tisdag 26 januari 2021

Och så börjar det om igen

Försäsong. Jag minns när det ordet förknippades med grusplaner, blytunga fotbollar och knickers. Konstgräsplanerna är rena spa-upplevelsen i jämförelse. Men oavsett yttre omständigheter måste jobbet göras och det är säkert lika tjurigt nu som då. Det senaste året har dessutom spökat till det med allt vi tidigare känt till och förhållit oss till inom fotbollens årshjul. Pandemin skapar osäkerhet och restriktionerna bidrar emellanåt till förvirring, något som vi tvingas tugga i oss och acceptera.

Rosvalla konstgräsplan A i slutet av januari

Det är inte helt självklart att träningsplaneringen går att följa till punkt och pricka under vintermånaderna. Det kan ju komma snö. Huruvida värmen ska vara av eller på under en konstgräsyta för att hålla den snö- och isfri brukar vara samtalsämnet nummer ett bland traktens fotbollslag. Här finns nog underlag för att doktorera i ämnet för den som känner sig sugen. Jag nöjer mig med att konstatera att jag hunnit se en del av våra lokala fotbollslag i rörelse på Rosvallas konstgräsplaner och de har en sak gemensam. Alla är så tacksamma att överhuvudtaget få komma igång med träningarna att spelarna och tränarna tar väderhindren med jämnmod.

IK Tuns damer värmer upp på KGA en måndagskväll i slutet av januari

Som fotbollsförälder är jag införstådd i det oändliga åtagandet att bedriva taxirörelse. Sedan årsskiftet har de två yngsta döttrarna beställt körningar om vartannat till Rosvalla och Ramdalens IP. Och vet du, jag gör det mer än gärna. Inte bara för tjejernas skull utan även för min egen skull. När man sitter hemma och arbetar är det sociala utbytet tämligen skralt och varje chans att komma ut och se människor utnyttjas. Kontakten med regionkollegorna på Skype eller Teams via headset och ibland en lågt placerad videokamera (hur ful vinkel är det inte??) är ingenting mot att se den man pratar med i ögonen (på två meters avstånd, förstås).

IK Tuns nya damtränare Kent Lembke

IK Tuns stora damtrupp har inför säsongen 2021 fått en delvis ny tränarstab. Ansvarig tränare är Kent Lembke och han kunde under måndagskvällen glädjas åt 30 spelare som flängde runt på det snötäckta plastgräset. IK Tuns damer skulle ha spelat futsal i RFL denna vinter men efter endast någon enstaka omgång kom pandemin i vägen och då valde Tun att skrota den satsningen. Kent ska nu lotsa en nästan intakt trupp från 2020 till andra säsongen i division 1 samt U-truppen i division 3. Den väldigt lovande talangen Emma Holm har sökt sig vidare i fotbollskarriären men annars ser det ut som om de flesta stannar kvar. Några spelare har dykt upp utifrån för att känna sig för innan de tar beslut om var de spelar kommande säsong. Det finns intressanta spelare att hålla ögonen på om de väljer det gröna laget från Enstaberga.

Varje trupp har sin kortbyxefreak, i Tun är det tuffingen Melinda Hall

I övrigt är det spännande att se hur damfotbollen formerar sig de närmaste veckorna. IFK Nyköping bör få ett lag på benen i division 4 då huvuddelen av Bissarnas äldsta flicklag landat i kamratföreningen. I Stigtomta IF rör sig tankarna på hur de ska göra då de förra året hade ett samarbete med IK Tun, något som inte blir av under 2021. Mer troligt kommer de att kroka arm med Oxelösunds IK som tidigare under vintern gick ut med att de ville starta upp damverksamhet ännu en gång. Fantastiskt kul att det verkar finnas spelarunderlag men desto kämpigare att det är så svårt att ordna fram personer som vill lägga tid på tränarrollen. Detta går som en röd tråd genom nästan alla lagen jag nämnt i detta inlägg, även IK Tun letar assisterande tränare för att avlasta Kent. (Coolaste assisterande tränaren i trakten blir ändå Edina Begovic i IFK Nyköping, den är svår att toppa!)


Det är egentligen ingen önskedröm att fotografera träningar, inte ens träningsmatcher når några direkta höjder, men när jag har sportabstinens och tvingas fördriva tid på avlägsna Rosvalla eller Ramdalen måste jag ju pyssla med något. Från måndagskvällens IK Tun-träning blev det tillräckligt med bilder för ett bildgalleri som du hittar HÄR >>>

På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar