måndag 17 februari 2020

Och så blev Nyköpings SK playoff-klara

Ja men det var ju trevligt det här. Åtminstone med blicken genom Nyköpings-glasögonen. Det har varit en rackarns guppig, krokig och svårnavigerad väg för Nyköpings SK denna säsong. När de nu lyckats slingra sig fram till en playoff-plats via segern i vårserien går det åtminstone att summera hela äventyret med en tumme upp. Tycker jag. Om laget ska vara nöjda? Nej, absolut inte ännu, hungern efter mera måste självklart finnas när de går in i playoff-spelet den 25/2 klockan 19.00.

Oscar Skiöld hoppar för att undvika Lucas Gustavssons skott när NSK mötte Köping HC den 16/2

Förutsättningarna inför de två avslutande omgångarna av Division 1 Västra Vår var enkla. Nyköpings SK behövde skrapa ihop 2 poäng för att säkra seriesegern och därmed en playoff-plats. Be mig för övrigt inte att gräva fram playoff-regelverket en gång till, sedan jag tittade på det för två månader sedan behöver jag fortfarande medicinera mig mot huvudvärken som uppstod ...

Publik, 578 stycken närmare bestämt. Rosvalla. Stora ishallen. Avgörande på hemmaplan?

Det var en enkel sak för Nyköpings SK att marknadsföra söndagens hemmamatch mot Köping HC. En seger (oavsett under ordinarie tid, förlängning eller på straffar) skulle ge dem playoff-biljetten. Nu visade det sig svårare för att leverera just detta på beställning. Och så har det väl varit både nu och då under denna säsong även om den summeras med mungiporna uppåt.

Introt som bjuds i ishallen är en fotografiskt elak historia

Prestationsångesten låg som ett våtvarmt omslag över spelarnas pannor. De levererade fram till första målet trillade in i slutet av andra perioden en Staffan Olsson-prestation värdig en plakett. Extremsmå marginaler, till synes enkla misstag och en briljant krånglighet som kändes som rävskabb under skinnet på oss som såg på. Om du inte hänger med på referensen är Staffan Olsson en fantastik person som en gång spelade i handbollslandslaget med minimala marginaler. Ibland helt lysande, ofta hårresande och med ångesten som närmaste bordsgranne.

Nyköpings SK inför sista matchen i vårserien 2020
Köping HC redo för fajt på Rosvalla den 16/2 -20

På frågan hur hemmalaget skulle reagera och hantera anspänningen kring denna viktiga match var svaret tydligt under första perioden. Och i andra perioden. Köping gjorde 0-1 när det gått 11 minuter och 5 sekunder av första akten. Som vanligt i denna vårserie var det NSK som förde spelet men vad hjälpte det? Minsta bjudning piskar dem i arslet medan de har mer än svårt att hugga till när de får ev. får en tillbakakaka.

Johan Mörnsjö åkte bakom motståndarkassen med pucken då plötsligt klubban stannade kvar i sargen

Det blev mer och mer soloåkning från Nyköpings SK. Den stora möjligheten kom dock när 17:40 gått av andra perioden. I numerärt underläge knycker Christian Axelsson åt sig pucken på mittplanen och sprintar fram samt kvitterar till 1-1. Där och då både förlösande och gudomligt energigivande. Axlarna på varenda hemmaspelare lyfte en decimeter och det våtvarma omslaget i pannorna var ett minne blott.

Nyköpings SK:s Christian Axelsson, poängmaskin och kämpe, fixade 1-1 mot Köping HC
Albin Ivarsson-Hamberg och Christian Axelsson i någon slags symbios

Tredje perioden innebar ett allt djupare sjunkande bortalag. Det klingade i stolparna i båda riktningarna men efter 60 effektiva minuter var bataljen satt på väntläge med remiresultatet 1-1. Sudden väntade och den kunde ha börjat bättre för Nyköpings SK. Utvisning på hemmalagets Adam Hirsch efter 2:23 och istället för spel 3 mot 3 blev det spel 3 mot 4. De lyckades skickligt och uppoffrande rida ut stormen och då återstod det 37 sekunder innan en väntande straffläggning. Usch. Nyköpings-lirarna ville dock annorlunda. Med 16 sekunder kvar av matchspelet serverar Christian Axelsson sin lagkompis Albin Ivarsson-Hamberg en macka som han tackade för, tog emot och förpassade in i nätmaskorna bakom duktiga Elias Olofsson i Köping-kassen. 2-1, ridå, tack för kaffet och välkommen hägrande playoff!

Nyköpings SK:s Albin Ivarsson-Hamberg på väg att avgöra matchen mot Köping
Jubel. Befriande och innerligt glada NSK-spelare efter säkrad playoff-plats.

Just nu sitter jag och undrar om jag är vid mina sunda vätskor. Tisdagen den 25:e februari har jag bokat in mig på sent arbete i Eskilstuna ... Okej, det får väl bli som det blir med den saken, huvudsaken är att Nyköpings SK visar 100% närvaro på Rosvalla-isen den kvällen.

Jag hittade några guldkorn bland bildfilerna på kamerans minneskort och de göms i mängden med övriga bilder från matchen som du kan komma åt via den här länken >>>

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar