söndag 16 februari 2020

FBC-damerna knep en mindre bergsäker hemmaseger

Det var verkligen inte någon glimrande och bergsäker insats från FBC Nyköpings damer i inledningen av division 1-mötet mot gästande Bergs IK i Sporthallen under lördagen. Det unga östgöta-laget kom efter en trevande inledning igång på allvar och var bättre på varje position och i varje situation än sitt betydligt mer rutinerade motstånd. FBC-tjejerna kom dock ut från den första periodpausen med snäppet bättre fokus och kunde vända på steken till en slutlig 9-5-seger. Gott så.

FBC Nyköping anförda av lagkaptenen Cornelia Ceder besegrade Bergs IK under lördagen

Jag nöter sannerligen inte sönder min relation med FBC Nyköpings innebandydamer. Ifjol såg jag dem i en kvalmatch och lördagens seriematch var första bevakningen denna säsong. Slarvigt, de är Nyköpingsområdets bästa damlag i denna förträffliga sport. Och med ett par division 2-matcher i färskt minne konstaterar jag vilken rejält stor skillnad det är mellan divisionerna. Det krävs så mycket mer i division 1 vilket blev uppenbart under lördagens match i Sporthallen.

Sporthallen i Nyköping

En sak som förvånade mig en smula var hur fysisk innebandyn på division 1-nivå är. Att tempot är högre, precisionen viktigare och de individuella tekniska förmågorna nödvändigare förefaller mer självklara när man stegar uppåt i seriepyramiden. Det yngre gästande laget visade från och med andra perioden upp ett allt tuffare spel vilket naturligtvis hemmalaget mötte upp ännu tuffare. De har ju några lirare som inte direkt skulle drömma om att kliva undan om det blir lite tjurigt.

Sigge Maurer var en av matchdomarna som fick en del att styra med

Inte helt oväntat med ett ungt lag på besök så var det ganska många medföljande supportrar i publiken. Någon risk för lapp på luckan var det ändå inte denna lördag då matchstarten var satt till 12.00. Nog tycker jag att innebandy på denna nivå förtjänar fler åskådare än vad som var fallet denna gång.

Innebandypublik mellan Sporthallens stolpar

FBC Nyköping har efter lördagsmatchen 28 poäng efter 16 omgångar, 10 poäng mer än Bergs IK. FBC ligger på fjärde plats och har fem poäng upp till tredjeplatsen vilket också innebär en lockande placering för att få kvalspela. Hur det blir med den saken för FBC Nyköping törs och kan jag inte spekulera om. Jag drar till med en sportklyscha att de ska "ta en match i taget".

Här följer en kort sammanställning av matchhändelserna:
FBC inleder målskyttet i och med Josefin Dahlanders 1-0 när det gått 2 minuter och 49 sekunder. Därefter tar gästerna över och vänder till 1-3. En nödvändig och viktig reducering kommer med dryga minuten av första perioden när Pernilla Lövgren sveper in ett distansskott i krysset fram till 2-3.

Andra perioden inleds med att FBC kvitterar till 3-3 genom Stephanie Frögren Sjöström. Bergs IK reagerade dock nästan omedelbart och gör 3-4 24 sekunder senare. Sedan dröjde det till 16:e minuten av andra perioden innan FBC Nyköping gör ett helt matchavgörande ryck. 4-4 och 5-4 från Klara Erikssons klubba och tätt därefter kommer också 6-4 av Cornelia Ceder. Det syntes i ögonen på gästernas spelare att detta blev mentalt tungt.

Den tredje perioden blev 4 minuter och 45 sekunder gammal innan Cornelia Ceder utökar hemmalagets ledning till 7-4. Därefter lyckas FBC överleva spel i 3 mot 5 i en minut, inte oviktigt för matchutgången men det verkade som om gästerna i detta skede av matchen slutat tro på seger. Julia Sköld utökar till 8-4 när halva sista perioden passerat, Bergs IK sprattlade till och reducerade till 8-5 strax efter och Josefin Dahlander fastställde slutresultatet till 9-5 när klockan stod på 14:38.

Josefin Dalhalnder blev en av tre tvåmålskskyttar för FBC Nyköping
Klara Eriksson levererade även hon två mål för FBC Nyköping
Duktiga lagkaptenen Cornelia Ceder fixade också två pytsar för FBC
Stephanie Frögren Sjöström kvitterade till 3-3 i början av andra perioden
Julia Sköld ordnade 8-4-målet i slutskedet av matchen för FBC Nyköping
FBC Nyköpings Pernilla Lövgren stod för ett långskottsmål i första perioden

En matchvinnande trupp byggs inte enbart av målskyttar. Givetvis är de ovan uppräknade spelarnas mål viktiga men viktiga insatser görs även av övriga deltagare. Jag hade stor behållning av att se tidigare målvakten Alice Johansson som nu gjorde sin andra (?) match som offensiv utespelare. Den som sett Alice på fotbollsplanen vet vilken energi, karaktär och attityd hon har och dessa egenskaper snålar hon uppenbarligen inte med innanför innebandysargen heller.