lördag 21 januari 2023

Onyx besegrade FBC med tiebreakresultat

Vissa matchers utgång är omöjliga att förutse till och med när det endast återstår någon minut av matchtiden. För de sportentusiaster som sökt sig till anrika Sporthallen i Nyköping under fredagskvällen utspelade sig ett sådant halleluja moment. I ett prestigefyllt derby drabbade förhandsfavoriterna FBC Nyköping samman med det kraftigt föryngrade och i tabellens bottenskikt kämpande Onyx IBK. Ingen kan inför matchen ha skissat på en träffsäker redogörelse för matchutvecklingen och det är banne mig svårt att förklara varför saker utvecklade sig som de gjorde trots facit på handen.

FBC Nyköping och Onyx IBK möttes i ett hett derby fredagen den 20/1 -23

Hade jag haft någon form av journalistisk ambition så finns det frågor att ställa runt Onyx herrverksamhet. Efter kval till högsta serien räddades de sedan kvar i allsvenskan av en pandemi. Året efter såg det inte bättre ut och de åkte till denna säsong ner i division 1. Prestationsmässigt gick nog FBC Nyköping om dem redan förra säsongen trots att de spelade på olika nivåer. Onyx som degraderade till division 1 inledde säsongen med nio raka förluster. Första poängen kom i en oavgjord match i omgång 10 innan de på nytt förlorade. Första segern kom den 14/12 i omgång 12 och sedan dess är de obesegrade i ytterligare tre omgångar. Matchen under fredagskvällen mot FBC innebar den fjärde raka segern och det var i omgång 15.

Lapp på online-luckan och 617 åskådare i Sporthallen under fredagen

För FBC har utvecklingen varit en annan. De har sugit till sig etablerade och rutinerade spelare och tryggt intagit en av topplatserna i årets division 1-tabell. Säsongens första möte mot Onyx gav dem en säker 9-3-seger. Inte blev oddsen sämre för FBC inför det heta derbyt när Viktor Palm lånats in resten av säsongen från allsvenska Nykvarn. Den gode Viktors val sticker givetvis i ögonen på lojala Onyx-supportrar vilket vi även fick se och höra under fredagskvällen.

Viktor Palm i FBC-tröjan mot hans tidigare klubb Onyx

Som om inte allt lagts på perfekt plats inför division 1-derbyt bjöds vi på en så där härlig inramning som man bara kan få i en fullsatt Sporthall. Detta är inte den fräschaste arenan vi har i stan men den dryper av nostalgi. Redan inför förra vintern fick hallen ny belysning i taket och inför denna säsong har den begåvats med nytt golv. Må vi få många framtida högtider i denna härliga Nyköpings-hall. Allra mest skulle jag vilja lyfta på hatten i ett tack till den engagerade Onyx-klacken denna fredagskväll. De syntes och hördes och satte extra krydda på inramningen. Känslor som inte hålls inne, man måste ju bara ryckas med oavsett vilka lagsympatier man än må ha.

Spelarna i Onyx visste precis var de skulle springa när de gjort mål

Den ytterst avvaktande och försiktiga första perioden bjöd på en uppvisning i riskminimering från två lag. Allra försiktigast var Onyx som såg nöjda ut med att rulla bollen i backlinjen. 4-4 i skott säger också en del. Det var dock Onyx som gjorde periodens enda mål. Den andra perioden var endast 9 sekunder gammal när Onyx chockade sin motståndare genom att göra 0-2. Efter drygt halva andra halvleken gjorde så FBC sin första kasse och följde upp det med ytterligare två baljor innan nästa pausvila inföll. Det var i tredje perioden det blev galet med vind i ryggen för endera laget och ingen som såg eller fattade när vindriktningen skiftade. 3-2 blev 3-3 genom ett riktigt viljemål från Onyx. Sedan studsade FBC tillbaka genom att göra 4-3 och sedan få det psykologiskt tunga självmålet av Onyx fram till 5-3. De följde upp det med 6-3 och med knappt en halv period kvar att spela var jag helt säker på att spiken slagits in i kistan. Onyx tyckte tydligen annorlunda och utnyttjade ett numerärt överläge genom att reducera till 6-4. Under de sista fyra minuterna av matchen valde Onyx att plocka ut sin målvakt så fort de fick chansen. Ett smart drag skulle det visa sig eftersom vi fick se både 6-5 (direkt i ännu ett numerärt överläge p.g.a. en utvisning) samt 6-6 när klockan stod på 17:44. Vi kom fram till ordinarie matchtids slut och det behövdes bara 1 minut och 20 sekunder av förlängningen innan Onyx segermål fram till 7-6 kom. Puh, pust och wow.

Extatisk och orange segerglädje

Med tomma blickar tittade FBC-spelarna på sina övermän och undrade nog vad som precis hade hänt. Analysen kring varför det hände påbörjades och orden "motivation slår klass" hördes. Jag imponerades över karaktären och moralen som det unga Onyx uppvisade samtidigt som jag funderade på om inte FBC verkade lite svårväckta och bekväma. Ingen visade riktigt vägen när det som bäst behövdes.

FBC Nyköpings mål gjordes av Kevin Hansson, Viktor Palm, Linus Dahlström (2 mål), Daniel Öberg samt ett självmål. Onyx mål producerades av Alexander Rosenkranz, Viggo Lysell (2 mål), Leo Johansson, John Gustavsson, Christofer Berggren samt Rasmus Gustafsson.

Viktor Palm och jag får tålmodigt fortsätta vänta på att jag kan ta en endaste vettig innebandybild på honom. För er som bryr er mindre om den lilla detaljen finns det ett bildgalleri med 167 bilder HÄR >>>

Jag ägnar nog resten av helgen åt att ta igen mig och smälta intrycken från i fredags. Tack alla inblandade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar