måndag 9 december 2019

Tuns damer bjöd på futsalknall

Under den tidiga söndagskvällen spelade IK Tuns damer sin sjätte match av tolv i futsalserien RFL Östra Götaland. Med andra ord har de i serien kommit till det exakta procenttalet "50", bråktalet "1/2" eller med bokstäver "hälften". En riktigt spännande resa så här långt. IK Tun har inte haft en blekaste aning om sina motståndares slagstyrka och vice versa. Resultaten i de spelade serieomgångarna har efterhand avslöjat en del och kanske är detta extra intressant när söndagens seger över dittills obesegrade Vetlanda United IF ska förklaras.

IK Tuns Amanda Johansson duellerar sig till en frispark som sedan gav kvitteringen mot Vetlanda United

IK Tun har i och med söndagens 3-2-seger över Vetlanda vunnit tre och förlorat tre matcher så här långt i RFL. Det har varit lite stolpe ut emellanåt samt en aning orutinerat vad gäller futsal (det är sannerligen skillnad på futsal-cupspel och dessa seriematcher). Man ska komma ihåg att Tun blandar och ger ur sin breda trupp inför varje seriematch. En liten, men naggande god, kärntrupp har stående platser medan rotationen på flertalet spelare är stor och systerligt fördelad.

Kul med stort publikintresse och Rosvallas B-hall kunde med nöd och näppe härbergera futsalpubliken

Vetlanda kom den långa vägen upp till Rosvalla i Nyköping med 4 segrar av fyra möjliga. Serien med sju lag haltar av förklarliga skäl. De skulle ställas mot ett grönt lag från Enstaberga som tagit stryk i tre matcher. Förmodligen gick Tun lite under smålänningarnas radar och när Tun dessutom ställde upp med ett så skarpt gäng som de gjorde under söndagskvällen ska det mycket till att besegra dem. Punkt. Och de två debutanterna var banne mig de mest glimmande av dem alla. Sabina Robertsson och Lisa Flisell känner vi i Nyköpingstrakten igen från åren i IFK Nyköpings division 1-spel. Sedan byttes IFK Nyköping ut mot IFK Norrköping DFK. Tillbaka i Nyköpingsområdet har de nu skrivit på för IK Tun och det är säkerligen division 1-avancemanget som lockat.

Sabina Robertsson var tungan på vågen och stod för några avgörande ingripanden i Tun-målet
Teknik, speed, målsinne. Lisa Flisell bjöd på överstegsfinter och attityd som var jättekul att se!

Tun kom till spel med 12 spelare och jag kan bara ge beröm till dem allihopa. De mötte en vass motståndare, tveklöst, även om Vetlanda själva inte tyckte att de kom upp i nivå. Det Tun lyckades så bra med var att de sällan bjöd på några misstag och de slet stenhårt för att disciplinerat hålla millimeterkoll på sina motståndare. Nu är futsal sådan till sin natur att när man väl erövrar boll är det omställningar i 190. Vetlanda lyckades givetvis med detta ett antal gånger men det var i dessa lägen utmärkte Sabina Robertsson briljerade i mål.

En sak som skiljer fotbollslaget IK Tun mot deras futsalmotståndare i RFL-serien är just de kobrasnabba omställningarna. Och att ta avslut i steget med tåpajar. När Tun-spelarna avslutade, framförallt i första halvleken, var det vristskott högt, högt över. Tun var dock spelförande och skötte som nämnts sina försvarsåtaganden på ett exemplariskt sätt. Ibland lite för tufft i rygg men det var gästerna som drog på sig flest frisparkar och dessutom två gula kort i denna match. Frustration?

Vetlanda tog dock ledningen och de gjorde det i 9:e spelminuten via Lydia Gustafsson. Strax efter ledningsmålet hade gästerna även en ringande stolpträff. Möjligtvis var Tun delvis nere i brygga under en kort stund men de skakade av sig obehagskänslorna och oavsett vilka konstellationer av spelare som var inne på planen så levererade de ett gott dagsverke. 0-1 i halvtidspausen och halvvägs in i andra halvleken. Skulle måltorkan leda till en uddamålsseger för serieledande Vetlanda? Nej.

Tuns Amanda Johansson avancerade i 30:e minuten in centralt framför straffområdet där hon blev fälld. Det efterföljande frisparken trycker Emmelie Jönsson stenhårt i mål mellan skenbenen på motståndarna och kvitteringen var bara början på en fullkomlig målexplosion.

Emmelie Jönsson kvitterade mot Vetlanda till 1-1 i 30:e minuten på frispark

I 31:a minuten får Emma Holm kliva fram på motståndarnas planhalva och kunde pricka in ledningsmålet fram till 2-1. Vetlanda hade plötsligt inte alls någon riktig koll på sina motståndare.

Här skjuter Emma Holm in ledningsmålet fram till 2-1 mot Vetlanda

I 32:a minuten stod Lovisa Lindvall rätt placerad framför mål och Emmelie Jönssons inspel förpassades in i nätmaskorna fram till 3-1. Nu verkade gästerna rejält omskakade och konfunderade men de slog starkt nog till med en reducering till 3-2 i 33:e minuten. Även denna gång gjordes deras mål av Lydia Gustafsson.

Lovisa Lindvalls 3-1-mål visade sig bli matchavgörande

Att det inte blev fler mål under de avslutande 7 minuterna var märkligt med tanke på hur mycket som hände mellan minut 30 och 33. Men på något sätt hade Tun koll på läget samt den där Sabina i målet. Vetlanda chansade med att byta till en flygande målvakt i slutminuten men det ledde inte till mer än en hyfsad chans för IK Tun.

Sett till bollinnehavet och spelfördelningen tillsammans med att Tun denna gång var bättre individuellt än sin motståndare så tyckte jag direkt efter slutsignalen att det var en välförtjänt seger. En fin futsal-skalp för Tun men i en haltande och jämn tabell kan det bli hur som helst innan alla lag spelat sina tolv matcher. Kenty FC är strax bakom Tun i tabellen och de har endast spelat tre matcher (varav en var segern i Sporthallen mot Tun med 4-1).

Jag har petat ihop ett bildgalleri från söndagens match och du hittar mina bilder HÄR >>>

Tack till båda lagens spelare för en väldigt underhållande och spännande match med väldig intensitet och stor spänning!