söndag 16 oktober 2022

Spartacus grävde guld österut

Lördagen den 15:e oktober var det slutligen dags att kora allsvenska mästare i vår svenska rugby. Redan förra helgen stod det klart att Pingvin Rugby Clubs herrar segrade i Superallsvenskan. Men vilket herr- respektive damlag skulle ta hem de allsvenska titlarna? På Gylle Stadion i Trelleborg besegrade Skåne Ladies tillresta finalmotståndarna Enköpings RK med 19-7. Herrklassens motståndare Erikslund RK (Täby) och Spartacus RUFC (Partille) letade neutral spelplats och landade på Bollspelaren i Norrköping. Tack ska ni ha, till Peking har jag 35 minuters resväg och det är ju drägligt för en utsocknes lantis som jag.

Erikslund Rugby mot Spartacus RUFC i herrallsvenskans final 15/10 -22

Erikslund och Spartacus lyckades trassla sig fram till finalplatserna efter att ha förlorat sina inledande semifinalmöten men sedan vända på steken i semifinal-returmatcherna. Erikslund med ganska god marginal mot Göteborg RF medan Spartacus med nöd och näppe lyckades vända på steken mot Lugi Lions RFC (två måls marginal). Små marginaler skulle även bli melodin i lördagens finalmatch.

Herrfinalens färggranna rättskipare

Det är svårt att i ord beskriva finalmatchen så att denna nagelbitande spännings-explosion blir rättvist recenserad. Erikslund plockade sina poäng på säkert slagna straffar medan Spartacus stack emellan med försök. Erikslund som räknades som hemmalag hade 6-0 efter några minuter men när vi nått en halvtimme in i matchen stod det 9-19 på resultattavlan. En Spartacus-ledning som i halvtidspausen var kvitterad till 19-19.

Försök för Spartacus i den andra halvleken

I den andra halvleken var det Erikslund som tog inititativet. 26-19 blev efter ett Spartacus-försök 26-24 innan Erikslund återigen kunde sätta ett försök med bonusspark fram till 33-24. Spartacus gnetade på och via två försök hade de satt sig i förarsätet med ställningen 33-36 och några minuter kvar till matchslut. Erikslund kunde kvittera till 36-36 tack vare fortsatt säkert straffsparkande. Tankarna började snurra i mitt huvud hur denna match skulle avgöras om det var oavgjort vid full tid. Med matchens sista spark prickade dock Spartacus in en straffspark från halvlångt avstånd och resultattavlans röda siffror förkunnade 36-39. Jubel Spartacus, ridå ner Erikslund.

Medaljbordet på Bollspelaren denna höstlördag

På många sätt var jag mer än tacksam för att jag var på plats för att följa denna härliga rugbymatch. Om jag hade varit supporter till något av lagen hade jag antagligen behövt hjärt-lungräddning under matchens slutskede. Nu fick jag med mitt neutrala utgångsläge njuta av bra rugby, spänning, dramatik och en hel del känsloyttringar ute på planen. Det blir ju liksom inte bättre än så en oktoberlördag när solen börjar gå ner.

Spartacus RUFC allsvenska mästare säsongen 2022

Erikslund Rugby med allsvenska silvermedaljer runt nackarna säsongen 2022

Klubblagen har nu spelat färdigt för säsongen. Närmast kan rugbyentusiasterna se fram emot herrarnas landskamp på Stockholms Stadion den 29/9 då de spelar Trophy-match mot gästande Kroatien. Det ni, den matchen kan definitivt vara värd ett huvudstadsbesök!

Förbrödring på Bollspelaren med Erikslund och Spartacus

Jag har valt ut, knåpat och redigerat för att få ihop ett bildgalleri från lördagens allsvenska finalmatch och du hittar drygt 260 bilder HÄR >>>