söndag 9 februari 2020

Nyköpings SK arrangerade Familjedag på Rosvalla

Nyköpings SK lyckades verkligen ro iland sitt jättearrangemang under lördagen. Tidigare års Gripendagar ersattes detta år med Familjedagen. Konceptet håller, drar massor av folk till Rosvalla och tweakas med viss förändring och förädling för varje år det genomförs. En manifestation för sport på is där Nyköpings SK visar upp sina verksamhetsområden ishockey och konståkning. En viktig ingrediens för årets lyckosamma arrangemang stod länskollegorna Eskilstuna Linden för, inte bara för det superheta herrmötet i HockeyEttan Västra Vår utan även för föreningens flick- och damlag som kom till Rosvalla. Fantastiskt kul!

Dragplåstret under Familjedagen var mötet mellan Nyköpings SK:s och Lindens herrlag

Jag tänker kort redogöra för programmet under Familjedagen. Åtminstone såsom jag upplevde dagen. Och det blir enligt min kronologi som började med en flickmatch och avslutades med en oändligt pågående herrmatch samt en efterföljande 40-minuters väntan för att komma bort från Rosvalla-parkeringen (vilket jag INTE fotograferade ...)

Fullt på Rosvallas parkeringsytor under lördagen då även en cheerleading-tävling pågick i anläggningen

Vid 12-tiden började en match mellan Nyköpings SK:s och Eskilstuna Lindens respektive Flickhockeyskolor. När klockan slagit över till 13 började de två föreningarnas motionsdamlags match som pågick 2x20 minuter. Jag ville verkligen inte missa dessa inledande matcher då jag vurmar lite extra för flick- och damidrott. Som far till fyra döttrar som alla spelat fotboll (två av dem håller fortfarande på) är det viktigt för mig att tjejer ges samma utrymme och möjligheter till idrottande som killar får. En självklarhet egentligen.

Nyköpings SK:s och Eskilstuna Lindens Flickhockeyskolor möttes på Rosvalla
Gruppbild efter flickmatchen i Stora hallen på Rosvalla
Nyköpings SK:s damer (Knightmares) mötte Eskilstuna Linden i Stora hallen på Rosvalla
Efter dammatchen togs denna innehållsrika gruppbild

När dammatchen var överstökad hade entrén till Familjedagen öppnat. Det innebar att alla aktiviteter i foajén var igång. Där gick det att fördriva mycket tid på både det ena och det andra. Jag fotade inte allt men i bildgalleriet kan du se det mesta av vad som erbjöds. I Lilla hallen kunde den som önskade ta del av konståkningssektionens verksamhet eller U11-lagets träning (fyspass och teknikpass).

Griparna Speedway visade upp ett par hojar i foajén
Nyköpings cheerleadingstoltheter Cheer Legacy värmde upp inför deras parallellt pågående tävling på Rosvalla
Uppe i VIP-avdelningen serverades en måltid som ackompanjerades av en trubadur
Christian Axelsson och Albin Ivarsson-Hamberg signerade idolkort och snackade med besökare

Sakta men säkert närmade vi oss Familjedagens huvudnummer. Träffsäkert nog lyckades man från Nyköpings SK planera in ett möte mot länsrivalerna Eskilstuna Linden och med några få omgångar kvar av HockeyEttan Västra Vår fajtas de två lagen om seriesegern som ger en playoff-plats (som via oändliga omvägar skulle kunna leda till allsvenskt spel). Det är naturligtvis så att det ska finnas en viss rivalitet mellan lagen men nykomlingarna Linden har denna säsong blivit ett riktigt hjärnspöke för NSK. Fyra segrar av fyra möjliga och detta femte och sista möte kunde väl bara sluta på ett sätt, eller? Jag tror jag gav min syn på saken till åtskilliga innan matchen och det var att allt annat än seger för Linden vore en sensation. Traditionens makt är stor, till och med mycket stor, inom idrottens värld.

Jag fick rätt.

Klacken riggade och klara för HockeyEttan-match i Stora hallen på Rosvalla

Linden har efter lördagens match vunnit fem av fem möten mot Nyköpings SK under denna division 1-säsong. Ingen tvekan om att de är bättre än NSK. Eller hur är det med den saken egentligen? Hur slutade HockeyEttan Västras grundserie? Och vilket av lagen kommer att ligga före det andra när Vår-serien ska summeras? Svaret går inte att hitta i en svartvit värld, idrotten innehåller avsevärt fler komponenter och nyanser som påverkar. Linden har ett par saker som jag saknar hos NSK och det är tyngden och den där överjäkliga viljan att få in pucken i motståndarmålet. Linden "brötar" bättre och är mer "desperata" framför målet helt enkelt. Men att de därmed har större hockeypotential än NSK är inte nödvändigtvis sant. För den extremt krasse supportern handlar lojaliteten om vilken av föreningarna som fått ihop sin A-lagsbudget bäst. Vilka spelare har man genom bl.a. sponsorer råd att värva? I den bästa av ishockeyvärldar kan man spela på division 1-nivå med egenfostrade spelare men så ser det knappast ut på särskilt många ställen i landet, misstänker jag.


