söndag 1 december 2019

Nyköpings SK har hittat sig själva

Tre gånger har jag sett Nyköpings SK lira division 1-hockey denna säsong. Det första tillfället var den 20/10 då laget besegrade Kumla HC med knapp marginal. Ängsligt, fladdrigt och osäkert. Det andra tillfället var den 13/11 då seriesuveränerna Mariestad BoIS kom på besök till lilla ishallen. Jag var inte alls nöjd med vad jag såg i oktober medan matchen mot Mariestad påvisade en klasskillnad som kanske var jobbigt stor men ändå gick att lära sig leva med. Det tredje tillfället ägde rum under eftermiddagen den 30/11 när Malungs IF dök upp på Rosvalla. En match som visade att någonting positivt hänt med ishockeylirarna i Nyköpings SK sedan jag såg dem i oktober.

Nyköpings SK:s Johan Mörnsjö oroar framför Malungs IF:s mål

Jag var på Rosvalla i väldigt god tid under lördagseftermiddagen. Vetskapen om att det även denna helg var matchkrock mellan Nyköpings SK i HockeyEttan och Onyx i den södra innebandyallsvenskan i kombination med att det i Multihallen pågick en kompisturnering i futsal fick mig att jaga parkeringsplats i god tid. Onyx (eller snarare deras sponsorer) bjöd dessutom på gratisentré vilket gjorde matchkrocken extra olycklig för hockeyns del denna gång.

Mahmoud Eid spelade inte själv men var cupgeneral för sin futsaltävling i Multihallen
431 åskådare hittade till Stora ishallen på Rosvalla (och Onyx hade ca 800 åskådare)

Vad har hänt med Nyköpings SK under de veckor som gått sedan jag stötte ihop med dem senast? Runt matchen mot Mariestad hade den en riktigt jobbig matchserie med idel topplag som motståndare. Å andra sidan hade de dessförinnan inte levererat efter förväntningarna som byggts upp inför seriestarten. Nu har laget återigen en rad motståndare från den nedre halvan av tabellen att ta sig an men kan de hantera det bättre nu än i inledningen av serien? Uppenbarligen.

Malungs IF hade egentligen inte en chans denna lördag. Eller snarare; Nyköpings SK gav inte sin motståndare det utrymmet eller de bjudningar som hade behövts för att dalmasarna skulle åka hem med någon poäng från Rosvalla. Märkligt nog hade Malungs-spelarna packat med sig ett tjurigt humör och småtråkig attityd och redan i första perioden var det grinigt för att sedan eskalera i andra perioden. Det kan möjligtvis vara så att gästerna ville störa det offensivt vassare hemmalaget och få dem ur balans samt placerade på utvisningsbänken men det blev snarare tvärtom.

Det kändes som att Nyköpings SK har hittat sin identitet. Spelarna vet bättre vilken roll de ska spela i laget men även vad laget kan åstadkomma som helhet. Ett visst mått av trygghet, ett par skopor självförtroende och idogt nötande under Fredrik Mälbergs ledning på träningarna börjar ge resultat. Uppkomlingarna Gripen Hockey är under omdaning till Nyköpings SK, både till namn och prestation. Om det kommer att räcka till en plats i Allettan efter grundserien hänger på en mycket skör tråd men det ger i alla fall hopp om en bra fortsättningsserie där möjligheten finns att knipa en förstaplats som innebär att man får kliva in i det kryptiska förkvalet inför kvalserien till HockeyAllsvenskan.

Lördagens match drog igång utan buller och bång. Inget intro och en trög start av matchbelysningen vilket inte direkt indikerade hur Nyköpingsspelarna tänkt sig börja matchen. Här pratade vi istället om full fart på buggarna; pang, tjoff och baam så stod det 2-0 på resultattavlan och Malungsspelarna tycktes kvar i båset, drömmandes om dansbandsveckan. 1-0 av Marcus Lindblom efter 53 sekunder och 2-1 av Daniel Ohlsson efter 5:47. Timeout Malungs IF.

Malungs IF tog en tidig timeout som fick dem i bättre balans

Tränaren Göran Tärnlund i Malungs IF gjorde uppenbarligen ett smart drag när han tog timeout. Laget lyckades med sin damage control och fick stopp på sin motståndares värsta anfallsiver. De lyckades även reducera till 2-1 när klockan stod på 8:20 via David Knuts. Ett mål som inte riktigt kändes logiskt men vad är logiskt i idrottssammanhang? De lyckades mycket tack vare att de utnyttjade en av få Nyköpingsutvisningar i matchen, ett specialspel som däremot hemmalaget var rent ut sagt dåliga på i denna match. Inte ett enda mål och oftast skralt spel i powerplay av Nyköping.

När första perioden var till ända gick det att räkna ihop skottstatistiken. Siffror som visade NSK:s tydliga dominans och anfallsiver, 26-7. (Den andra periodens skottstatistik slutade 13-6 och den tredje 13-5, totalt 52-18.)

Om den första perioden började ivrigt för hemmalaget så var det turbotryck i den andra perioden. 29 sekunder in gjorde Nyköpings Marcus Linderborg periodens enda mål och 3-1 lyste i klarröda siffror på jumbotronen i taket. Grinigheten kulminerade med drygt fyra minuter kvar av mittenakten då båda lagen fick sätta ett par spelare vardera i utvisningsbåset med 2+2 minuter som straff efter fighting. Befriande nog lugnade det ner sig efter detta och resterande del av matchen kunde spelarna hålla sig i skinnet (så när som på en hemmautvisning i tredje perioden).

Hemmalaget säkrade sin seger i inledningen av tredje perioden då 4-1 gjordes av hårt arbetande Henrik Olsén då matchuret stod på 43:14. Drygt fyra minuter senare gjorde Oliwer Stensson 5-1 och då kändes det klappat och klart. Gästerna reducerade till 5-2 i 54:e minuten genom David Norgren och slutresultatet fram till 6-2 fastställdes av Oliver Ödman-Hadzinikolic när klockan stod på exakt 59:00.

Kavalkad med Nyköpings SK:s målskyttar följer här nedanför. Värt att notera att laget verkligen spred sin målfabrikation på olika spelare denna gång.

Marcus Lindblom gjorde 1-0 i första periodens inledning
Daniel Ohlsson gjorde 2-0 för Nyköpings SK i den första perioden
Nyköpings KS:s Marcus Linderborg utökade till 3-1 direkt i inledningen av den andra perioden
Henrik Olsén fixade 4-1 i början av tredje perioden för Nyköpings SK