söndag 10 januari 2021

Gedigen insats av Katrineholm Bandy

Ser du någon som i nigsittande stil är alldeles överjävligt bra på skridskor kan du nog utgå från att vederbörande är eller har varit bandylirare. Om personen dessutom åker runt i stora lovar och med en blick som sveper över himlavalvet likt en radarstation kan du vara säker. Tvärsäker. Att inte anstränga sig för att förstå tjusningen med bandy är att beröva sig själv en färgklick på livspaletten.

Katrineholm Bandy vs Nässjö IF lördagen den 9/1

Inför helgens dubbelmatchande i Bandyallsvenskan för Katrineholm Bandy hade de två raka vinster i bagaget. Med andra ord lyckades de studsa tillbaka med besked efter den mediokra och andefattiga insatsen under annandagen då jag såg dem senast. I tabellen kunde vi hitta lördagens motståndare Nässjö IF skavfötters med Katrineholm på den nedre halvan med 9 inspelade poäng vardera.

Katrineholm Bandy aka KVBS aka Katrineholm Värmbol Bandysällskap

Nässjö IF, rätt och slätt

Efter Katrineholms mycket stabila lördagsinsats mot Nässjö IF som gav seger med 5-2 (2-2) gäller det att snabbt fokusera om till söndagens match mot gästande Jönköping Bandy IF. Inga karameller ska det sugas länge på när det är dubbelmatchande i helgerna. Förvisso kan man bära med sig den varma och goa känslan av självförtroende till nästa match men det får inte tangera hybris, underskattning av kommande motstånd samt överskattning av den egna förmågan.

Jag har aldrig sett Roger "Gubben" Carlsson utan mössa!

Med tanke på Katrineholms prestation i matchen mot Nässjö är det förskräckligt tråkigt att ingen publik tillåts på våra arenor. Det finns dock alternativ och för den intresserade går det att följa matcherna via livestream. Vi måste hålla i och hålla ut, förhållningssättet måste vara att respektera restriktionerna som följt i pandemins fotspår.

Den nya bandyhallen på Backavallen väntar ännu på sin storpublik

Varje match har sin historia att berätta. En ytlig betraktelse kan återge de faktiska händelserna i kronologisk ordning. För mig som utomstående och icke särskilt bandy-insatt skulle det vara intressant att förstå hur kollektivets mentala status påverkas och utvecklas. Vad jobbar man med mellan matcherna? Hur är gruppdynamiken? Hur påverkas gruppens individer av matchen man just spelat? Lägg till taktik-dimensionen och det börjar bli riktigt intressant. För Katrineholm Bandy skedde en värvning den 3:e januari som jag anar har stor betydelse för potentialen i laget. Eric Lisell återkom till klubben och det kan mycket väl bli den gamechanger som gör att man inte behöver fajtas kring tabellens nedre streck.

Eric Lisell är tillbaka i Katrineholms-dressen

Mot Nässjö började Katrineholm både optimistiskt och säkert. Den numera sedvanliga tidiga hörnan (resultatlös) följdes av ett tydligt grepp om taktpinnen. Faktiskt så släppte inte hemmalaget taget om den där pinnen under hela matchen. Man spelade disciplinerat, tålmodigt och med pondus. Gott så. Att gästerna gjorde första målet efter en fullträff modell "galant deluxe" kändes inte helt logiskt men verkade inte heller störa nämnvärt. Kvitteringen till 1-1 gjordes 5 minuter efter gästernas första mål och då var vi framme i matchens 19:e minut. En tilldömd straff som Niklas Eriksson knackade in och som därmed inledde hans framgångsrika målskytte i denna match.

Niklas Eriksson blev tremålsskytt mot Nässjö IF

Hemmalagets positiva spel fortsatte och Eric Lisell kunde avancera ner till kortlinjen och spela fram Robin Hellqvist med en passning bakom ryggen fram till 2-1 i 23:e minuten.

Katrineholm Bandys Robin Hellqvist fixade fram 2-1

Trots spelövertaget för Katrineholm fick vi i 32:a minuten se 2-2 på resultattavlan. Det berodde på ännu en en fullträff från Nässjö då en hörna avslutades med att ge någon av hemmalagets spelare en rejält bred mittbena på mållinjen. När första halvleken var till ända var 2-2 något som inte riktigt beskrev gästernas spelmässiga insats men de borde i alla fall vara nöjda med att fortfarande hänga med i målprotokollet. Det som möjligtvis oroade de med sympatier för hemmalaget var att de trots spelövertaget inte hade vaskat fram särskilt många kvalificerade målchanser.

Det skulle dock lossna i andra halvleken och belöningar retoraktivt kan också vara trivsamma.

I 50:e matchminuten kunde hemmalagets Niklas Eriksson göra sitt andra mål för dagen och ge Katrineholm ledningen fram till 3-2 på en hörna. Ledningen utökades i 57:e minuten när en lyftning togs ner av Alexander Strand och därefter med en avig vändning lura både försvarare och målvakt. 4-2 är dock ingen tvärsäker ledning i en sport som bandy men stabiliteten i spelet och det disciplinerade passningsspelet var ramstarkt denna eftermiddag. Mer skulle komma.

Alexander Strand gjorde 4-2 till Katrineholm Bandy

Matchens sista mål kom via förarbete från Linus Doktare och Niklas "Messi" Eriksson fastställde slutresultatet till 5-2 i 67:e minuten. I matchens slutskede var det betydligt närmare ytterligare mål för hemmalaget än att gästerna skulle ha tillåtits att reducera.

Det sista av Katrineholms måljubel denna januarilördag

För att minnas utvalda detaljer av denna bandymatch har jag satt samman ett bildgalleri med 140 bilder som du hittar HÄR >>>

Over and out

2 kommentarer:

  1. Spelas och tränas det endast bandy i den nya hallen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har noterat några curlingstenar i ett hörn av hallen. Utöver några vilsna curlare tror jag att det endast är bandylirare på isen i den nya hallen. Kanske ger kommunen allmänheten tillgång till isen under vissa tider (när det inte är en pandemi som ställer till det). På Backavallen i Katrineholm finns en ishockeyhall sedan tidigare. En förträfflig anläggning!

      Radera