Årets publiksiffra skrevs till fantastiska 2893 åskådare

Jag har nu sett endast två av NSK:s och Lindens möten denna vinter. Båda matcherna har sett ungefär likadana ut med ett hemmalag som för och dominerar spelet och ett gästande lag som sticker till med en kobras effektivitet när minsta blotta dyker upp i motståndarförsvaret. Kanske agerar Linden på detta sätt när de spelar på bortaplan, det har jag ingen koll på. De borde i alla fall gilla hur de kommit in under huden på Nyköpings SK, in i minsta synaps i deras hjärnor.

Lördagens match började ur Nyköpingsperspektiv mardrömslikt. 1 minut och 13 sekunder in kommer 0-1. Effektivitet, kobralikt agerande när tillfället ges. Nu kom dock repliken endast någon minut senare. Efter en massiv press från NSK gör Marcus Lindblom 1-1 när klockan stod på 3:17.



Marcus Lindblom kvitterar till 1-1 för Nyköpings SK

Hemmalaget trummar på, gör det mesta rätt men lyckas inte sätta den där gäckande pricken över i:et. Och mitt i denna dominans sjabblar man och sådant låter sig inte göras ostraffat mot Linden. 1-2 när drygt halva första perioden passerat. Inga lag är befriade från misstag men det blir mer avgörande om man utnyttjar eller utnyttjas när misstagen uppstår.


I första periodpausen fick vi avnjuta knattarna i NSK:s Hockeyskola när de gled runt ute på isen

Den andra perioden skiljde sig inte markant från den första. Inte mer än att anfallsriktningarna var omvända. Och det blev färre mål. Faktum var att målfabrikationen var alarmerande nedåtgående i denna match. Den andra perioden innehöll endast ett enda mål och det kom i 14:e minuten när Albin Ivarsson-Hamberg tryckte in 2-2. Ett mål som kan visa sig vara väldigt, väldigt viktigt för Nyköpings SK när säsongen summeras.


Nyköpings SK:s Albin Ivarsson-Hamberg satte 2-2 i andra perioden
I den andra periodpausen underhöll konståkarna inom Nyköpings SK:s konståkningssektion

Den tredje perioden förblev mållös (trots att jag tippade att Linden skulle göra 2-3 med 15 sekunder kvar). För spelare, ledare, funktionärer och publik väntade nu 5 minuters gastkramande övertidsspel. Även denna förlängning förblev mållös trots att båda lagen hade bud på nätrassel. Straffläggning tog vid och inte förrän i 9:e omgången avgör Erik Lindberg för Eskilstuna Linden. 2-3, siffror vi känner igen när Linden bortabesegrar Nyköpings SK.

Eskilstuna Lindens Erik Lindberg har precis avgjort med sin straff förbi Daniel Fahlström

Kanske avgjordes denna match långt mycket tidigare. Vafalls? Jo, jag väljer att lyfta på hatten för Eskilstuna Lindens fenomenala målvakt Anders Olsson. Vilken keeper! Utan hans spel mellan stolparna hade det mycket väl kunnat bli en hemmaseger denna gång.

Eskilstuna Lindens målvakt Anders Olsson stod för en helgjuten insats

Nyköpings SK har tre matcher kvar av Vår-serien medan Eskilstuna Linden har fyra kvarvarande fighter. NSK har onekligen sitt öde i de egna händerna men det kommer att kräva att de går rent i resterande matcher. Inte någon självklarhet med tanke på att ett par av motståndarna kommer att kämpa för att undvika negativt kval. Och Linden vet vad som gäller, gå fullt i sina fyra matcher och hoppas på att Nyköpings SK tappar poäng. Raffinerad upplösning, minst sagt. Får något av lagen stora skälvan?

Jag har valt, jag har redigerat och jag har publicerat. Du hittar 364 bilder från Familjedagen och de matcher som spelades på Rosvalla under lördagen mellan Nyköpings SK och Eskilstuna Linden. Du hittar denna trave med bilder via denna länk >>>

Ge oss en säsongsavslutning värd att minnas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar