomta IF-målvakten Elin Sundberg Englund som ställde upp. Och som hon gjorde det!

Elin Sundberg Englund har inte spelat futsal sedan i februari men gjorde en gedigen insats för Tun

I den första matchens inledning syntes det verkligen vad de unga spelarna hade att kämpa med. Förutom de etablerade 03:orna Emma Holm, Ebba Åkerman och Emilia Jonsson har övriga tjejer inte spelat tävlingsmatcher inomhus på väldigt länge. (Tuns damlag spelar i RFL men där är i huvudsak endast de etablerade A-lagsspelarna med.) Det såg nervöst och spänt ut, ingen var riktigt trygg förutom de tre namngivna spelarna. Pusselbitarna föll dock på plats och tränarduon Ola Carlsson tillsammans med inlånade flicklagstränaren Jani Jonsson fick en behaglig coachning under kvällen.

Tuns U-lagstränare Ola Carlsson ger några slutliga instruktioner till lagkaptenen Emma Holm

Detta blogginlägg blir inte ett detaljerat referat av de 6 matcher som IK Tuns unga tjejer spelade. Min närvaro i Nykvarn under fredagskvällen till långt in på lördagen var i första hand som lidande förälder och chaufför till flera av spelarna. Dessutom blir det snabbt väldigt subjektivt när skeenden ska beskrivas där man har starka kopplingar till deltagare (min dotter i detta fall).

Jag hänvisar till resultaten i gruppspelet via arrangörens sida på nätet som du hittar HÄR >>>

IK Tun deltog i åldersklassen tillsammans med New Mill Indians, Hammarby IFF, Trosa-Vagnhärad SK, Stuvsta IF samt AIK. In i det sista var det ovisst vilket lag som skulle bli IK Tuns motstånd i finalen. I bronsmatchen möttes Trosa-Vagnhärad SK och Stuvsta IF, en match som avgjordes först i straffläggning där Stuvsta slutligen stod som segrare.

Emma Holm var verkligen tongivande under fredagens cup

I omgivningen och bland motståndarspelarna stack några av Tuns spelare ut. Ebba Åkarman, Emma Holm och Emilia Jonsson utgör ryggraden i klubbens futsalspel i RFL denna vinter och det märks naturligtvis i en ungdomscup. Emma Holm har imponerat på mig oavsett vilken typ av match hon spelat och nu dominerade hon. I finalen var hon tungan på vågen och det känns som att hon alltid har en växel till om det behövs. Fysik, teknik och spelsinne som lär ta denna unga spelare långt. Av hälsoskäl rekommenderar jag ingen att gå in i ett motlägg mot Emma, den situationen kliver man inte ur som vinnare. Så är det bara.

Emma Holm höjer pokalen till skyn med finalmotståndarna från AIK i bakgrunden

IK Tun mötte alltså AIK i finalen. I sista gruppspelsmatchen spelade lagen 1-1 och lite smart coachning av redan finalklara Tun sparade ett par spelare i den matchen. Finalens första halvlek slutade mållöst. Tun gör sedan 1-0 (Emma Holm) men kvitteringen till 1-1 kom direkt efter vilket givetvis gav stockholmarna blodad tand. Det mer spelskickliga Enstabergagänget kunde dock värja sig, inte utan blåmärken i ryggarna, och Emma bombade in både 2-1 och 3-1.

Mellan klockan 01 och 02 på natten kunde Tun-tjejerna tacka publiken för stödet

Som förälder var jag trött men väldigt glad efter cupframgången för min dotter och hennes kompisar. Att Lovisa lyckades göra mål på både Hammarby och AIK (i gruppspelet) gjorde mitt blåvita hjärta ännu lite varmare ...  Som chaufför hade jag en extrasväng under vargtimmen och såg tidningsbudets bil i Bettna innan jag fick komma hem till sängen. Som sportfoto-nörd fick jag alldeles för många bilder att ta hand om. Det har dock landat 280 redigerade bilder i ett galleri som du hittar HÄR >>>

Over and out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar