torsdag 20 februari 2020

Gnesta IK lever på nåder i HockeyTvåan

Efter Gnesta IK:s förlustmatch under tisdagskvällen mot serieledarna SPAIF/JSK har man inte längre ödet i sina egna händer när det gäller överlevnaden i division 2. Nykomlingarna Gnesta IK pratade inför säsongen 2019/20 (om inte jag minns helt galet) om att man rimligtvis borde ha som mål att gå till Alltvåan. Så blev det inte och i fortsättningsserien av division 2 Östra har man inte heller rosat marknaden. Tyvärr.

Gnestas Rasmus Ahlbom i duell på mittlinjen mot SPAIF/JSK-spelare under tisdagskvällen

Med två matcher kvar att spela, båda på bortaplan, har Gnesta IK 4 poäng upp till rätt sida om nedflyttningsstrecket. Närmast ovanför strecket och på kvalplats återfinns Flemingsbergs IK och på samma poäng men snäppet högre upp i tabellen hittar vi Spånga IS IK. Gnesta har kvar att möta Rimbo IF och därefter Flemingsberg. För att undvika nedflyttning krävs mer än två egna segrar, något av lagen närmast före Gnesta i tabellen måste tappa poäng. En hel del poäng. Att fokus bör fästas på Flemingsberg handlar mestadels om att dem kan man ändå påverka i och med att lagen möts i sista omgången.

Publik i Gnesta Ishalls delvis nyrenoverade inre
Ny sarg och ny inredning i avbytarbåsen

En liten, liten detalj med Gnestas uppfräschade ishall är att det ännu inte sitter en massa reklam på sargen. Befriande, i alla fall om man som jag har fått "Smakis"-loggan inbränd på näthinnan efter vinterns besök i Rosvallas stora ishall. Gahhh.

Den helt reklambefriade sargen i Gnesta Ishall

Eftersom mitt besök vid Hagstumosse under tisdagskvällen var säsongens första så har jag jättesvårt att spekulera kring Gnesta IK:s mindre lyckade förehavanden denna vinter. Jag har tagit del av det som de själva skrivit i sociala medier men mycket mer är det inte. Slutsatserna efter insatsen mot SPAIF/JSK ska inte dras upp i 100% förstoring, det vore nog inte rättvist mot Gnesta IK.

Björn Carlsson, huvudtränare i Gnesta IK

Det som var mest påtagligt efter 1-3 mot SPAIF/JSK var att ett begravningskaffe hade förefallit muntrare. I ögonen på spelarna tyckte jag mig kunna se en slags uppgivenhet när en period återstod. Var fanns glädjen och glöden? Självförtroendet är naturligtvis inte på topp i en trupp som förlorat ganska mycket men det är ändå så att efter årsskiftet har det gått bra i fortsättningsserien. Inledningen av fortsättningsserien var dock gediget dålig. Kanske var det så att jag såg ett lag som tillfälligt under tisdagskvällen inte lyckades kanalisera energin och hantera anspänningen i denna måstematch? Man slog trots allt SPAIF/JSK den 21/1 med 3-2.

Välbevakad match under tisdagen i och med att Marcus Langbrandt från SN fanns på plats

Matchen bjöd på en allt mer stegrad prestation av gästerna. Om de var stadigt bättre än Gnesta i första perioden (som slutade 0-1) så var de rejält bättre under andra perioden. När mellanakten var avklarad hade vi 1-3 på resultattavlan. För mig syntes det som att Gnesta-spelarna inte alls hängde med i försvarsspelet och endast en extremt inspirerad insats av tillfälligt inhoppande målvakten Joakim Eriksson höll siffrorna nere. Ett antal spektakulära räddningar blev hans facit för kvällen vilket dock hjälpte föga.

Gnestas tillfällige målvakt Joakim Eriksson glänste
Joakim Eriksson tackades av lagkamraterna efter matchen

Den tredje perioden blev chansmässigt jämnare. Symptomatiskt för hemmalaget var att de trots spel 5 mot 3 i 59 sekunder inte lyckades göra något mer mål. Det tenderade att gå för långsamt i passningsspelet vilket gjorde att SPAIF/JSK-spelarna inkl. målvakt hann förflytta sig och kunde täcka eller läsa av de flesta puckarna. När inte det funkade blev det soloåkning istället och det var inte heller rätt medicin. Visst hördes en eller annan metallträff från SPAIF/JSK:s målram men det var inte så att gästerna saknade motsvarande chanser. 1-3 slutade matchen och det var nog siffror som ändå landade ganska rätt utifrån kvällens insatser.

Gnesta IK:s mål fram till 1-2 i andra perioden gjordes av Morgan Söderström

På pappret har Gnesta ett lag som utan vidare borde ha en plats i HockeyTvåan. Ett flertal av spelarna känner jag igen från spel i Nyköping och där handlar det om rutin och erfarenheter från spel i både division 2 men även i division 1.

Kim Lindström, senast i Gripen, har denna säsong valt att spela med Gnesta IK

Redan under fredagskvällen den 21/2 vet vi om det finns fortsatt hopp för Gnesta IK. De spelar på bortaplan mot Rimbo IF samtidigt som Flemingsberg möter Värmdö samt Spånga tar sig an Nynäshamn. Slingrar sig Gnesta ur det greppet kan de ha ödet i egna händer den 24/2 då de avslutar mot Flemingsberg. Med maximalt flyt skulle det kunna bli så att Gnesta inte ens behöver ett ovisst kvalspel men då ska väldigt mycket gå deras väg. Händer det rekommenderar jag att det köps Trisslotter ur lagkassan.

Bildgalleriet med drygt 100 bilder från tisdagsmatchen hittar du här >>>

Jag önskar spelare och ledare i Gnesta IK stort lycka till i jakten på en bibehållen division 2-plats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar