söndag 2 oktober 2022

Dubbel på Stigtomta IP

I lördags klev vi in i månaden oktober. Och vi gjorde det på bästa sätt med solsken, värme och vackra höstfärger. Inför hotet om nederbördsväder under söndagen bestämde jag mig för att det var klokast att ta hand om helgens sportbevakning så tidigt som möjligt. Jag valde att hålla mig på hemmaplan, resan till Stigtomta IP är inte många minuter lång från min ytterdörr. Och ett division 5-möte i tredje omgången från slutet mellan ett hemmalag som kämpar för sin fortsatta existens i division 5 och ett gästande lag en liten bit bortifrån smakade bra i gommen. Stigtomta IF vs Runtuna IK i ett äkta bonnaderby. Gött.

Stigtomta IF mot Runtuna IK i div 5-derby på Stigtomta IP den 1/10 -22

Matchstarten var satt till 11.00. Barnvänlig matinéföreställningstid. Och den som släntrade in lite för sent fick skylla sig själv för i denna matchen hände det mycket från första början. Vi hann med både 1-0, 1-1 och 1-2 inom matchens tio inledande minuter. Hemmalaget tog ledningen i 7:e minuten via Eric Svärdh, Runtuna kvitterade i 8:e minuten via Jesper Larsson och ledningsmålet fram till 1-2 gjorde Viktor Zorondo Silverbern. Många ville mycket ute på planen men det var nog gästerna som hade mest och bäst kontroll på det som utspelade sig under den första halvleken.

Div 5-derbyt drog mycket folk till Stigtomta IP

När Stigtomta IF kvitterade till 2-2 i andra halvlekens 5:e minut via tillfälligt comebackande Niklas Wennerberg så visade det på att gästerna inte längre hade så god koll på saker och ting som de haft i den första halvan av matchen. Hemmalaget kunde spela tämligen jämt med sin rödklädda motståndare. Och så rullade det på tills vi kom fram till matchminut 76 då Tobias Johansson valde att dra iväg ett långskott från mittplan. Den perfekta bollbanan passerade under ribban men undvek hemmalagets keeper Fredrik Larssons fingerspetsar och slutresultatet i kampen fastställdes till 2-3. Fredrik hade nog stått kvar där ännu och tittat på målets överliggare om det inte vore för den efterföljande matchen som började klockan 13.00.

Med två omgångar kvar av division 5-serien jagas Stigtomtas herrar av Hälleforsnäs IF som nu endast är 3 poäng bakom och precis under nedflyttningsstrecket. I nästkommande omgång möter Stigtomta IF svåra lokalantagonisterna IFK Nyköping U medan Hälleforsnäs IF spelar på Runavallen mot Runtuna IK. Och i sista omgången av division 5 den 15/10 möts Stigtomta och Hälleforsnäs vilket kan bli årets nagelbitarmatch beroende på resultaten kommande helg. Wow.

Eftersom vädret var så inbjudande så dröjde jag mig kvar hemma på Stigtomta IP. Föreningens andra seniorlag skulle ställas mot Trosa Balkan FC i herrarnas division 7 Sydöstras sista omgång. U-laget hade det tufft inledningsvis vilket inte alls är så konstigt med tanke på att stommen är från föreningens 05-årskull. Grabbarna tog steget upp till seniorfotbollen denna säsong och har fått stöttning av några rutinerade pjäser från A-truppen. Resultaten har kommit efterhand och de har plockat några poäng här och där vilket de på inget sätt ska be om ursäkt för. I våras och försomras hade de hysteriskt svårt att bevaka ledningar i slutet av matcherna och många förluster kom i slutminuterna eller på tilläggstid. Har de ha lärt sig stänga matcher i slutet av säsongen?

Stigtomta IF U mötte Trosa Balkan FC i div 7 i sista omgången den 1/10 -22

Trosa Balkan FC är en ny bekantskap för mig och de borde jag ju ha sett på deras hemmaplan egentligen. De spelar sina hemmamatcher på mysiga Skärlagsvallen i Trosa och dit vill man mer än gärna åka för att titta på fotboll. Nu fick det bli hemma i Stigtomta och det får duga det också. På pappret skulle denna match sluta med seger för Trosa Balkan FC, de har skrapat ihop betydligt fler poäng i serien än Stigtomtas U-lag och deras förra möte i serien slutade med en komfortabel 6-1-seger för det blåklädda gänget. I denna avslutande omgång var det gästerna som började bäst men efter 6-7 minuter tog hemmalaget över och därför kom 1-0-målet av Adam Pettersson i 16:e minuten inte som en blixt från klar himmel.

Daniel Andersson och Tord Åkerman lotsar det unga U-laget under deras första seniorsäsong

Det duggade inte tätt med kvalificerade målchanser i denna match och den första halvleken följdes av en andra halvlek som blev 19 minuter gammal innan nästa mål föll. På straff satte Stigtomtas lagkapten Viktor Pettersson 2-0 och därmed var hemmaledningen lite tryggare. Den känslan varade inte länge, två minuter senare reducerade Trosa Balkan till 2-1 genom Charly Shukury. Men kors i taket och hoppsan hejsan så lyckades Stigtomta IF U rida ut stormen, stänga matchen och se till att avsluta säsongen med en 3-poängare och en hyfsad skalp mot en duktig motståndare.

Innan jag publicerar länkarna till de två bildgallerierna vill jag lyfta två hemmaspelare som jag tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet under min långvistelse på idrottsplatsen. I division 5-matchen så tycker jag att Måns Cypriansen spelade klokt, beslutsamt och med hög precision i passningsspelet. I division 7-matchen får lagkaptenen Viktor Pettersson strålkastarljuset för sin intensitet, närvaro och goda tillslag på bollen. Bra jobbat och lycka till framöver!

Här hittar du drygt 150 bilder från div 5-matchen mellan Stigtomta IF och Runtuna IK >>>

Här hittar du knappt 150 bilder från div 7-matchen mellan Stigtomta IF U och Trosa Balkan FC >>>

Tack för trevliga matcher och en riktig heldag på Stigtomta IP när hösten var som vackrast!